Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cirk-Uff v Trutnově představí špičky nového cirkusu z Austrálie i Ameriky

  9:28
Nový cirkus špičkové světové úrovně nabízí 12. ročník trutnovského Cirk-Uffu, který trvá do neděle. Hlavním tahákem festivalu je nejlepší australský soubor Circa a americká akrobatka Thula Moonová. V pěti dnech ukáže své umění 18 ansámblů na 26 představeních včetně několika premiér.
Představení souboru Sisus Sirkus - Bláznivé vzpomínky na festivalu Cirk-Uff v...

Představení souboru Sisus Sirkus - Bláznivé vzpomínky na festivalu Cirk-Uff v Trutnově. (31. 5. 2022) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Australský soubor Circa uvede v pátek a v sobotu show Humans s deseti akrobaty předvádějícími extrémní výkony, jež leckdy přerůstají ve zkoumání vlastních fyzických limitů. K vidění bude vzdušná, závěsná i pozemní akrobacie.

„Uvidíte vysokou úroveň dovedností, poctivé výkony, vzrušení, smích a možná i pár výdechů šoku. A taky výjimečnou interakci mezi umělci na jevišti a publikem,“ slibuje režisér Yaron Lifschitz, jenž je zároveň uměleckým ředitelem souboru.

Humans mělo premiéru začátkem roku 2017 v Sydney. Pro soubor Circa má zásadní význam. „Australský nový cirkus byl vždy na špičkové akrobatické úrovni, trochu mu ale dřív chybělo víc umělecké hloubky. Představení Humans znamená do značné míry zlom, má vysokou akrobatickou i uměleckou úroveň,“ říká ředitel festivalu a kulturního domu Uffo Libor Kasík.

Circa původně jako Rock n' Roll Circus vznikla v australském Brisbane už v roce 1987, pod nynějším názvem vystupuje od roku 2004. Má za sebou stovky představení v desítkách zemích a v současnosti patří k nejžádanějším novocirkusovým souborům na světě.

Na trutnovském festivalu měla vystoupit už v roce 2018. K její premiéře na Cirk-Uffu nedošlo ani v předchozích dvou letech, kdy cestování ochromila koronavirová pandemie.

Producentská premiéra Uffa

Hvězdou světového formátu je také americká akrobatka Thula Moonová, která působila ve věhlasném kanadském cirkusu Cirque du Soleil. Na festivalu uvede premiérovou inscenaci Through The Truth v produkci společenského centra Uffo.

„Podnikneme dobrodružnou cestu hledání pravdy skrze různé perspektivy. Od touhy po získání uznání od okolí až k moudrosti vlastního přijetí,“ naznačuje akrobatka. Návštěvníci během hodinového show uvidí akrobacii na dvou kruzích.

Je to vůbec poprvé v historii Cirk-Uffu, kdy pořadatel festivalu je zároveň producentem představení. Přípravy zabraly rok, nápad vznikl na loňském ročníku Cirk-Uffu.

„Byli jsme mnohokrát koproducenty, tohle je naše producentská premiéra. Je to výsledek naší mimořádné spolupráce s Thulou Moonovou a režisérkou Hanou Strejčkovou,“ uvádí Libor Kasík. Thula Moonová se do Trutnova vrátí už potřetí, návštěvníci si ji mohou pamatovat ze show Filament nebo autorského představení Rise up. Nové představení odehraje v sobotu a v neděli.

Další premiérou 12. ročníku bude komediálně laděná inscenace Memoirs Of Mud v podání finského ženského souboru Sisus Sirkus, který festival dnes v 19 hodin zahájí. Dojemný příběh dvou žen zkoumajících své místo v současném dezinfikovaném světě nabídne akrobacii na hrazdě i balancování na rukách. Na jevišti se kromě zavedených artistických pomůcek objeví bláto, tráva nebo zelenina.

„Skandinávský nový cirkus má výborné jméno a Sisus Sirkus patří k nejznámějším souborům. Premiéra jejich inscenace je hodně očekávaná,“ podotýká ředitel Uffa.

Česká scéna v plné síle

Festival jako obvykle odprezentuje to nejlepší, co se za poslední rok urodilo na tuzemské scéně. „Český nový cirkus se každým rokem zlepšuje a v Trutnově se ukáže v plné síle,“ poznamenává Libor Kasík.

Losers Cirque Company přivezou dynamické představení se strhujícími triky Grandiózní, v němž pětice umělců hraje sama sebe a snaží se vytvořit dílo s mimořádnou duchovní i kulturní hodnotou.

„Jenže to vyžaduje spoustu času, sil a především peněz. Tak jako ve skutečném světě vzniká inscenace v duchu starého dobrého motta: Vždyť se to nakonec vždycky nějak udělá,” říká režisér Matyáš Ramba.

Klára Hajdinová představí sólovou akrobatickou performanci V kruhu, dvě show Tajemství oblaků a Hotel Laputa předvede soubor AirGym Art Company, který si zakládá na precizní závěsné akrobacii. Cirkus TeTy bude při inscenaci Narušení pracovat s neobvyklou rekvizitou - se zlatou zavěšenou židlí. Trio Squadra Sua, které trutnovské publikum také už dobře zná, sehraje klaunskou grotesku Bezdéčka. Tradiční sobotní večerní ohňová show tentokrát proběhne v režii Blackout Paradox a MansterVille.

Kromě Uffa se bude hrát v přilehlém šapitó a v trutnovských ulicích. První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2011. Konal se i v letech 2020 a 2021, kdy většinu kulturních akcí zrušila covidová pandemie.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...