Česká jablka nemohou do obchodu, kvůli suchu nedorostla do norem EU

  10:07aktualizováno  10:07
Ovocnáři hlásí problém. Do podzimní sklizně se promítlo půlroční sucho a tropická vedra, takže třeba úroda jablek bude oproti odhadům až o deset tisíc tun nižší. Meteorologové sice hlásí na říjen vydatné deště, ale to už situaci nezvrátí.

Jablka musí podle normy EU dorůst minimálně průměru 6,5 centimetrů. | foto: Profimedia.cz

„I kdyby teď čtyři týdny soustavně drobně pršelo – což je pro vsakování vody nejlepší – letos už to pravděpodobně nedoženeme,“ podotýká Petr Bouška z Výzkumného ústavu vodohospodářského.

Jablka tak častěji zamíří do moštáren namísto do obchodů. Mnohým se totiž nepodařilo dorůst do velikosti požadované EU, čili průměru šest a půl centimetrů.

Na velikosti plodu se totiž sucho odrazilo především u ovoce s dlouhou vegetační dobou, což je právě tento případ. Aby mohla jít do obchodů, musí u většiny odrůd docílit průměru minimálně 6,5 centimetru. Jen u některých menších odrůd platí velkorysejší, šesticentimetrová hranice, to je třeba případ Coxovy renety.

„Očekáváme sklizeň přes 140 tisíc tun jablek, což celkově není zase tak špatné. Problém je, že větší množství plodů než obvykle půjde nikoliv do obchodů, ale do moštáren. Z menších jablek, které nevyhoví normě, se vyrábějí jablečné koncentráty, náplně do koláčů nebo dětské výživy. K tomuto využití však musí být jablka pěstována jiným způsobem a bez chemie,“ vysvětluje předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Ztráty na tržbách za chybějících deset tisíc tun činí zhruba sto milionů korun. Minimálně o dvojnásobek ovocnáři přijdou kvůli horší kvalitě jablek.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Při ořezu stromů pozor na dráty elektrického vedení, varují energetici

Při prořezávání stromů dávejte pozor na minimální vzdálenosti od elektrického...

Češi málo hlídají zákonem předepsanou vzdálenost zeleně od elektrického vedení. Energetici proto apelují na majitele...

Speciální tomograf odhalí nemocný strom. Nejtěžší je vyhodnotit výsledky

Měří se hlavně staré stromy, u nichž není jisté, zda jsou zdravé.

Stromový tomograf se rychle rozšiřuje do inventáře správců městské zeleně. Kdo s ním pracuje, musí být zároveň...

Těšíte se na rozkvetlou letní zahradu? Už vybírejte a sázejte cibuloviny

Pokud je vaší láskou rozkvetlá zahrada, dvorek nebo třeba lodžie plná barev,...

Pokud je vaší láskou rozkvetlá zahrada, dvorek nebo třeba lodžie plná barev, přichází váš čas. S rozvahou si začněte...

Najdete na iDNES.cz