Podvodníci slibovali milionové úvěry, brali také milionové zálohy. Ilustrační foto

Podvodníci slibovali milionové úvěry, brali také milionové zálohy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Agenta s falešnými úvěry z Karibiku zadržela policejní zásahovka

  • 1
Královéhradecká hospodářská kriminálka a policejní zásahová jednotka v úterý zadržely 51letého muže, který nabízel úvěry od neexistující firmy z Dominikánské republiky. Se společnicí si přišel na téměř osm milionů korun na vybraných zálohách. Největší škodu způsobil na Náchodsku, aktivní byl ale i na Slovensku.

Policisté si pro muže z Prostějova dojeli až do Prahy na Černý Most. "Obvinili ho z podvodu," uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Stíhají také 47letou ženu, která už sedí ve vězení kvůli jiné trestné činnosti.

Dvojice přes internet nabízela vyřízení finančních úvěrů u neexistující zahraniční společnosti Credit Capital Corporation se sídlem v Santo Domingu v Dominikánské republice. V nejméně 18 případech způsobili škodu téměř osm miliónů korun fyzickým i právnickým osobám.

"Pro větší věrohodnost si vyrobili i různé dokumenty, se kterými při jednáních vystupovali," sdělila Ježková.

Kapsy si podvodníci plnili vybíráním záloh na vyřízení úvěru, na překlady nebo zpracování podnikatelských záměrů.

"Nejvyšší vyplacená záloha činila téměř dva miliony korun," dodala mluvčí.

Podle ní byli napálení podnikatelé naivní, protože věřili, že jim neexistující firma půjčí až 18,5 milionů eur. To je skoro půl miliardy korun.

Policie navrhla státnímu zástupci, aby poslal zadrženého muže do vazby. V případě odsouzení hrozí oběma spolupachatelům až na 10 let vězení.