Chráněná vranka žije pod kameny (ilustrační foto). | foto: Městský úřad Bílina

Rychnovsko má nové přírodní památky. Ráj pro vranky, mihule i páchníky

  • 0
Dvě úplně nová zvláště chráněná území přibyla na Rychnovsku kvůli ohroženým živočichům. O vyhlášení přírodních památek rozhodli radní Královéhradeckého kraje.

Jedna přírodní památka nese název Týnišťské Poorličí a bude sloužit k ochraně brouka páchníka, další vznikla pod jménem Dědina u Podbřezí u Dobrušky a má pomoci ustálit populaci tamních vodních živočichů mihule a rybky vranky.

"Vyhlášení přírodní památky nekoliduje se suchým poldrem, jehož stavba se připravuje jako protipovodňové opatření v Mělčanech," uvedl mluvčí krajského úřadu Michal Friček (více o poldru čtěte zde).

Na Dědině má přírodní památka rozlohu necelých devět hektarů a sahá od Podbřezí přes Mělčany až k okraji Dobrušky.

Mihule potoční tam žijí po desítkách až stovkách. Jde o kriticky ohrožený druh, který potřebuje čistou sladkou tekoucí vodu a koryto s bahnitými náplavy pro larvy, ale i písčité úseky pro tření dospělých mihulí.

Čistou vodu s dostatkem kyslíku potřebují také vranky obecné. Tento ohrožený druh je v Dědině hojný. Jsou to malé rybky, které žijí pod kameny a pohybují se poskoky, protože jim chybí plynový měchýř a špatně plavou.

Ve stromech kolem Orlice žijí páchníci

Druhá památka vznikla na 54,5 hektarech u Týniště nad Orlicí, avšak ochranáři ji loni navrhovali o rozloze až 570 hektarů.

S tím však nesouhlasila rodina Sternbergových, která spravuje renesanční zámek v Častolovicích a má lesy i na Týnišťsku. Souhlasili jen s územím, kde už s ochranou přírody začal jejich předek.

Páchník hnědý je silně ohrožený druh a ochranáři našli v okolí Orlice jen jeho jednotlivé kusy. Brouk vyhledává staré listnaté lesy a jeho larvy žijí ve ztrouchnivělém dřevě.

Majitelé pozemků se musí podřídit určitým omezením, například nesmějí používat hnojiva nebo měnit vodní režim.

"V Královéhradeckém kraji je celkem 41 lokalit, které patří do soustavy Natura 2000 a jsou vyhlašovány za přírodní památky či rezervace," řekl vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Královéhradeckého kraje Miloš Čejka.