Cizinec marně ujížděl kradeným autem. Dopadli ho policisté na Náchodsku

  • 9
Policisté na Náchodsku ve čtvrtek dopadli cizince, který ujížděl s kradeným autem z Německa. Po prostřelení pneumatiky musel zastavit a utekl do lesa. Služební pes prchajícího muže po desítkách minut vystopoval. V sobotu dopoledne soud rozhodl o uvalení vazby na muže, hrozí mu až dvanáct let vězení.

„Policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ve čtvrtek zadrželi na Náchodsku muže s odcizeným vozem značky Mercedes Benz, který s ním ujížděl z Německa. Řídil ho cizinec, který mířil do Polska. Tam však už díky úspěšnému policejnímu zákroku, v němž policisté museli použít i služební zbraně, nedojel,“ uvedly v tiskové zprávě krajské mluvčí policie Lenka Burýšková a Eva Prachařová.

Policisté nejprve vypátrali auto v oblasti Jívky a Stárkova na pomezí trutnovského a náchodského regionu. Policejní hlídky udělaly zátah na ujíždějící vůz. 

Muž však nechtěl zastavit a naopak najel na policejní auto i policisty, kteří stihli uskočit a vystřelit na pneumatiky auta. Cizinec ujel ještě kilometr a půl, pak po zastavení z auta vyběhl do zasněženého lesního porostu. 

„Po stopách se mu ihned pustily policejní hlídky a psovodi se služebními psy, kteří pročesali sněhem zapadaný terén. Prchajícího cizince po několika desítkách minut vystopoval služební pes Chucky,“ uvedly mluvčí.

Policisté muže zadrželi a provedli mu orientační zkoušku na přítomnost návykových látek, která byla pozitivní. Následně zjistili, že se jedná o osmadvacetiletého cizince, a umístili ho do policejní cely.

„Vzhledem k závažnosti cizincova jednání, kdy úmyslně najížděl na vytvořený zátaras a zasahující policisty, si celé vyšetřování převzal krajský výjezd. Policejní vyšetřovatel zahájil vyšetřování cizince a obvinil jej z trestného činu násilí proti úřední osobě ve stádiu pokusu, z podílnictví a z poškození cizí věci. Protože se snažil úmyslně působit na výkon pravomoci úřední osoby a mohl přitom zasahujícím policistům způsobit těžkou újmu na zdraví nebo škodu velkého rozsahu, hrozí mu trest odnětí svobody od tří do dvanácti let.“

Soud v sobotu dopoledne rozhodl na podnět státního zástupce o uvalení vazebního stíhání muže.