Havarovaný autobus s dětmi z Běloruska (6.1.2015).

Havarovaný autobus s dětmi z Běloruska (6.1.2015). | foto: KŘP Královéhradeckého kraje

Zraněný chlapec z autobusu zůstává ve vážném stavu, většina dětí odjela

  • 5
Chlapec těžce zraněný při středeční nehodě běloruského autobusu na Náchodsku je stále ve velmi vážném stavu. V nemocnicích zůstává i dalších pět zraněných. Většina cestujících už je v náhradním autobusu na cestě do Běloruska.

Patnáctiletý mladík leží ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Záchranáři ho tam po nehodě přivezli v kritickém stavu po asi desetiminutové resuscitaci. Spolu s ním je v nemocnici také žena se zlomeninou. Ta by však měla být zřejmě brzy propuštěna, sdělil agentuře ČTK lékařský náměstek nemocnice Zdeněk Tušl.

Další čtyři zranění zůstávají také v nemocnici v Náchodě, která v souvislosti s nehodou ve středu ošetřila devět lidí. Celkem se počet zraněných vyšplhal na šestnáct.

„Většinou se jedná o lehčí zranění,“ řekla mluvčí náchodské nemocnice Hana Voborníková.

Policie upřesnila, že boural linkový autobus na trase z Prahy přes Wroclav do Běloruska (více o nehodě čtěte zde).

Cestující byli po ošetření převezeni do jídelny nedalekého zemědělského družstva, kde čekali na dopravu zpět domů.

„Náhradní autobus s celkem 38 turisty z havarovaného autobusu je již v Polsku, v České republice kromě šesti zraněných v nemocnicích zůstávají také tři dospělí,“ sdělil pracovník běloruského velvyslanectví.

V autobuse, který havaroval ve středu po 11. hodině u Hořiček na Náchodsku, jelo celkem 47 pasažérů. Velká část z nich byly děti. Řidič sjel z hlavní silnice, protože ji blokovala dopravní nehoda. Na rozbředlém sněhu však dostal smyk a vůz skončil v poli převrácený na boku.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro možné spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a vyslechli několik svědků,“ doplnila náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

,