Mrkvi je dobře v písku
Ověřeným způsobem skladování mrkve je její uložení do písku. Jak na to?
Po sklizni mrkev nečistěte od zeminy. Odlomte jen nať, aby skrze ní neunikala vlhkost, pak zkontrolujte, zda není mrkev poškozená nebo napadená plísní.
Zdravou mrkev nechte vysušit v tmavé, dobře větrané místnosti asi dva dny. Připravte si přepravku a umístěte ji na tmavé a suché místo ve sklepě, kde teplota neklesá pod bod mrazu.
Do přepravky nasypte vrstvu písku – asi 3 až 5 cm a do něj ukládejte mrkev kořenem dospod. Poté mrkev zasypte tak, aby z písku vystupovala jen její nejsvrchnější část. Jednotlivé kusy by se neměly dotýkat. Písek můžete poté mírně navlhčit. I po několika měsících bude mrkev stále šťavnatá a křupavá.
Rady, které jako když najdete
|