Jímky s neznámým obsahem v hradecké čističce Dekos

Jímky s neznámým obsahem v hradecké čističce Dekos | foto: Petr Záleský, MF DNES

Hradecká čistička skončila v exekuci, nebezpečný odpad stále neodvezla

  • 0
Provozovatel dekontaminačního a recyklačního střediska Dekos v Hradci Králové skončil v exekuci. Zaplatil sice stotisícovou pokutu, ale i přes mnohá upozornění a sankce nezajistil odvoz nebezpečných odpadů v rozsahu nařízeném krajským úřadem.

Provozovatelem dekontaminačního a recyklačního střediska Dekos na hradeckém Pražském Předměstí je společnost Hydrogeologie Chrudim. Ta nesplnila povinnost uloženou Krajským úřadem Královéhradeckého kraje a nezajistila odvoz nebezpečných odpadů nejméně v rozsahu 400 tun měsíčně.

Krajský úřad proto před dvěma lety rozhodl o zastavení provozu. K nápravě přesto nedošlo a provozovatel nyní čelí exekuci, o které rozhodl soud. Nyní je věc plně v kompetenci soudního exekutora.

„Společnost uložené nápravné opatření plnila jen částečně, když odvážela pouze 150 tun ročně. Letos však provozovatel odvezl pouze 13 tun, a proto krajský úřad letos v únoru podal návrh na nařízení exekuce. Tuto exekuci zahájil svým rozhodnutím Okresní soud v Hradci Králové 8. 3. tohoto roku,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Středisko Dekos fungovalo v areálu bývalé čistírny odpadních vod na Pražském Předměstí od 90. let minulého století. Sloužilo k likvidaci a recyklaci odpadů znečištěných ropnými látkami pomocí biotechnických a fyzikálně mechanických metod.

Firma čelila pokutám i obvinění

Lidé v okolí si ale stěžovali na nesnesitelný zápach i na ropné laguny ohrožující zdroje vody. Už v roce 2013 dostal provozovatel pokutu ve výši 300 tisíc korun. Na sklonku roku 2017 dokonce unikly z improvizované jímky do okolí tuny ropných produktů. Mazlavá hmota až do výšky půl metru obalila kmeny stromů jen několik stovek metrů od Labe. Policie tehdy firmu obvinila z ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

Protože firma dlouhodobě skladovala nezabezpečené odpady, uložil v březnu 2019 Krajský úřad Královéhradeckého kraje provozovateli povinnost provést jejich bezodkladný odvoz. Celkový stav zařízení se však nezlepšil, proto krajský úřad přistoupil v prosinci téhož roku k úplnému zastavení provozu.

Jelikož provozovatel nadále neplnil své povinnosti, uložil mu v únoru 2020 krajský úřad pokutu ve výši 100 tisíc korun. Tuto pokutu provozovatel splatil, ale v jeho zařízení na Pražském Předměstí se stále nachází okolo dvou a půl tisíce tun nebezpečných odpadů.

Hradci Králové se v posledních letech podařilo odstavit tři čističky odpadu, které ve městě zanechaly mnoho nebezpečných chemikálií a kontaminovanou zeminu. Kromě střediska Dekos zastavila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) také provoz čističky firmy Purum v Březhradě. Stejná společnost letos v lednu začala vyklízet areál v Kuklenách.