Mnozí z nás si léto bez grilování ani neumějí představit. A tím nemyslím kapesní elektrické grily ani moderní plynové mastodonty. K létu prostě patří vůně kouře. A party na zahradě i výlet na čerstvý vzduch se přece musí oslavit trochou zplodin! Palivo však vybírejte pečlivě, aby příliš neutrpěla příroda ani chuť masa.
Jaký je rozdíl mezi uhlím a briketami?
Výhody a nevýhody dřevěného uhlí
Výhody a nevýhody briket
|
Dřevěné uhlí se vyrábí spalováním (přesněji suchou destilací) čistého dřeva bez přístupu vzduchu. Obsahuje více uhlíku a hoří na vyšší teplotu skoro bez plamenů.
Brikety jsou v podstatě zbytky po zpracování dřeva, piliny, hobliny atd., případně uhelný prach spojený pomocí více či méně přírodního materiálu. Brikety oproti uhlí obsahují mnohem více popela.
Jak dlouho hoří dřevěné uhlí?
Lépe hoří uhlí s co nejvyšším podílem uhlíku, optimálně tedy 75 %. Doba hoření záleží na velikosti uhlíků, takže jeho délka a intenzita nemusí být stejná na všech místech a kvůli tomu se může maso propékat nerovnoměrně. Uhlí i brikety se rozhoří cca do 15 -20 minut, uhlí pak hoří kolem hodiny podle velikosti uhlíků. Brikety mají uhlíku méně a vydrží déle, oproti uhlí až 3 hodiny.
Jsou brikety zdraví škodlivé a které jsou na grilování nejlepší?
Mohlo by vás také zajímat: |
Nejméně chuť masa ovlivňují brikety z buku, případně z buku a dubu. Oblíbené jsou i brikety kokosové, které dlouho udrží stálou teplotu. Na kvalitě přípravy jídla se nevyplácí šetřit, rozhodně tedy nesahejte po těch nejlevnějších briketách, které jsou vyráběné narychlo z nekvalitních materiálů, rozpadají se a výsledek během grilování brzy poznáte. Navíc riskujete, že výpary pojidla se mohou podepsat na mase. Proto je lepší sáhnout po kvalitnějších briketách. Pak se můžete spolehnout, že jsou vyrobené bez chemických látek, a tedy vůči zdraví i životnímu prostředí nezávadné.
Které palivo je ekologičtější?
Z hlediska složení určitě dřevěné uhlí. Na druhé straně na delší grilování je ho potřeba opravdu hodně. Briket za stejnou dobu spálíte podstatně míň.
Nedáte dopustit na táborák? Pozor, čím zatápíte! Pro opékání buřtů raději volte dřevo z listnatých stromů než z jehličnanů, které obsahují pryskyřici nevhodnou k tepelné úpravě jídla. |