Vystoupení slavné francouzské skupiny Breitling Jet Team na v tuzemsku...

Vystoupení slavné francouzské skupiny Breitling Jet Team na v tuzemsku vyrobených letounech L-39C Albatros. (31. srpna 2019) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Letecká show CIAF dostane podporu Hradce, ale bude jen jednou za dva roky

  • 5
Jen jednou za dva roky se nově bude konat letecká přehlídka CIAF na letišti v Hradci Králové. Bienále bude každý sudý rok a dodatečně se zařadí do městského cyklu kulturních akcí Calendarium Regina. CIAF však příští rok bude muset počítat s dotací jen 1,8 milionu korun oproti letošní podpoře, která činila 2,58 milionu.

„Dlouho jsme se rozhodovali, jakým způsobem budeme CIAF podporovat. Nově se bude konat každý druhý rok, aby pořadatelé měli možnost připravit vždy kvalitní a neokoukaný program. Zároveň bude snahou, aby se akce nepřekrývala ve stejném termínu s dalšími hradeckými atraktivními událostmi,“ říká hradecký primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Organizátoři leteckého festivalu jsou s řešením spokojeni, nápad na bienále ostatně pochází od nich.

„Městu jsme nabídli konání přehlídky jednou za dva roky, aby dotace mohla být ve výši, která bude smysluplná s ohledem na rozpočet a kvalitu akce a zároveň v možnostech města. Dlouhodobé podpory radnice si vážíme a je pro nás zásadní, proto došlo ke kompromisu,“ sděluje Aleš Cabicar, jednatel pořadatelské Czech Airshow Agency.

V posledních dvou letech dostal CIAF 750 tisíc i od kraje, aĺe čelil kritice směřující k programu. Zatímco v jiných letech se na hradeckém letišti představilo kolem stovky strojů, letos na přelomu srpna a září jich bylo jen něco přes 40.

Na druhé straně pořadatelé zajistili například velmi nákladnou show francouzské akrobatické skupiny Breitling Jet Team. Skupina létající na českých albatrosech je vyšla na 55 tisíc eur (asi 1,4 milionu korun), pořadatelé proplatili také kolem 15 tisíc litrů paliva.

V cyklu prestižních akcí Calendarium Regina došlo i k jiné změně. Hradecká městská rada doporučila zastupitelstvu ke schválení navýšení příspěvku festivalu Open Air Program o 180 tisíc korun, které v příštím roce nevyužije festival Na jednom břehu (více čtěte v článku Dotace na kulturu v Hradci).

Na cyklus Královéhradecká nábřeží by v příštím roce mělo jít 1,4 milionu korun. Největší částku, 700 tisíc, by mělo dostat bienále Nábřeží sochařů. Další dotace poputují například na Nábřeží paromilů, Den vody nebo Nábřeží gurmánů.

Příští rok se v Hradci Králové neuskuteční ani populární Helicopter Show, která vždy v květnu na letiště lákala tisíce diváků. Pořadatelé dokonce uvažují, že mohou přestěhovat celou akci i své podnikatelské aktivity do Přerova. Hněvají je škrty města v dotacích tradičním podnikům i špatná komunikace.

31. srpna 2019