Demonstranti na premiéra čekali na nádraží.

Demonstranti na premiéra čekali na nádraží. | foto: ČTK

Babiše lidé při návštěvě Náchoda vypískali, měnil kvůli tomu program

  • 976
Desítky lidí dnes vypískaly předsedu vlády Andreje Babiše při příjezdu do Náchoda. Premiér do jednadvacetitisícového Náchoda přijel vlakem z Jaroměře. Demonstranti na premiéra čekali na nádraží. Do dvaceti demonstrantů bylo i na nádraží v Jaroměři.

Po vystoupení z vlaku Babiš se svými spolupracovníky a ochrankou prošel mezi pískajícími a skandujícími demonstranty z druhého nástupiště k výpravní budově. Pak celá delegace zamířila do dopravní kanceláře. Po celou dobu ji provázel ohlušující pískot demonstrantů.

Původně plánované vyjádření premiéra pro novináře, které se mělo odehrát na peróně, bylo zrušeno. Babiš a členové delegace z nádraží odjeli autobusem do hotelu Beránek na setkání se starosty. Na cestu do Beránku demonstranti premiéra opět vyprovodili pískotem a skandováním „fůj“, „hanba“ či „Babiše do koše“.

Firma o polovinu zvýší výrobu roušek, poptávka je obrovská

Předseda vlády už dopoledne nahlédl do firmy Batist Medical v Červeném Kostelci, která se specializuje na výrobu obvazového materiálu. Od příštího týdne firma zvýší výrobu tzv. ústenek - roušek pro lékaře a zdravotní sestry.

Řekl to šéf společnosti Tomáš Mertlík s tím, že firma investovala do nových technologií. Dosud vyrábí asi milion roušek měsíčně, z nichž polovina jde na český a polovina na evropský trh, nově to bude 1,5 milionu. Příští týden spustí novou linku, na níž lze vyrábět i silnější roušky s nanovlákny.

Premiér prohlásil, že poptávka po rouškách je obrovská. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podle něho zaúkoloval nemocnice, aby si vytvořily zásobu roušek na čtyři měsíce, to se rovná 1,5 milionu kusů. Zásobit se mají i lékárny. Podle Babiše ale zatím není důvod k panice.

K hranicím Polska zbývá dostavět 41 kilometrů D11

Vládní cesta pokračovala obhlídkou D11 či hradecké křižovatky Mileta, jejíž přestavbu chystá město.

Dotáhnout pozemky, pak se dostavba D11 zrychlit dá, přislíbil i ministr

„Je to jedna z nejrozestavěnějších dálnic v Česku. Aktuálně se staví 22,4 kilometru mezi Hradcem Králové, Jaroměří a Smiřicemi. Řidičům se další kus dálnice plánuje otevřít do konce roku 2021,“ napsal Babiš na Twitteru. K hranicím s Polskem je podle něj potřeba dostavět celkem 41 kilometrů.

Třebaže právě dostavba dálnice D11 je klíčová i pro vedení Královéhradeckého kraje, zdejší první náměstek hejtmana Martin Červíček, který má dopravu v gesci, ani neobdržel pozvání, aby se s premiérem potkal.

Podobná situace nastala na podzim loňského roku, kdy se do regionu vydal tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík. Novinářům tehdy sdělil, že dálnice na hranice s Polskem bude hotová později, než hlásal jeho předchůdce Dan Ťok, a zástupci kraje se to dozvěděli až z médií. Červíček se obával, že se totéž nyní může stát i u projektu železniční vysokovské spojky, která by cestu do Náchoda výrazně zrychlila.

„Myslím, že ten, kdo vysokovskou spojku v poslední době nejvíce posunul, jsem byl já. Bohužel, při jízdě vlakem do Náchoda nebudu a nebudu moci říct svůj názor ani informace, kam jsme se se spojkou dostali,“ zalitoval Červíček v úterý.

,