Česká jablka nemohou do obchodu, kvůli suchu nedorostla do norem EU

  10:07aktualizováno  10:07
Ovocnáři hlásí problém. Do podzimní sklizně se promítlo půlroční sucho a tropická vedra, takže třeba úroda jablek bude oproti odhadům až o deset tisíc tun nižší. Meteorologové sice hlásí na říjen vydatné deště, ale to už situaci nezvrátí.

Jablka musí podle normy EU dorůst minimálně průměru 6,5 centimetrů. | foto: Profimedia.cz

„I kdyby teď čtyři týdny soustavně drobně pršelo – což je pro vsakování vody nejlepší – letos už to pravděpodobně nedoženeme,“ podotýká Petr Bouška z Výzkumného ústavu vodohospodářského.

Jablka tak častěji zamíří do moštáren namísto do obchodů. Mnohým se totiž nepodařilo dorůst do velikosti požadované EU, čili průměru šest a půl centimetrů.

Na velikosti plodu se totiž sucho odrazilo především u ovoce s dlouhou vegetační dobou, což je právě tento případ. Aby mohla jít do obchodů, musí u většiny odrůd docílit průměru minimálně 6,5 centimetru. Jen u některých menších odrůd platí velkorysejší, šesticentimetrová hranice, to je třeba případ Coxovy renety.

„Očekáváme sklizeň přes 140 tisíc tun jablek, což celkově není zase tak špatné. Problém je, že větší množství plodů než obvykle půjde nikoliv do obchodů, ale do moštáren. Z menších jablek, které nevyhoví normě, se vyrábějí jablečné koncentráty, náplně do koláčů nebo dětské výživy. K tomuto využití však musí být jablka pěstována jiným způsobem a bez chemie,“ vysvětluje předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Ztráty na tržbách za chybějících deset tisíc tun činí zhruba sto milionů korun. Minimálně o dvojnásobek ovocnáři přijdou kvůli horší kvalitě jablek.

Autoři:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Najdete na iDNES.cz