Tereza Kuthanová (vpravo) z Hradce Králové zakončuje na trutnovský koš přes...

Tereza Kuthanová (vpravo) z Hradce Králové zakončuje na trutnovský koš přes ruce Mileny Prokešové. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Nadstavba začíná: Sokol do ní jde v klidu, Kara s odhodláním

  • 0
Basketbalistky Hradce Králové a Trutnova dnes vstoupí do nadstavbové části sezony. Sokol začne skupinu A1 zápasem s pražskou Slavií, Kara skupinu A2 rovněž doma duelem se Slovankou.

Basketbalová premiéra začíná. V minulosti se totiž v posledních sezonách cesty hráček Hradce Králové a Trutnova pro nadstavbovou část sice rozešly, ale vždycky byla v lepší skupině Kara. Letos je to jinak, místo v elitní šestici skupiny A1 si vybojoval Hradec, zatímco Trutnov zůstal ve skupině zbývajících šesti družstev, na které čeká skupina A2.

Právě dnes týmy z kraje nadstavbu rozehrají, shodně na domácím hřišti. Hradecký Sokol s jistotou účasti v play-off za zády přivítá pražskou Slavii, která do skupiny A1 proklouzla na poslední chvíli právě na úkor trutnovské Kary. Na tu tak zbyl nevyzpytatelný boj o postup do play-off, který začne se Slovankou Mladá Boleslav, jedním z jejích dvou velkých konkurentů.

Sokol má své jisté

Hradec Králové, který obhajuje loňské bronzové medaile, může následujících deset zápasů pojmout jako vítanou přípravu na play-off. Ke třetímu místu Imosu Brno ani druhému Valosunu sice nemá daleko, ale dohnat dvě či aspoň jednu výhru, o které jsou soupeřky lepší, bude hodně těžké.

"Museli bychom například dvakrát porazit Valosun," uvědomuje si manažer hradeckého klubu Miroslav Volejník.

Na druhé straně hradecké hráčky mohou být téměř bez starosti o to, že by je mohly ohrozit družstva za nimi, vždyť páté VŠ Praha na ně ztrácí pět výher a šestá Slavia Praha ještě o jednu víc.

A dnes vpodvečer k tomu na úkor Slavie může Hradci jedna přibýt, protože právě s ní zápasem na domácím hřišti Hradec do skupiny A1 vstoupí. "Pro nás bude nadstavbová část sezony velmi kvalitní přípravou na play-off, čekají nás zápasy se silnými soupeři," poznamenal Volejník.

Hradecké těší, že do předfinální části letošního ligového ročníku mohou jít s kompletním kádrem, mimo něj sice dál zůstává dlouhodobě zraněná Čepelková, ale všechny další hráčky jsou v pořádku.

Kara chce být první

Zatímco Sokolu začíná klidnější část sezony, pro Karu naopak bude možná velmi dramatická. Ve skupině A2, kam se propadla, se totiž bude hrát jen o dvě místa v play-off, na ně si ale dělají naděje tři družstva. Těsně nejlepší výchozí podmínky si do ní přinesly Strakonice, pak následují se ztrátou jedné výhry Trutnov a Slovanka Mladá Boleslav. Zbývající trojice Karlovy Vary, DSK Basketball a SŠMH Brno by do boj o play-off zasáhnout neměla. "Naším cílem je skupinu A2 vyhrát," uvedl pro oficiální stránky klubu trenér Kary Jozef Rešetár.

Právě pod jeho vedením se družstvo, které se v polovině základní části propadlo až na předposlední příčku, herně i výsledkově zvedlo a o skupinu A1 bojovalo do posledního kola. Těsná prohra s brněnským Valosunem ale jeho sympatický finiš v úspěch nepřetavila.

"Bylo to pro nás zklamání, které chceme nyní v utkání se Slovankou odčinit," ujistil Rešetár. Dnešní výhra by Kaře k dosažení jejího cíle výrazně pomohla, protože by by vzala body vážnému rivalovi v boji o play-off. Obě družstva mají po základní části vyrovnanou vzájemnou bilanci, když k výhrám využila domácího prostředí.

Prvenství ve skupině A2 by Kaře pomohlo k tomu, že by v prvním kole play-off nenarazila na vedoucí USK Praha.