Čínský lékař Wang Bo začal ordinovat na ambulanci čínské medicíny v nemocnici v...

Čínský lékař Wang Bo začal ordinovat na ambulanci čínské medicíny v nemocnici v Hradci Králové (21.9.2015). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Stavba centra čínské medicíny je v ohrožení, čeká se na zákon o léčitelích

  • 16
Plánovaná stavba velkého centra čínské medicíny v areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové zamrzla. Ministerstvo zdravotnictví přiznává, že nová klinika možná vůbec nevznikne. A to i přesto, že projekt už měl stavební povolení a investor tvrdí, že je připraven stavět.

V hradecké fakultní nemocnici už tři roky funguje ambulance čínské medicíny. Nové rozsáhlé centrum mělo být původně součástí struktur nemocnice, jenže v březnu expertní skupina ministerstva zdravotnictví rozhodla, že na původně plánovaném místě může zůstat, ale jen jako samostatná organizace.

Projekt už měl sice na jaře platné stavební povolení, nyní však ministerstvo přiznalo, že stavba je v nedohlednu. Náměstek ministra a vakcinolog Roman Prymula, který je zároveň dlouhodobým podporovatelem čínské medicíny, dokonce uvedl, že je na zvážení odpovědět si na otázku, zda vůbec za současných podmínek kliniku v Hradci Králové stavět.

Novou debatu rozproudilo středeční rozhodnutí poslanců škrtnout čínskou medicínu jako zdravotnický obor. Návrh, se kterým přišli senátoři, měl podporu ministra zdravotnictví Adama Vojtěch z hnutí ANO. Čínská medicína má být nově součástí chystaného zákona o léčitelích. Než tento zákon vznikne, zřejmě se nic nepohne ani v projektu kliniky v Hradci.

„Situace je to složitá. V současném legislativním procesu je obtížné poskytovat péči. Ministerstvo už připravilo návrh zákona o léčitelství, který by měl ošetřit, jak bude k čínské medicíně přistupováno,“ řekl Prymula. 

Dalším důvodem, který může plány na stavbu hradecké kliniky zhatit, je podle Prymuly fakt, že se ve společnosti změnilo klima. 

„Proti čínské medicíně je nyní poměrně vysoká averze. Nejsem si jistý, že je nyní vhodný čas začít stavět. Měli bychom se dohodnout, za jakých podmínek do toho jít a zda vůbec. V tuto chvíli je míra nejistoty taková, že projektu nemůžeme dát zelenou. Sliby investorů, že je to finančně kryto, jsou jenom ústní, nemáme žádný písemný podklad, že tomu tak skutečně je. Dohoda je zatím v nedohlednu a poměrně reálná je varianta, že centrum čínské medicíny v Hradci nevznikne,“ řekl Prymula.  

Sám Prymula přitom už jako někdejší ředitel hradecké fakultní nemocnice  projekt výstavby kliniky v areálu táhnul. Nyní přiznává, že je v nelehké pozici. 

„Projektu jsem fandil, dva roky jsem za ním stál. Jako oficiální představitel ministerstva však nemohu prosazovat odlišný názor, než má pan ministr. Pořád myslím, že alternativní metody mají prostor v systému a měly by být doplňkové,“ poznamenal.

Jsme připraveni dodržet všechny závazky

Investorem projektu je nadační fond, do kterého vložila 270 milionů čínská firma China Energy Company (CEFC). Mluvčí investičního gigantu Pavel Bednář uvedl, že jsou připraveni dodržet všechny závazky: 

„Investor má na účtech v České republice odpovídající finanční prostředky a svoji vůli deklaroval na opakovaných jednáních s představiteli ministerstva zdravotnictví. Bohužel ministerstvo navrhlo zákonné úpravy léčby tradiční čínské medicíny a vyjádřilo nesouhlas s působením kliniky v rámci Fakultní nemocnice v Hradci Králové.“

Společnost CEFC tvrdí, že v současné době nemají žádné informace o tom, jak ministerstvo postoupilo s novou legislativní úpravou tradiční čínské medicíny, ke které se zavázalo, ani o vzniku právnické osoby pod ministerstvem, která by měla mít stavbu a provoz kliniky na starosti.

Zamrznutí jednání dokládá i postoj hradecké nemocnice, která v tuto chvíli pouze čeká na signál, zda se něco pohne kupředu. „V tuto chvíli nemáme žádné oficiální stanovisko v pokračování projektu. Ambulance tradiční čínské medicíny je i nadále v provozu a je o ní ze strany pacientů zájem,“ podotkl mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Nemocnice v Hradci je pionýrem čínské medicíny v České republice. Zdejší ambulance otevírala v září 2015. Provozuje akupunkturu či bylinnou terapii. Předloni za provozování čínské medicíny dostala anticenu Bludný balvan.

Objekt kliniky se měl původně stavět už v roce 2016. Loni se mluvilo o dostavbě v polovině roku 2019. Proti stavbě centra se dlouhodobě staví Česká lékařská komora, která čínskou medicínu neuznává. Klinika by měla být dle původních plánů také vzdělávacím a výzkumným centrem a měla by spolupracovat se šanghajskou nemocnicí.