Kuchyňský odpad lze kompostovat v bedně plné žížal zapuštěné do půdy

Autor:
  10:30
Vermikompostér, který lze mít celoročně někde na chodbě či v bytě, už určitě znáte. V Austrálii používají i variantu zapuštěnou do země, takže žížaly dostávají k dispozici velkorysý venkovní výběh. Postarají se až o 15 kg bioodpadu za týden i průběžné hnojení rostlin v okolí.

Kdo už si spolupráci se žížalami vyzkoušel a má sebemenší zahrádku, ten nad podzemním australským vermikompostérem zvaným subpod zaplesá, protože žížaly umí z kuchyňského odpadu připravit opravdu výživný substrát. Má dvě komory, dohromady pojmou 85 litrů objemu, a zabudovat ho lze do záhonu běžného i vyvýšeného. Rajčata nebo papriky jeho společnost určitě ocení, ovšem myslete na to, že vermikompostéru bude nejlépe vyhovovat polostín.

Žížaly se z tohoto vermikompostéru mohou volně vydávat na špacír do okolí a zpět za potravou z vaší kuchyně, a provzdušňují a zúrodňují tak i půdu okolo. Pro ně samotné je to důležité i proto, že se v horkém létě mohou v okolní půdě ochladit. Všemu, co roste v sousedství kompostéru, navíc dodávají tzv. žížalí čaj, tedy tekutinu plnou živin. Tu samou, která se z běžných vermikompostérů stáčí zvlášť a ředí se na zálivku, je to totiž poměrně koncentrované hnojivo.

Z podzemního vermikompostéru můžete žížalí čaj čerpat také, i na to Australané mysleli (subpod má zabudovaný odtok, z nějž lze žížalí čaj odvést hadičkou), ovšem jedině pod podmínkou, že ho zabudujete do svahu. Žížalí čaj prostě bude jako každá jiná tekutina vždycky odtékat dolů.

Jak se odpad zpracovává pod zemí

Podzemní vermikompostér je z testovaného plastu, který nic neuvolňuje do půdy, takže ho lze používat bez obav. A víko je polstrované, takže poslouží i jako sedátko, třeba na okraji záhonu. Kristýna Mrkvičková z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která pro nadšence do kompostování tuto kouzelnou truhlu objevila, radí umístit subpod tam, kde chcete půdu nejvíce oživit.

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Tam, kde vermikompostér zapustíte do země, se totiž začnou dít věci. Nejprve ho tedy musíte osídlit žravými kalifornskými žížalami (Eisenia andrei), kterých potřebujete zhruba dva tisíce, což je asi půl kila. Dají se koupit, zrovna tak je můžete získat od někoho, komu už se pěkně namnožily; stačí najít si někoho ve svém okolí na interaktivní mapě a domluvit se na výměně třeba za přebytky z vaší zahrady a podobně.

Co všechno žížaly milují?

Žížaly milují rostlinný bioodpad, přemýšlejte tedy nad nimi jako nad vegankami. Aromatičtější zeleninu a ovoce jim ovšem dávkujte spíš jako koření, ať už jde o zázvor, slupky z citrusů, skrojky z chilli papriček nebo česnek. Milují i rozdrcené vaječné skořápky, kávovou sedlinu a použité papírové čajové sáčky, natrhaný papír i přírodní textilie, jako je len, vlna či bavlna, dřevo. Přidat jim lze i vlasy a nehty, bambusová párátka, dřevěné uhlí, ne však popel nebo kočičí exkrementy.

Pak už můžete žížaly volně vložit do zapuštěného kompostéru, přikryjete je kouskem kokosové rohože, aby měly klid na práci, a první týden je nebudete krmit ani rušit. Můžete se spolehnout, že spolu s aerobními mikroorganismy obsaženými v půdě pilně pracují, aby váš odpad co nejdříve přeměnily na kompost.

Pokud jsou dobře krmené (což ovšem neznamená, že je budete překrmovat, nespěchejte na ně), zdvojnásobí žížaly svůj počet zhruba každý měsíc. A pokud budete podzemní 85l vermikompostér používat naplno, pojme jich až 30 tisíc.

Při každém krmení ovšem nezapomeňte přidávat i nějaký suchý materiál, jako je třeba obyčejný karton (například natrhané ruličky od toaletního papíru), listí či hobliny, vsaje přebytečnou vlhkost. Klidně to mohou být i piliny či hobliny po křečkovi nebo jiném býložravém zvířátku. Pokaždé také kompost trochu provzdušněte, třeba lopatkou, i když má kompostér odvětrávání. Tím, že promícháte čerstvou dávku „krmení“ s již částečně zpracovaným odpadem, celý proces urychlíte a obsah kompostéru zůstane pěkně voňavý.

Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Bonusem je, že okolní půda slouží jako skvělá izolace, která obě komory kompostéru v létě ochlazuje a v zimě v nich naopak zadržuje potřebné teplo. Pokud jsou ovšem právě u vás tuhé zimy, lze subpod zazimovat: zateplit ho po sezoně třeba balíky slámy nebo ho na zimu přestěhovat do sklepa s konstantní teplotou. A na jaře žížaly opět pustit do „venkovního výběhu“. Ani o ty, které zůstanou v zimě na zahradě, se prý bát nemusíte. Ty, které uhynou, nahradí nová generace z přezimujících vajíček.

A proč se vůbec pouštět do vermikompostování? Podle Kristýny Mrkvičkové, odbornice na kompostování, má oproti klasice tu výhodu, že probíhá rychleji. Prvního vlastního vermikompostu se tak dočkáte už za 2 až 3 měsíce.

Běžný organický kuchyňský odpad jako slupky od ovoce a zeleniny, skořápky či...
Takto vypadá hrst dobře krmených žížal pracujících na přeměně kuchyňského...
N snímku žížala hnojní a její vajíčka, pro představu, jak se žížaly množí. Ty...

Běžný organický kuchyňský odpad žížaly ve spolupráci a aerobními organismy žijícími v půdě promění na drahocenný kompost. Vpravo, pro představu, žížala hnojní se svými vajíčky. I ty totiž bezpochyby přijdou těm kalifornským na pomoc se zpracováním vašeho organického odpadu.

Protože má subpod dvě komory, mají se „sklízet“ střídavě. Když se tedy přiblíží čas „sběru“ vermikompostu, přestanete jednu z komor na tři týdny krmit. Žížaly v ní pak zhruba během dvou týdnů dojí zbytky a přestěhují se do druhé komory, za čerstvým bioodpadem.

Můžete samozřejmě ještě zkontrolovat, jestli si žížaly z dané komory přelezly. Pokud by tam náhodou nějaké ještě zbyly, nechte vybraný vermikompost s nimi ležet poblíž, aby se mohly do podzemního vermikompostéru vrátit. Pak čistý vermikompost z této komory můžete použít jako hnojivo na své zahradě, i pokojovky ho ocení.

A jak v podzemním vermikompostování pokračovat dál? Do vyprázdněné komory jednoduše přendejte pár hrstí vermikompostu z vedlejší komory a můžete celou žížalí truhlu krmit nanovo.


Vstoupit do diskuse (2 příspěvky)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

vydáno 10. listopadu 2025

Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem

První úlovek a hned 70cm kapr

Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....

9. listopadu 2025

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

8. listopadu 2025

Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?

Premium
RYBNÍK HULCRÁK. Leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského...

Rybník Hulcrák leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského kraje. Je hluboký tři a půl metru, výměru má tři a půl hektaru. Jeho jméno a současnou podobu mu dal v roce 1997 současný...

7. listopadu 2025

Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně

Baštěte semínka, dodají vám energii a podpoří zdraví.

Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.

7. listopadu 2025

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

7. listopadu 2025

Drží je zaživa nad ohněm kvůli želvovině. Bioložka o pytláctví a nutné ochraně želv

Premium
Hana Vašina Svobodová

Miliony let pomáhaly udržovat zdravé oceány, teď jsou téměř na vyhynutí. Vedle přirozených predátorů může za úbytek mořských želv hlavně člověk. Pytláci, kteří kradou želví vajíčka a posílají je do...

6. listopadu 2025

„Splašené lešení“ Čechie-Böhmerland. Technické muzeum ukazuje nejdelší motorky světa

Výstava Böhmerland nebo Čechie o nejdelších motocyklech na světě. (6. listopadu...

Národní technické muzeum v Praze vystavuje 30 motocyklů značky Čechie-Böhmerland u příležitosti 100. výročí od začátku výroby. Výstava těchto nejdelších vyráběných motorek nabídne první ucelený...

6. listopadu 2025  16:04
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.