Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

Hygge? Stůl se svíčkami a skvělé jídlo na něm, tvrdí Coolinářka

  8:10
Úspěšná královéhradecká foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka připravila třetí kuchařku. Pod názvem Tak chutná hygge se skrývá sedmdesát receptů na pohodové večeře. Autorka nebere hygge jako módu ze Skandinávie. Naopak ctí zdejší tradici, že rodina a přátelé se rádi sejdou u dobrého jídla.

Blogerka Coolinářka dokončila třetí knihu receptů pod názvem Tak chutná hygge. | foto: Lucie Baštová

První kuchařku Svatavy Vaškové, někdejší manažerky hradeckého Klicperova divadla, s razítkem Testováno na rodině stejně jako další adventní pro děti, vydalo pražské nakladatelství Fragment.

Coollinářka je věrná jak nakladateli, tak jednoduchosti a tradici. Fragment připravil i její třetí výpravnou publikaci Tak chutná hygge. Vše doprovázejí fotografie od autorky.

„Hygge se obvykle překládá jako fenomén útulna, a to je myslím nejvýstižnější definice. Pojem hygge vznikl ve Skandinávii a jde vlastně o vyjádření pocitu pohody - teplo domova, svíčky, dobré jídlo, rodina, přátelé. Příjemný pocit, kdy sedíte v teple doma, pozorujete, jak venku sněží, něco dobrého jíte a je vám prostě fajn. V poslední letech zdomácnělo hygge i v našem prostředí, tak jsem knížku nazvala právě tak, protože dobré jídlo znamená pohodu,“ říká Coolinářka.

Fotogalerie

S čím přišli Dánové, tomu rozumí i Češi. „Myslím, že to uplatňuje více méně každý, není to žádná nová filozofie nebo životní styl. Každý se přece rád obklopuje blízkými lidmi, jsme rádi v příjemném domácím prostředí a jíme dobré jídlo. Jen se pro to všechno pomalu vžívá pojem hygge,“ usmívá se.

Útulností vládne i celá kniha, Coolinářka, která každé jídlo stylově nafotila, usiluje o maximálně autentickou publikaci, v níž vizuální podoba má stejnou váhu jako recepty. Rodinnou atmosféru dotvářejí fotografie od renomované portrétní fotografky Lucie Baštové.

Běžné suroviny, ale vaření s atmosférou

„Všechna jídla jsem uvařila a nafotila tak, aby vás výsledek inspiroval k tomu, že si stejnou atmosféru pohody vykouzlíte i u vás doma,“ podotýká Svatava Vašková.

Jak to ovlivňuje kuchyň? Knížka obsahuje 70 receptů na jednoduché a rychlé večeře.

Riccotové nočky podle Coolinářky

  • 250 g sýru ricotta
  • 130 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • zakysaná smetana
  • čerstvá pažitka
  • hrubě mletý pepř

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Do mísy vyklopte sýr ricotta a smíchejte do něho celé vejce. Postupně k této směsi přisypávejte polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto. Vál hojně posypte polohrubou moukou, těsto na něj přesuňte a rozdělte ho na půl. Z každé části vyválejte rukama „hada“ a toho nasekejte na malé kousky.

Nočky dejte nadvakrát vařit do vody, hned jak vyplavou na povrch, vylovte je cedníkem. Ve velké pánvi na lžíci másla uvařené nočky osmažte dozlatova ze všech stran. Ihned je podávejte se zakysanou smetanou, nasekanou pažitkou a posypané čerstvě namletým pepřem.

„Na svém blogu ani v knížce se nevěnuju žádné dietě ani stravovacímu omezení. Protože k hygge diety prostě nepatří. Opět jsou tu recepty z běžně dostupných surovin - polévky, bezmasé a masité večeře, ale i chuťovky „k telce“. Chtěla jsem vytvořit kuchařku s atmosférou, tu by blogerské kuchařky podle mě měly navozovat, neměly by být jen sbírkou receptů. Proto mé fotky receptů doplňují i snímky z mého soukromí,“ říká Coolinářka.

V ní se Svatava Vašková proměnila v roce 2015. Matka na mateřské přitom vaří jen manželovi a dcerce. Než usednou ke stolu, fotografuje. Od té doby na svém blogu zveřejnila na 250 receptů.

Je to jedna z mála blogerek v kraji i ve věkové kategorii 30+. Vloni její krevety získaly první místo v prestižní soutěži Rok s Megapixelem pro profesionální i amatérské fotografy s titulem Tisíc barev, chutí a vůní světa.

„Můžu říct, že vše, co jsem kdy vyfotila, jsme hned snědli. Je třeba fotit rychle, aby jídlo neokoralo a bylinky nezvadly, žádné chemické či umělé kašírky nejsou potřeba. Fotografování jídla je hodně specifická disciplína, které se obvykle fotografové příliš nevěnují, a to byla má šance. Já se totiž věnuji výhradně focení jídla. S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe,“ dodává s úsměvem rodačka z Pardubic, která žije v Hradci Králové.

Autor:
  • Nejčtenější

Cestu do Krkonoš má zalít nová přehrada. V Trutnově chystají petici

Premium Stát zvažuje postavit přehradu Babí na okraji Trutnova. Pokud by na to došlo, pod vodou skončí důležitá spojnice s...

Silničkou míří do Adršpachu proudy polských aut, Zdoňov žádá omezení

Obyvatelé pohraničního Zdoňova na Náchodsku protestují proti tisícům aut polských turistů, kteří tudy míří v sezoně po...

Hradecký okruh zablokovala řepa. Vysypala se z havarovaného kamionu

Na okruhu Hradce Králové v pondělí večer havaroval kamion, který převážel řepu. Ta se při nehodě z návěsu vysypala, z...

Z historického náměstí v Novém Městě zmizí přetížená silnice první třídy

Přes cenné historické náměstí v Novém Městě nad Metují na Náchodsku v budoucnu nepovede silnice první třídy. Cesta ke...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec nechce čekat léta na severní tangentu, řeší komplikaci s letištěm

Už podruhé za posledních pět let musí projekt hradecké severní tangenty absolvovat proces posouzení vlivu na okolí EIA....

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Školkám chybí místa pro děti, Hradec nezareagoval na výstavbu nových bytů

Hradec Králové opět řeší nedostatek míst ve školkách. Ty jsou už teď plné a navíc jim brzy vyprší výjimky hygieniků...

Dvorská knihovna rozváží až do domu. Nejvíc se čtou detektivky

Přestože je Městská knihovna ve Dvoře Králové zavřená, knihy i časopisy se z ní ke čtenářům dostanou. Za nouzového...

Část stezek Krkonošemi bude na zimu zavřená, aby turisté nerušili zvěř

V Krkonoších se od 1. prosince kvůli ochraně jelení zvěře uzavře několik turistických cest, které vedou k přezimovacím...

Elektrárna Opatovice pálí uhlí 60 let. K plynu nechvátá, žádá o výjimky

Letos bylo elektrárně v Opatovicích už 60 let, ale na odpočinek se zdaleka nechystá. Ještě před přechodem na plynový...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...