OBRAZEM: Zahrada jako přehlídka tisíců jehličnanů a skalniček

  9:17aktualizováno  9:17
Zapomeňte na to, že stoprocentně poznáte smrk, borovici, jedli, modřín či cedr. Mohou totiž vypadat i naprosto nečekaně. Nevěříte? Stačí navštívit zahradu Jaroslava a Zdeny Peřinkových osazenou doslova tisíci různých jehličnanů, tedy takzvaných konifer. Naštěstí opatřených jmenovkami.

Altán u jezírka a pěstitelské zázemí se skleníkem opodál, to nejsou ani zdaleka jediné stavby v zahradě. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Je to ještě zelený odpočinkový kout, nebo už botanická zahrada? Především jde o celoživotní lásku a neustále živoucí sbírku pána domu.

Projděte si úžasnou zahradu

Patří do ní i úctyhodná řada lomikamenů a dalších skalniček, sbírka kaktusů a více než pět tisíc čarověníků, což jsou zvláštní přírodní útvary vznikající na stromech a tvořené hustěji a zajímavě nahloučenými větvičkami. Lze je roubovat, takže si z nich jejich obdivovatelé pěstují zakrslé stromky podobné bonsajím, vhodné do skalek.

Zahrada začala vznikat v 70. letech, kdy dostali typ na parcelu s výhledem na Vysočinu, Železné Hory a dokonce i Krkonoše. Původně toužili pouze po zahradě plné zeleně. "Jenže národní výbor rozhodl, že tady budou stavební parcely. Proto jsme museli začít stavět domek, jinak bychom o pozemek přišli."

Zrod přízemního domku v prudkém svahu sice vůbec nebyl snadný, protože k pozemku původně vedla jen polní cesta. "A když napadl na podzim sníh, museli jsme materiál vyložit nahoře a já pak sedm stovek tvárnic svážel dolů po třech na sáňkách," vzpomíná pan Peřinka. Není divu, že stavba zabrala dlouhých šest let. Dnes už si výjimečné místo jaksepatří užívají. Původně víkendový domek samozřejmě musel projít rekonstrukcí a už sedmý rok tu bydlí trvale. Vy se můžete jejich zahradou projít alespoň v naší galerii.

Tuto a další zajímavé zahrady najdete v měsíčníku Knihovnička Zahrada.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Další z rubriky

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

Najdete na iDNES.cz