Úterý 30. listopadu 2021, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 30. listopadu 2021 Ondřej

Hygge? Stůl se svíčkami a skvělé jídlo na něm, tvrdí Coolinářka

  8:10
Úspěšná královéhradecká foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka připravila třetí kuchařku. Pod názvem Tak chutná hygge se skrývá sedmdesát receptů na pohodové večeře. Autorka nebere hygge jako módu ze Skandinávie. Naopak ctí zdejší tradici, že rodina a přátelé se rádi sejdou u dobrého jídla.

Blogerka Coolinářka dokončila třetí knihu receptů pod názvem Tak chutná hygge. | foto: Lucie Baštová

První kuchařku Svatavy Vaškové, někdejší manažerky hradeckého Klicperova divadla, s razítkem Testováno na rodině stejně jako další adventní pro děti, vydalo pražské nakladatelství Fragment.

Coollinářka je věrná jak nakladateli, tak jednoduchosti a tradici. Fragment připravil i její třetí výpravnou publikaci Tak chutná hygge. Vše doprovázejí fotografie od autorky.

„Hygge se obvykle překládá jako fenomén útulna, a to je myslím nejvýstižnější definice. Pojem hygge vznikl ve Skandinávii a jde vlastně o vyjádření pocitu pohody - teplo domova, svíčky, dobré jídlo, rodina, přátelé. Příjemný pocit, kdy sedíte v teple doma, pozorujete, jak venku sněží, něco dobrého jíte a je vám prostě fajn. V poslední letech zdomácnělo hygge i v našem prostředí, tak jsem knížku nazvala právě tak, protože dobré jídlo znamená pohodu,“ říká Coolinářka.

Fotogalerie

S čím přišli Dánové, tomu rozumí i Češi. „Myslím, že to uplatňuje více méně každý, není to žádná nová filozofie nebo životní styl. Každý se přece rád obklopuje blízkými lidmi, jsme rádi v příjemném domácím prostředí a jíme dobré jídlo. Jen se pro to všechno pomalu vžívá pojem hygge,“ usmívá se.

Útulností vládne i celá kniha, Coolinářka, která každé jídlo stylově nafotila, usiluje o maximálně autentickou publikaci, v níž vizuální podoba má stejnou váhu jako recepty. Rodinnou atmosféru dotvářejí fotografie od renomované portrétní fotografky Lucie Baštové.

Běžné suroviny, ale vaření s atmosférou

„Všechna jídla jsem uvařila a nafotila tak, aby vás výsledek inspiroval k tomu, že si stejnou atmosféru pohody vykouzlíte i u vás doma,“ podotýká Svatava Vašková.

Jak to ovlivňuje kuchyň? Knížka obsahuje 70 receptů na jednoduché a rychlé večeře.

Riccotové nočky podle Coolinářky

  • 250 g sýru ricotta
  • 130 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • zakysaná smetana
  • čerstvá pažitka
  • hrubě mletý pepř

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Do mísy vyklopte sýr ricotta a smíchejte do něho celé vejce. Postupně k této směsi přisypávejte polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto. Vál hojně posypte polohrubou moukou, těsto na něj přesuňte a rozdělte ho na půl. Z každé části vyválejte rukama „hada“ a toho nasekejte na malé kousky.

Nočky dejte nadvakrát vařit do vody, hned jak vyplavou na povrch, vylovte je cedníkem. Ve velké pánvi na lžíci másla uvařené nočky osmažte dozlatova ze všech stran. Ihned je podávejte se zakysanou smetanou, nasekanou pažitkou a posypané čerstvě namletým pepřem.

„Na svém blogu ani v knížce se nevěnuju žádné dietě ani stravovacímu omezení. Protože k hygge diety prostě nepatří. Opět jsou tu recepty z běžně dostupných surovin - polévky, bezmasé a masité večeře, ale i chuťovky „k telce“. Chtěla jsem vytvořit kuchařku s atmosférou, tu by blogerské kuchařky podle mě měly navozovat, neměly by být jen sbírkou receptů. Proto mé fotky receptů doplňují i snímky z mého soukromí,“ říká Coolinářka.

V ní se Svatava Vašková proměnila v roce 2015. Matka na mateřské přitom vaří jen manželovi a dcerce. Než usednou ke stolu, fotografuje. Od té doby na svém blogu zveřejnila na 250 receptů.

Je to jedna z mála blogerek v kraji i ve věkové kategorii 30+. Vloni její krevety získaly první místo v prestižní soutěži Rok s Megapixelem pro profesionální i amatérské fotografy s titulem Tisíc barev, chutí a vůní světa.

„Můžu říct, že vše, co jsem kdy vyfotila, jsme hned snědli. Je třeba fotit rychle, aby jídlo neokoralo a bylinky nezvadly, žádné chemické či umělé kašírky nejsou potřeba. Fotografování jídla je hodně specifická disciplína, které se obvykle fotografové příliš nevěnují, a to byla má šance. Já se totiž věnuji výhradně focení jídla. S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe,“ dodává s úsměvem rodačka z Pardubic, která žije v Hradci Králové.

Autor:
  • Nejčtenější

Ve Špindlu se mělo hrát před očkovanými. Končím s podporou, zlobí se Dědek

Majitel extraligových Pardubic Petr Dědek vyjádřil zklamání z toho, že se pořádající agentura rozhodla znovu odložit...

Kluci šermovali zářivkami, při hře na Star Wars napáchali škodu za 50 tisíc

Policisté pátrali po dvou mladících, kteří v pondělí dopoledne v jednom parkovacím domě v Hradci Králové poškodili 20...

Bílý most ve Špindlu stavěli jako Lego. Historik našel plány náhodou

Premium Stavitelé Bílého mostu ve Špindlerově Mlýně v roce 1912 vsadili na patentovanou metodu dnes zapomenutého inženýra...

Hokejové zápasy pod širým nebem ani letos ve Špindlerově Mlýně nebudou

Hokejové zápasy pod širým nebem se ani letos ve Špindlerově Mlýně neuskuteční. Akce byla odložena vůli nepříznivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Teatrálně upadl, trest však nedostane. Ševcovi uvízla brusle v rýze ledu

Okolo Martina Ševce nikdo nestál, přesto se kapitán Mladé Boleslavi vrhl do teatrálně vypadající šipky a hodil sebou o...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Živá swingová kapela dá Škvoreckého Zbabělcům grády, věří dramaturgyně

Královéhradecké Klicperovo divadlo chystá na 11. prosince premiéru Zbabělců Josefa Škvoreckého. Protože slavný...

Fenek, hrošík, sup i mamba. Dvorská zoo nabídla nováčky k adopci

Královédvorský safari park začal hledat dárce, kteří adoptují některé z desítky zdejších cenných druhů. Jsou mezi nimi...

Dlouholetý starosta Trutnova rezignuje, stal se šéfem sněmovního výboru

Poslanec a dlouholetý starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) rezignuje po více než 23 letech v čele města. V nově zvolené...

Testování v Královéhradeckém kraji zrychlíme, přislíbil hejtman

Královéhradecký kraj navýšil kapacity svých laboratoří, aby zrychlil vyhodnocování PCR testů na koronavirus. Další chce...

SOUTĚŽ: Vyhrajte rodinné vstupné do zábavního parku BRuNO family park
SOUTĚŽ: Vyhrajte rodinné vstupné do zábavního parku BRuNO family park

Za sychravého počasí se toho s dětmi dá dělat stále méně a méně… Co takhle vyrazit do Brna do BRuNA? Vyhrajte s námi rodinné vstupné a užijte si...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Souboj na talíři skončil. Kašpárek, Forejt a Punčochář ukázali rodiny

Velkým finále skončila v úterý večer kulinární show Souboj na talíři. Diváci se dozvěděli, kdo ze tří skvělých kuchařů...

Verdikt lékařů manžel neustál, říká Hana Robinson o roztroušené skleróze

Zpěvačka Hana Robinson bojuje už řadu let s roztroušenou sklerózou, která mimo jiné ovlivňuje i hybnost rukou. K té se...