Archeologický průzkum na náměstí 28. října v Hradci Králové odhalil základy

Archeologický průzkum na náměstí 28. října v Hradci Králové odhalil základy formanské hospody. | foto: Magistrát Hradce Králové

Archeologové našli před hradeckým kostelem zbytky hospody

  • 1
Archeologové objevili při průzkumu náměstí 28. října v Hradci Králové zbytky hostince Na Špici. Býval oblíbenou zastávkou formanů, v roce 1912 vyhořel. Překvapilo, že jeho základy byly z pískovce.

Hospoda stála v místech, kde se dnes ční funkcionalistický kostel Božského srdce Páně. Právě prostor před ním teď vědci zkoumají.

"Našli jsme zbytky základů z pískovce, což je novinka, protože budova byla dosud popisována jako kompletně dřevěná," řekl archeolog hradeckého muzea Radek Bláha.

Předměty nalezené při archeologickém průzkumu na náměstí 28. října v Hradci
Archeologický průzkum na náměstí 28. října v Hradci Králové odhalil základy

Vyhlášený zájezdní hostinec stál na dnešním náměstí někdy od konce 18. či začátku 19. století. Podle Bláhy se nacházel na významné hradecké křižovatce, kde se potkávali formani jedoucí do Prahy nebo směrem na Hořice.

Původně se nazýval U Zlaté špice. Jeho součástí byly velké nádvoří a postranní chlévy. Před Špicí pak bývalo volné prostranství, což se až do dnešních dob nezměnilo. Na ploše náměstí se totiž dlouhá desetiletí nic nestavělo. Uprostřed stával pouze válcový pískovcový sloup zvaný pyrám, který označoval směry a vzdálenosti do nejbližších měst.

V roce 1912 však hospoda vyhořela. Její replika je dnes k vidění ve skanzenu v Krňovicích. Hostinec byl po čase stržen a v roce 1928 se z náměstí stalo tržiště. Ještě v tom roce, 28. září, byl položen základní kámen ke kostelu Božského srdce Páně.

Hledá se i kostel sv. Mikuláše

Archeologové by na náměstí 28. října rádi našli i pozůstatky kostela svatého Mikuláše, který tam měl stát v období středověku. První zmínky o něm pocházejí z roku 1346. O století později kostel zanikl, když byl z obranných důvodů zbořen.

Náměstí 28. října v Hradci Králové před rekonstrukcí (2011)
Náměstí 28. října v Hradci Králové před rekonstrukcí (2011)

Náměstí 28. října v Hradci Králové

Zatím však archeologové štěstí neměli. "Přímé důkazy o tom, že by kostel stál právě na tomto místě, se zatím nalézt nepodařilo. Indicie ale říkají, že nebyl daleko," sdělil Bláha.

Současný výzkum, který provádí Muzeum východních Čech ve spolupráci s královéhradeckou radnicí, potrvá do přelomu července a srpna. Radnice chce totiž příští rok náměstí 28. října opravit.

"Celková rekonstrukce náměstí by měla začít zhruba v polovině příštího roku a potrvá do konce roku 2013," uvedl vedoucí investičního odboru na hradeckém magistrátu Valentýn Avramov. Dělníci obnoví povrch, kašnu i trolejové vedení, přibudou nové lavičky.