Obavy byly zbytečné. Rusové jsou k cizincům vstřícnější, říká Jandač

Trenér Josef Jandač neměl s přivyknutím na nové prostředí v Magnitogorsku problém. | foto: Barbora ReichováProfimedia.cz

6 2018
Do reprezentační pauzy vstupuje ruský Magnitogorsk v maximální pohodě. Hokejisté Metallurgu zvítězili pod vedením českého trenéra Josefa Jandače v posledních čtyřech utkáních KHL. Bývalý kouč národního týmu si čím dál více notuje se svým okolím. „Jen se občas v ruštině přeřeknu,“ přiznává.

Ohromný tlak na úspěch, náročné vedení, přísní fanoušci i média. Josef Jandač si musel před odletem za novou štací na řece Ural vyslechnout od okolí spoustu znepokojivých řečí o ruském hokeji. Klubu sice velí rázný generální manažer Gennadij Veličkin, jenže i on prý umí být lidský.

Fotogalerie

„Nekouká jen na vstřelené góly a posbírané body,“ popisoval Jandač v rozhovoru pro klubový web. Funkcionář je vyhlášený tím, že pro klub žije naplno. I z toho pramení pověst nemilosrdného šéfa.

„Zároveň si ale všímá, kdy hráči bojují a nechávají na ledě vše, proto je schopný nedostatky odpouštět. Stejně tak se může stát, že i přes vyhraný zápas zvýší hlas,“ pokračuje 49letý český trenér, jenž před tříletou reprezentační epizodou stál na lavičce pražské Sparty. Letos v dubnu oznámil, že v nové sezoně bude trénovat Magnitogorsk.

Díky svým zkušenostem si z očekávaného tlaku hlavu nedělal. „Nemůžu říct, že se tu cítím pod tlakem víc než ve Spartě nebo u reprezentace. Vítězit a sbírat body chtějí všichni.“

A to se Jandačovi a jeho týmu v poslední době dařilo. Čtyřzápasovou sérii domácích střetnutí zvládl Metallurg bez ztráty, dohromady inkasovala „Magnitka“ jen čtyřikrát. Do týmu navíc výborně zapadl Jandačův krajan Michal Bulíř, který přišel v polovině října z Liberce coby nejlepší extraligový střelec.

„On a (Nick) Shore nám hodně pomohli, zlepšili ofenzivu mužstva. Pokud se nám vyhnou zranění a budeme hrát v plné síle, myslím, že se nám povede ještě lépe,“ doufá v to nejlepší Jandač.

Hráči se možná baví mojí ruštinou, říká Jandač

V pohodě se cítí také mimo stadion, byt má přímo v centru nedaleko arény. Cení si zejména restaurací, které má po ruce. „To je pro mě důležité, protože nejsem bůhvíjakým kuchařem. Zvládnu uvařit čaj a namazat si chleba. S úklidem to není o moc lepší,“ popisoval s nadhledem kouč.

Rychle si zvykl i na ruštinu, jelikož spadá do generace, která se s azbukou seznámila ve školních lavicích. V týmu má ovšem také pár cizinců z Evropy i zámoří, takže musí mezi jazyky přepínat.

„Občas mluvím anglicky na Rusy nebo rusky na cizince. Hráč pak na mě jen vykulí oči a já si říkám, jestli to opravdu popisuju tak složitě,“ vypráví kouč, který jako asistent Vladimíra Růžičky slavil český triumf na mistrovství světa v roce 2010.

Jak se kouč Jandač zabydluje v Rusku: Není čas se rozkoukávat

Mateřština je ovšem jenom jedna. Asistent Jiří Kalous občas musí Jandače šťouchnutím lokte upozornit na to, že možná rusky pronesl k hráčům nesmysl.

„Ani bych se nedivil, kdyby se po takovém vystoupení kluci v šatně nebavili. Ale když obecně Rusové poznají, že jste cizinec, jsou ochotní a nápomocní. V Česku je to v tomhle směru horší.“

Ve vítězné vlně bude chtít Magnitogorsk pokračovat i po reprezentační pauze. Zápas 12. listopadu proti Spartaku Moskva navíc bude pro Jandače speciální, jelikož v ten den oslaví padesátiny. „Ve většině případů bohužel tým na moje narozeniny prohrál. Ale myslím, že letos to bude lepší,“ vyhlíží pokračování dlouhé sezony.

Autor:

MS hokejistů 2020 ve Švýcarsku

Švýcarská města Curych a Lausanne budou od 8. do 24. května 2020 hostit 84. hokejové mistrovství světa. Šampionát se ve Švýcarsku uskuteční poprvé od roku 2009

Marko Anttila, Anthony Mantha, Mark Stone, Jonathan Marchessault Jan Kovář, Jakub VoráčekMichael FrolíkKaapo Kakko, William Nylander, Nikita Kučerov

Nejčtenější

Ten, který dominuje extralize. Gulaš už vyhrál, i když nebude první

OSLAVA. Čelem k fotografovi je útočník Česka Milan Gulaš. Slaví se spoluhráči...

Jestli má někdo z české extraligy šanci dostat se do elitní desítky, z níž vzejde nový držitel...

Valach k Pirátům: Díky, že jste nemocného syna připravili skoro o milion

Chomutovský Juraj Valach ve speciálních dresech, v nichž Piráti nastoupili...

Jeho osud je už beztak pohnutý, kvůli působení v hokejovém týmu Pirátů Chomutov ještě pohnutější....

Eliáš se po konci kariéry nezastaví: Mám se dobře, tak pomáhám

Patrik Eliáš na tréninku hokejové reprezentace do 20 let.

Má za sebou parádní kariéru, kterou mu může leckdo závidět. Třebíčský rodák a odchovanec tamní...

Ti nejlepší mají všechno, ostatní ne, popisuje Radil zámořskou zkušenost

Lukáš Radil (52) ze San Jose v zápase s Los Angeles.

NHL je mým snem, klidně skousnu i rok na farmě, prohlásil bývalý pardubický útočník Lukáš Radil,...

Voráček: Doceňme Krejčího, je jedním z nejlepších Čechů v historii

Vyhlášení ankety Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hokejistu uplynulé...

Spolu s Davidem Pastrňákem a Tomášem Hertlem obsadili první tři pozice v anketě Zlatá hokejka, pak...

Další z rubriky

Za titul jsem strašně vděčný, vzpomíná kapitán olomouckých mistrů Chalánek

Miroslav Chalánek

Jako kapitán přivedl Miroslav Chalánek právě před 25 lety olomoucké hokejisty k historickému titulu...

Kovář míří do švýcarského Zugu, může ale případně i do NHL

Jan Kovář slaví gól ve čtvrtfinále s Německem.

Útočník hokejové reprezentace Jan Kovář podepsal roční smlouvu se švýcarským Zugem. Obsahuje...

Šulák se v Detroitu neprosadil, jeho novým působištěm bude Čerepovec

Český obránce Libor Šulák (v červeném) je atakován Švýcarem Michaelem Forou.

Libor Šulák se po roce vrací ze zámoří do Evropy a bude hrát Kontinentální hokejovou ligu za...

Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie
Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o tom, že stravování ve školách je zastaralé a skladba jídelníčku neodpovídá současnému způsobu života. Ze studií vyplývá, že ve školních jídelnách děti nedostávají stravu, která by odpovídala doporučení výživových hodnot a liší se i gramáž porcí. Proč tomu tak je?

Najdete na iDNES.cz