Kuchyňský odpad lze kompostovat v bedně plné žížal zapuštěné do půdy

  10:30
Vermikompostér, který lze mít celoročně někde na chodbě či v bytě, už určitě znáte. V Austrálii používají i variantu zapuštěnou do země, takže žížaly dostávají k dispozici velkorysý venkovní výběh. Postarají se až o 15 kg bioodpadu za týden i průběžné hnojení rostlin v okolí.

Kdo už si spolupráci se žížalami vyzkoušel a má sebemenší zahrádku, ten nad podzemním australským vermikompostérem zvaným subpod zaplesá, protože žížaly umí z kuchyňského odpadu připravit opravdu výživný substrát. Má dvě komory, dohromady pojmou 85 litrů objemu, a zabudovat ho lze do záhonu běžného i vyvýšeného. Rajčata nebo papriky jeho společnost určitě ocení, ovšem myslete na to, že vermikompostéru bude nejlépe vyhovovat polostín.

Žížaly se z tohoto vermikompostéru mohou volně vydávat na špacír do okolí a zpět za potravou z vaší kuchyně, a provzdušňují a zúrodňují tak i půdu okolo. Pro ně samotné je to důležité i proto, že se v horkém létě mohou v okolní půdě ochladit. Všemu, co roste v sousedství kompostéru, navíc dodávají tzv. žížalí čaj, tedy tekutinu plnou živin. Tu samou, která se z běžných vermikompostérů stáčí zvlášť a ředí se na zálivku, je to totiž poměrně koncentrované hnojivo.

Z podzemního vermikompostéru můžete žížalí čaj čerpat také, i na to Australané mysleli (subpod má zabudovaný odtok, z nějž lze žížalí čaj odvést hadičkou), ovšem jedině pod podmínkou, že ho zabudujete do svahu. Žížalí čaj prostě bude jako každá jiná tekutina vždycky odtékat dolů.

Jak se odpad zpracovává pod zemí

Podzemní vermikompostér je z testovaného plastu, který nic neuvolňuje do půdy, takže ho lze používat bez obav. A víko je polstrované, takže poslouží i jako sedátko, třeba na okraji záhonu. Kristýna Mrkvičková z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která pro nadšence do kompostování tuto kouzelnou truhlu objevila, radí umístit subpod tam, kde chcete půdu nejvíce oživit.

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Tam, kde vermikompostér zapustíte do země, se totiž začnou dít věci. Nejprve ho tedy musíte osídlit žravými kalifornskými žížalami (Eisenia andrei), kterých potřebujete zhruba dva tisíce, což je asi půl kila. Dají se koupit, zrovna tak je můžete získat od někoho, komu už se pěkně namnožily; stačí najít si někoho ve svém okolí na interaktivní mapě a domluvit se na výměně třeba za přebytky z vaší zahrady a podobně.

Co všechno žížaly milují?

Žížaly milují rostlinný bioodpad, přemýšlejte tedy nad nimi jako nad vegankami. Aromatičtější zeleninu a ovoce jim ovšem dávkujte spíš jako koření, ať už jde o zázvor, slupky z citrusů, skrojky z chilli papriček nebo česnek. Milují i rozdrcené vaječné skořápky, kávovou sedlinu a použité papírové čajové sáčky, natrhaný papír i přírodní textilie, jako je len, vlna či bavlna, dřevo. Přidat jim lze i vlasy a nehty, bambusová párátka, dřevěné uhlí, ne však popel nebo kočičí exkrementy.

Pak už můžete žížaly volně vložit do zapuštěného kompostéru, přikryjete je kouskem kokosové rohože, aby měly klid na práci, a první týden je nebudete krmit ani rušit. Můžete se spolehnout, že spolu s aerobními mikroorganismy obsaženými v půdě pilně pracují, aby váš odpad co nejdříve přeměnily na kompost.

Pokud jsou dobře krmené (což ovšem neznamená, že je budete překrmovat, nespěchejte na ně), zdvojnásobí žížaly svůj počet zhruba každý měsíc. A pokud budete podzemní 85l vermikompostér používat naplno, pojme jich až 30 tisíc.

Při každém krmení ovšem nezapomeňte přidávat i nějaký suchý materiál, jako je třeba obyčejný karton (například natrhané ruličky od toaletního papíru), listí či hobliny, vsaje přebytečnou vlhkost. Klidně to mohou být i piliny či hobliny po křečkovi nebo jiném býložravém zvířátku. Pokaždé také kompost trochu provzdušněte, třeba lopatkou, i když má kompostér odvětrávání. Tím, že promícháte čerstvou dávku „krmení“ s již částečně zpracovaným odpadem, celý proces urychlíte a obsah kompostéru zůstane pěkně voňavý.

Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Bonusem je, že okolní půda slouží jako skvělá izolace, která obě komory kompostéru v létě ochlazuje a v zimě v nich naopak zadržuje potřebné teplo. Pokud jsou ovšem právě u vás tuhé zimy, lze subpod zazimovat: zateplit ho po sezoně třeba balíky slámy nebo ho na zimu přestěhovat do sklepa s konstantní teplotou. A na jaře žížaly opět pustit do „venkovního výběhu“. Ani o ty, které zůstanou v zimě na zahradě, se prý bát nemusíte. Ty, které uhynou, nahradí nová generace z přezimujících vajíček.

A proč se vůbec pouštět do vermikompostování? Podle Kristýny Mrkvičkové, odbornice na kompostování, má oproti klasice tu výhodu, že probíhá rychleji. Prvního vlastního vermikompostu se tak dočkáte už za 2 až 3 měsíce.

Běžný organický kuchyňský odpad jako slupky od ovoce a zeleniny, skořápky či...
Takto vypadá hrst dobře krmených žížal pracujících na přeměně kuchyňského...
N snímku žížala hnojní a její vajíčka, pro představu, jak se žížaly množí. Ty...

Běžný organický kuchyňský odpad žížaly ve spolupráci a aerobními organismy žijícími v půdě promění na drahocenný kompost. Vpravo, pro představu, žížala hnojní se svými vajíčky. I ty totiž bezpochyby přijdou těm kalifornským na pomoc se zpracováním vašeho organického odpadu.

Protože má subpod dvě komory, mají se „sklízet“ střídavě. Když se tedy přiblíží čas „sběru“ vermikompostu, přestanete jednu z komor na tři týdny krmit. Žížaly v ní pak zhruba během dvou týdnů dojí zbytky a přestěhují se do druhé komory, za čerstvým bioodpadem.

Můžete samozřejmě ještě zkontrolovat, jestli si žížaly z dané komory přelezly. Pokud by tam náhodou nějaké ještě zbyly, nechte vybraný vermikompost s nimi ležet poblíž, aby se mohly do podzemního vermikompostéru vrátit. Pak čistý vermikompost z této komory můžete použít jako hnojivo na své zahradě, i pokojovky ho ocení.

A jak v podzemním vermikompostování pokračovat dál? Do vyprázdněné komory jednoduše přendejte pár hrstí vermikompostu z vedlejší komory a můžete celou žížalí truhlu krmit nanovo.


Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...