OBRAZEM: Zahrada jako přehlídka tisíců jehličnanů a skalniček

  9:17aktualizováno  9:17
Zapomeňte na to, že stoprocentně poznáte smrk, borovici, jedli, modřín či cedr. Mohou totiž vypadat i naprosto nečekaně. Nevěříte? Stačí navštívit zahradu Jaroslava a Zdeny Peřinkových osazenou doslova tisíci různých jehličnanů, tedy takzvaných konifer. Naštěstí opatřených jmenovkami.

Altán u jezírka a pěstitelské zázemí se skleníkem opodál, to nejsou ani zdaleka jediné stavby v zahradě. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Je to ještě zelený odpočinkový kout, nebo už botanická zahrada? Především jde o celoživotní lásku a neustále živoucí sbírku pána domu.

Projděte si úžasnou zahradu

Patří do ní i úctyhodná řada lomikamenů a dalších skalniček, sbírka kaktusů a více než pět tisíc čarověníků, což jsou zvláštní přírodní útvary vznikající na stromech a tvořené hustěji a zajímavě nahloučenými větvičkami. Lze je roubovat, takže si z nich jejich obdivovatelé pěstují zakrslé stromky podobné bonsajím, vhodné do skalek.

Zahrada začala vznikat v 70. letech, kdy dostali typ na parcelu s výhledem na Vysočinu, Železné Hory a dokonce i Krkonoše. Původně toužili pouze po zahradě plné zeleně. "Jenže národní výbor rozhodl, že tady budou stavební parcely. Proto jsme museli začít stavět domek, jinak bychom o pozemek přišli."

Zrod přízemního domku v prudkém svahu sice vůbec nebyl snadný, protože k pozemku původně vedla jen polní cesta. "A když napadl na podzim sníh, museli jsme materiál vyložit nahoře a já pak sedm stovek tvárnic svážel dolů po třech na sáňkách," vzpomíná pan Peřinka. Není divu, že stavba zabrala dlouhých šest let. Dnes už si výjimečné místo jaksepatří užívají. Původně víkendový domek samozřejmě musel projít rekonstrukcí a už sedmý rok tu bydlí trvale. Vy se můžete jejich zahradou projít alespoň v naší galerii.

Tuto a další zajímavé zahrady najdete v měsíčníku Knihovnička Zahrada.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Speciální tomograf odhalí nemocný strom. Nejtěžší je vyhodnotit výsledky

Měří se hlavně staré stromy, u nichž není jisté, zda jsou zdravé.

Stromový tomograf se rychle rozšiřuje do inventáře správců městské zeleně. Kdo s ním pracuje, musí být zároveň...

Meruňky už nasazují na květ. Zahrádkáři se bojí mrazů za měsíc

Nejkritičtější pro meruňky je období květu.

Vysoké teploty už během února a března předčasně probudily přírodu. Jenže nikdo dopředu nemůže zaručit, že se probuzené...

Najdete na iDNES.cz