Čerstvé třešně v bio kvalitě jsou v Praze zdarma. Ale musíte si je natrhat

Autor:
  14:56
Na území Prahy je více než šedesát veřejně přístupných ovocných sadů, které vznikly právě proto, aby pro Pražany produkovaly volně dostupné ovoce. A v jednom z nich, na Vrchu Třešňovka v pražských Hrdlořezích, začalo v sobotu již tradiční Třešňobraní trvající až do příští neděle, tedy do 26. června.

Nejde o to, že byste si ovoce mohli natrhat jedině v tomto termínu, můžete tam zajít kdykoliv, třeba i na romantickou procházku v době květu. Nemalou výhodou ovšem je, že během Třešňobraní si na místě můžete za poplatek 50 Kč/hod vypůjčit žebřík. V režii spolku Na ovoce ve spolupráci s magistrátem tu navíc v konkrétních termínech probíhá řada doprovodných akcí včetně víkendových divadelních představení pro děti či koncertu. A sad je pohodlně dostupný MHD, z autobusových zastávek Balkán či tramvajové Spojovací.

Ovoce si lze na místě dokonce vypeckovat či vymoštovat, absolvovat přednášku či ochutnávku starých odrůd s pomologem. Nebo se v rámci dílen naučit připravovat džem či ovocný ocet. Na procházku či dílny je ovšem vzhledem k omezené kapacitě nutné se předem zaregistrovat.

Ovoce je opravdu v bio kvalitě, i díky tomu, že Praha na svých zemědělských pozemcích spustila v roce 2020 pilotní projekt ekologicky šetrného zemědělství. Jenže dostat se k těm nejlákavějších plodům není úplně jednoduché. Česání drobných plodů totiž samo o sobě není – a to ani s žebříkem – záležitostí pro lenochy. Ale to si musí každý zkusit sám.

Nicméně trpěliví trhači si zdarma odnášejí ovoce v biokvalitě, jak potvrdily laboratorní testy, které iniciativa Na ovoce nechala udělat. „Testy vyšly skvěle. Zjistili jsme například, že dokonce i jablka pěstovaná u magistrály splňují přísné limity pro dětské přesnídávky, a to včetně pesticidů či olova,“ dokládá kvalitu ovoce z pražských veřejných sadů mluvčí spolku Lenka Linhartová.

Natrhat si můžete, kolik ovoce chcete. Jen se prosím chovejte šetrně ke starým...
Třešňobraní se v Hrdlořezích vyvedlo i v předchozích letech, atmosféra bývá...

Natrhat si lze libovolné množství ovoce. Jen je třeba se ke křehkým stromům chovat šetrně.

„Z pražského Třešňobraní se postupem času stala srdeční záležitost, kterou byste neměli minout. A zdaleka nejde jenom to, že se po roce sejdou všichni sousedé a milovníci ovoce z celého okolí v krásném prostředí třešňového sadu. Loni se nám díky ohromnému nasazení účastníku podařilo během 4 dnů zachránit více než 2 000 kg ovoce, které by jinak zůstalo bez užitku.“ vysvětluje Kateřina Kubánková, zakladatelka spolku Na ovoce.

V Praze je veřejných sadů přes 60

Pražané si mohu ovoce volně natrhat nejen v sadech zakládaných v poválečném období, Praha má totiž i ovocné aleje či sady založené v nedávných letech. Například právě na Vrchu Třešňovka nebo chcete-li Třešňovém vrchu či prostě v Třešňovce Praha během revitalizace sadu před sedmi lety vysázela přes čtyři stovky nových stromků, aby zajistila pokračování pro další generace.

Kde lze ovoce v Praze trhat?

Zralé ovoce na stromech láká k natrhání, co si budeme povídat, jenže jak při procházce Prahou poznat, že jsem právě na místě k tomu určeném, tedy že na mě nevyběhne třeba pes či rozlícený majitel? „Je určitě dobré se podívat třeba na naše stránky na-ovoce.cz, kde lze najít dvacet nejznámějších, veřejně přístupných pražských ovocných sadů,“ radí Katka Kubánková.

Stejně tak Magistrát na svých stránkách praha-priroda.cz o těchto sadech informuje, takže zorientovat se, než na ovoce vyrazím - nebo za pomoci chytrého mobilu i kdekoliv na místě, je to nejmenší.

Navíc si lze jednotlivé druhy ovoce vyfiltrovat v interaktivní mapě map.na-ovoce.cz. Třeba třešně na Vrchu Třešňovka.

„Tyto staré sady vznikaly po válce jako sady produkční, cílem bylo zásobování občanů Prahy ovocem. Časem se tato jejich funkce vytratila a sady zpustly. Díky magistrátu se ovšem v posledních letech zase obnovují,“ popisuje Katka Kubánková. Kromě Třešňobraní a dalších akcí s magistrátem právě pracují na knižním průvodci Pražské ovocné sady, který je již v předprodeji a mapuje 15 nejkrásnějších veřejných pražských sadů. Kromě map a fotografií přinese i informace o zastoupených odrůdách a podobně.

Zrovna Třešňovka je opravdu velký sad, navíc s výhledem na Prahu, kde najdete na 1 500 ovocných stromů, mezi nimiž dominují právě třešně. Najdou se tu ale i višně a pár hrušní a jabloní. „Za návštěvu stojí v každé roční době, návštěvníci sem mohou zavítat kdykoliv budou chtít,“ ujišťuje Kubánková. Limity na množství natrhaného ovoce také nikdo neurčuje, klidně si lze pro rodinu natrhat pořádný košík jak na jídlo, tak na džem či jiné zpracování.

Jen se členové spolku Na ovoce přimlouvají za šetrný přístup ke starým třešňovým stromům, aby se nepolámaly, protože jsou přece jen křehké. I proto je ke sběru tohoto drobného ovoce ideální žebřík. Každý ho doma nemá, ovšem během Třešňobraní si ho lze přímo na místě zapůjčit.

A co si na tzv. Třešňovém vrchu, na nějž mají krásný výhled Žižkováci, můžete natrhat? „V Třešňovce zatím máme zmapovaných zhruba přes dvacet odrůd třešní a višní, nejmasivněji je to například Napoleonova či Schneiderova, nově jsme tu objevili i běžnou odrůdu pumra. Z višní amarylka královská s bílou nebarvící dužninou, ale krásně kyselou,“ popisuje pomolog Vojtěch Ptáček, který tu v rámci Třešňobraní dělá pro předem zaregistrované zájemce procházky s ochutnávkou. A pokračuje: „Z raných odrůd třešní si tu užijete Vlkovu obrovskou či Klecanskou, starou odrůdu pocházející z Povltaví.“

Ovocné hody s výhledem na Prahu
Třešňobraní se v Hrdlořezích vyvedlo i v předchozích letech, atmosféra bývá...

Třešňobraní v Třešňovce, to jsou volně přístupné ovocné hody s výhledem na Prahu.

A naprosto lahůdkou sadu Třešňovka na pomezí Žižkova a Prahy 9 je prý žlutoplodá třešeň odrůdy Dragonova. Díky své žluté barvě klame, může se zdát že ještě není zralá, přitom už je prý krásně slaďoučká. „Výhodou je, že nebývá červivá a díky její barvě jí nevidí ptáci, takže pro vás na stromě zbude,“ láká na Třešňobraní nadšený odborník na ovocné stromy.

Vstoupit do diskuse (4 příspěvky)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

vydáno 10. listopadu 2025

Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem

První úlovek a hned 70cm kapr

Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....

9. listopadu 2025

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

8. listopadu 2025

Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?

Premium
RYBNÍK HULCRÁK. Leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského...

Rybník Hulcrák leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského kraje. Je hluboký tři a půl metru, výměru má tři a půl hektaru. Jeho jméno a současnou podobu mu dal v roce 1997 současný...

7. listopadu 2025

Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně

Baštěte semínka, dodají vám energii a podpoří zdraví.

Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.

7. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.