Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpracování ovoce

Na první pohled vás tato jablka nenadchnou, přesto je ekofarmářka brání

2. prosince 2014

Vypadají trochu pomačkaně, nevybarveně, jejich slupka je často rzivá a i když pocházejí z jednoho...

Sůl je asi nejhorší možný způsob likvidace plzáků. Navíc ničíte půdu

30. září 2014

Patříte k těm zahrádkářům, kteří jsou přesvědčeni, že v boji proti takzvaným španělákům není nad...

Pěstitelský manuál: Jak ze dvou keřů sklidit za léto až metrák fíků

31. července 2014

Jeho strýc pěstuje fíky na jižní Moravě již přes půl století a od něj získal první rostlinu i on...

Zapomeňte na tradiční nakládání, tyhle nesterilované okurky sníte hned

29. července 2014

Pikantním a kyselým dobrotám ze zeleniny neodoláme jako příloze k obědu, ty vlastnoručně zavařené...

Kde a jak se rodí bioovoce, které koupíte na pražské Náplavce

5. března 2014

Možnost nahlédnout na farmy, s jejichž produkty se setkáváte na pultech stánků farmářských tržišť,...

Právě teď sázejte jedlé keře i ovocné stromy, ať máte vlastní úrodu

22. října 2013

Říjen je ideální čas obohatit zahradu a zdaleka nemusí jít jen o okrasné dřeviny. Výsadba nových...

Recept jak mirabelky neboli špendlíky proměnit v zásoby na zimu

7. září 2013

Obsypané žlutě či růžově svítícími plody rostou podél cest, silnic i ve zpustlých zahradách....

Kyselé okurky si naložte sami a nemusíte je celou zimu kupovat

23. července 2013

Nejlepší jsou znojemské, jsme přesvědčeni v Česku. Ale i na Znojemsku lze vybírat z celé řady...

Udělejte si na zimu zásobu vlastních kompotů. Stačí voda a cukr

16. července 2013

Kompoty patří k nejhodnotnějším ovocným konzervám, jejich příprava přitom nemůže být jednodušší....

Léčivý sedmikráskový sirup pořídíte za pár korun. Osladí i palačinky

9. července 2013

Dá se pít s vodou, ale lze jím také sladit čaj nebo třeba palačinky. Současně má protizánětlivé...

Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě

28. května 2013

Jahodové plody putující k nám z celého světa se musí kvůli exportu sklízet předčasně a jejich chuť...

Škoda nevyužít půdu a kompost. Každý může mít vlastní úrodu bez chemie

7. března 2013

Permakulturní zahrada, kde rostliny žijí ve vzájemném souladu a vše, co půda vydá, se jí opět...

Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

8. srpna 2012  13:24

Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček...

Úrodu ovoce nechte vykvasit, vypálit a na zimu máte domácí slivovici

7. srpna 2012  13:23

Cesta k domácí slivovici od založení kvasu po vypálení v pálenici není složitá. Zvláště pokud se...

Všechno si vypěstujte sami, radí masožravec z anglického venkova

1. srpna 2012

Na venkovské chalupě River Cottage pěstuje ve velkém bylinky, ovoce i zeleninu. Současně chová...

Farmářské trhy se opět rozjíždějí, letos už po celé republice

15. března 2012  9:54

V Praze jsou již několik týdnů v provozu tržiště například na náplavce či na náměstí Jiřího z...

S balíčkem sušeného ovoce můžete zkonzumovat i porci živých roztočů

21. prosince 2011

Co na první pohled vypadá jako krystalky vysráženého cukru na sušených meruňkách či fících, se...

Čínské sušení rajčat ve velkém a na ostrém slunci bere dech

Jednou z variant, jak sušit rajčata, jsou rovnoběžné řady dlouhatánských
24. srpna 2011  12:21

Čínští zemědělci nejsou žádní troškaři. Nejen jejich plantážím tak nedohlédnete konce. Platí to i...

Slivovice bude letos dostatek. Očekává se rekordní úroda švestek

21. července 2011  12:10

Stromy v sadech jsou letos obsypané švestkami. Pálenice už se chystají na to, že si "spraví chuť"...

Božsky sladkokyselé višně přetavte do likéru, mražte i kompotujte

19. července 2011

Výraznou kyselou chuť višní oceňujeme nejen v marmeládách a džemech, ale i ve šťávách a likérech....

Nepečený dort z jahodové dřeně a kakaových sušenek si zamilujete

25. června 2011

Dokud to jde, užívejte si chuť čerstvých jahod, i kdybyste jim měli dát formu rychle připraveného...

Farmář Peťa z Krkonoš je takový Pepa Smolík. Na krku má dva statky

14. března 2011,  aktualizováno  12:05

Aby žena vydržela na farmě v horách, musí být fyzicky i psychicky silná jako býk a ztratit pud...

Z dýňové dužiny si připravte máslo. Ale i čerstvá dýně vydrží uskladněná až rok

24. října 2010

Angličané mají zkušenost, že ke zpracování na dýňové máslo je ideální dužnina dýní, které přešly...

Domácí meruňky jsou dražší než dovozové, málo bude i jablek a hrušek

4. srpna 2010  9:33

Letošní sklizeň ovoce je podprůměrná, u meruněk a třešní dokonce katastrofální, lépe dopadly jen...

Jak vyřezat meloun jako profesionál. Chce to zručnost a hodně trpělivosti

30. července 2010

Že nechápete, jak se promění obyčejný meloun v originální ozdobu stolu? Jen to zkuste sami. A...

Do kompostu klidně házejte shnilá i nakažená jablka, on to ustojí

Spadaná jablka v žádném případě nenechávejte ležet pro stromem
3. listopadu 2009  1:29

Jablka s moniliózou do kompostu nepatří, říkalo se vždycky. Pokud ale máte kompost správně vrstvený...

S ovocem pro uskladnění zacházejte jako v bavlnce, jinak nevydrží

2. října 2009

Jablka a hrušky pro uskladnění trhejte i se stopkou, prodloužíte tak jejich trvanlivost. A...

Jak poznáte, jestli je zelenina a ovoce z vaší zahrádky bio

16. září 2009  11:11

Mít zahrádku u chalupy na venkově, na čerstvém vzduchu, samo o sobě ještě ekologické pěstování...

Pozor na prodej burčáku u silnice. Prodejci ho často pančují

24. srpna 2009

Začala sezona burčáku. Raději se vyhněte prodejcům podél silnic, jejich výrobky často nemají s...

V Česku přibývá pěstitelských pálenic, je jich již 540

10. srpna 2009  11:15

V Česku každým rokem přibývá pěstitelských pálenic, v posledních letech přibližně o 25 ročně. V...

Čínské datle lehce vypěstujete i u nás, sušené jsou vynikající

16. července 2009  1:16

Exotický okrasný strom cicimek vám vnese do zahrady výjimečnost a ještě obohatíte jídelníček o...

Zkuste si ze zeleniny vydlabat hudební nástroje, po produkci je sníte

18. června 2009

Členové netradičního zeleninového orchestru si své nástroje sami vyrábějí z pečlivě vybrané mrkve,...

Než nechat jablka ve sklepě zplesnivět, raději s nimi včas do palírny

10. ledna 2009

Nečekejte na dobu, kdy přehnané zásoby začnou chytat plíseň. Z takových už nelze vyrobit ani...

Kdoule - netradiční ovoce na zahradu i do kuchyně

16. listopadu 2008

Kdoule se výborně hodí k výrobě marmelád nebo kompotů. Za syrova ale chutnají trpce a mohou...

Je čas na výrobu vlastního vína. Přivezte si mošt od vinařů

14. října 2008

I bez sběru, mletí a lisování hroznů si můžete vyrobit své vlastní víno. Stačí si přivézt...

Velká úroda jablek. Poradíme vám, jak ji zpracovat

1. října 2008

Urodilo se vám hodně jablek? Pusťte se s námi do jejich zpracování. Můžete mít perfektní mošt,...

Krmítko v americkém Ohiu