Užijte si zářijové květy, zakládejte trávníky a chystejte zahradu na zimu |
Cibuli je dobře v silonkách
Tajemství se skrývá ve správném sušení. Po sběru cibuli důkladně prosušte v suchém a dobře větraném prostředí přibližně týden. Při sušení by se cibule neměly dotýkat, aby měly kolem sebe dostatek vzduchu. Dosušování může trvat další dva týdny. Když je nať usušená a slupka na cibuli „zpapírovatí“, je připravena na uskladnění. Jak na to?
Pozor!Cibuli nikdy neskladujte s bramborami! Plyny z brambor způsobují její rychlou kazivost. Pach z cibule zase přejde na uskladněná jablka či hrušky, proto by měla mít vždy svůj vlastní prostor. |
Cibuli odřežte kořeny a odstraňte z ní uvolněné slupky. Nechcete-li cibuli vázat do svazků, zkraťte jí stonky natě. Naše babičky pak vkládaly cibuli do silonek – pěkně jednu za druhou a mezi sebou je oddělovaly uzlíkem. Svazek pak můžete zavěsit na suché tmavé místo s nižší teplotou, než je průměrná teplota v bytech.
Skvěle funguje i na několika místech proděravělý, uzavřený, papírový sáček, proutěné košíky nebo proděravělé kartonové krabice.