Krajská hygienická stanice (KHS) zveřejnila závěrečnou zprávu o přestupku pro společnost Chich food’s v pondělí. Salmonelózu tam potvrdili laboratorně, klinicky i epidemiologicky.
„Na základě zjištěných skutečností a výsledků laboratorních vyšetření lze konstatovat, že zdrojem nákazy byly pokrmy připravené v uvedené provozovně, kdy porušením základních hygienických pravidel personálem provozovny došlo k sekundární kontaminaci pokrmů a ohrožení i poškození zdraví konzumentů infekčním onemocněním – salmonelózou,“ sdělila mluvčí KHS Veronika Krejčí.
Akreditované laboratoře potvrdily exotickou bakterii Salmonella Thompson, která se v Česku objevila vůbec poprvé. Ta se našla v polotovarech vlastní výroby, na hadříku k otírání pracovních ploch a u tří zaměstnanců provozovny, a to u kuchaře, kuchařky a servírky.
Už dříve hygienici označili za pravděpodobný zdroj nákazy ručně vyráběnou arašídovou omáčku, byť nebylo možné odebrat její vzorek. V žádných vzorcích odebraných ze surovin se salmonelóza nenašla.
„Poškození zákazníci konzumovali především čtyři druhy pokrmů v kombinaci s arašídovou omáčkou. Vzhledem k tomu, že tato omáčka nebyla při šetření KHS na místě již k dispozici, nemůžeme ji označit za zdroj nákazy na základě přímých důkazů, dovozujeme tak ale z informací získaných v rámci epidemiologických šetření. Z pohledu celého případu není zpětně až tak zásadní, jaká potravina nebo pokrm mohly být zdrojem nákazy. Je ale nezpochybnitelné, že příčinou zdravotních obtíží u strávníků byl prodej zdravotně závadných pokrmů připravených v dané provozovně ve dnech 27. března až 1. dubna 2023,“ sdělila Veronika Krejčí.
Celkem hygienici odebrali 43 vzorků, v 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech šlo o stěry z povrchů, náčiní a rukou zaměstnanců. Ti byli zároveň odesláni na vyšetření, aby se vyloučilo možné nosičství nákazy.
Na zdravotní potíže u více lidí, kteří trpěli zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou, upozornili lékaři z Fakultní nemocnice v Hradci Králové v neděli 2. dubna. Když se v týž den hygienici v restauraci objevili, bylo tam zavřeno a žádná jídla se nepřipravovala. Nařídili majitelce zavřít a provést sanitaci.
„Provozovna byla při příchodu zaměstnanců KHS při prvotním šetření uklizena, byla provedena sanitace jejích prostor a zařizovacích předmětů,“ popsala mluvčí.
Jak pochybili, se přesně neví
Hygienici shrnuli, že ke kontaminaci došlo v důsledku nezvládnutí hygieny výrobního procesu. Restaurace nedodržela postupy HACCP (systém kritických bodů) k zajištění bezpečnosti finálních produktů. Nezvládli tu technologický proces, nedodrželi správnou hygienickou a výrobní praxi a podcenili riziko ohrožení zdraví spotřebitele, který dostal kontaminovaný pokrm.
„Došlo k porušení základních hygienických pravidel ze strany personálu provozovny a k následné kontaminaci pokrmů. Určit naprosto přesně konkrétní podmínky, za kterých ke kontaminaci pokrmů došlo, by bylo spekulativní,“ řekla mluvčí.
Krajští hygienici vyhodnotili, že přestupek, kterého se provozovatel dopustil, je povahou i závažností vysoké intenzity. Proto uložili pokutu 250 tisíc korun, tedy jednu z nejvyšších udělených ze strany KHS provozovateli potravinářského podniku. Stejnou pokutu dostalo i hradecké bistro Maxim, kde se v roce 2018 přiotrávilo 81 lidí toxinem, který produkuje zlatý stafylokok.
Podle hygieniků uložená pokuta nemá mít likvidační charakter, má odpovídat zásadě přiměřenosti, odrážet povahu a závažnost protiprávního jednání a její výší by měl být naplněn jak výchovný, tak i represivní účinek. Pokud provozovatel stravovacích služeb v důsledku své činnosti způsobí ohrožení nebo poškození zdraví osob, zákon o ochraně veřejného zdraví umožňuje udělit sankci do výše tří milionů korun.
Majitelka se omluvila za potíže
Majitelka restaurace připustila záhy po uzavření podniku, že rozšířením na čtyři pobočky se jim nepodařilo udržet kvalitu. Podnik na náměstí v Hradci už znovu otevřít nechce. Tehdy uvedla, že doufá, že dalších poboček se fatální pochybení nedotkne.
„Nikdy jsem nečekala, že se tato situace někdy stane nám. Chich foods 1 je moje srdcovka, tolik úsilí a práce. Stala se fatální chyba, která se stát neměla. A není to omluvitelné, omlouvám se všem, kdo má nebo měl střevní potíže,“ uvedla na sociálních sítích. S žádostí na znovuotevření podniku se na krajské hygieniky neobrátila, sdělila KHS.
Případem se zabývala i policie pro podezření z přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Trestní stíhání nezahájila, jelikož nenašla konkrétního člověka, který zdravotní problémy zákazníků zavinil.
3. dubna 2023 |