Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

TREND: Lávový kámen je mrtev. Plynovým grilům „šéfuje“ flavorizér

aktualizováno 
Klasické grily na dřevěné uhlí mají svůj půvab, ale mnoho lidí přechází kvůli rychlejšímu rozpálení a snadnější údržbě na plynové varianty. Zatímco ještě před nedávnem byly hitem grily s lávovými kameny, dnes se u renomovaných výrobců prosazují takzvané flavorizéry nebo grily s přímým ohřevem

Plynové plameny rozpálí ocelové profily, ty pak předají teplo masu na mřížce. | foto: Amgrill.com

Flavorizéry jsou profily vyrobené z oceli smaltované porcelánem či z nerezové oceli. Jsou umístěny přímo nad hořáky, čímž zabraňují kapání tuku a masových šťáv do plamenů a tím i jejich vzplanutí. Podle majitele patentu, společnosti Weber-Stephen, fungují i jako aromatizéry, které zajišťují, že i potraviny grilované na plynovém grilu jsou obklopené typickou vůní grilování.

V principu je rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem následující: zatímco u lávových kamenů se plynem ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí maso na mřížce.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Konstrukce je vymyšlena tak, aby skapávající tuk nepadal na plameny. Stéká po stěnách grilu a odkapává do misky ve spodní části. Nehrozí pak vzplanutí tuku.

U jednodušších konstrukcí plamen rozpálí přímo mřížku grilu. Ta je ale v místě nad hořáky plná, takže tuk skapává mimo plameny. Tady už ale nelze mluvit o pravém flavorizéru.

"Řekl bych, že ve grilech pro domácnost se hlavní průlom odehrál až během poslední doby. Grily s lávovými kameny jsou na ústupu, a to prodáváme hodně značek, třeba Weber, Campingaz, Grillstar nebo Canbera. A ten posun v zájmu zákazníků je znát," popisuje Tomáš Březinský z oddělení zahrady hobbymarketu Bauhaus.

Orientační ceny

Lávové grily: od 2 500 Kč

Grily s přímým ohřevem

  • Malé cestovní: od 2 500 Kč
  • Zahradní: od 5 000 Kč

Grily s flavorizérem: od 13 000 Kč

Proč ta změna? "Představte si, že u lávových kamenů dožhava rozpalujete pořád dokola starý nasáklý tuk z minulého grilování, i když propagátoři lávových kamenů tvrdí, že se vypálí žárem po grilování. I kdyby to byla pravda, řekněte mi, kolik je takových, kdo to poctivě dělá. Ani nechci pomyslet, co se vám do masa vypařuje. Grily s flavorizérem ničím takovým netrpí. Tuk prostě steče do misky. Neumím si představit zdravější grilování," říká Alexander Stibila z Gril centra High Life. Od Webera prodávají s flavorizérem modely Summit, Genesis a Spirit.

Nejnovější trendy přejí životnímu prostředí menší spotřebou energie. Grilování bez lávových kamenů proto nabízí i silný domácí prodejce Campingaz, který byl vždy velkým propagátorem grilování na lávových kamenech. "My nenabízíme přímo flavorizér, ale přímý ohřev grilovací mřížky. Ten by měl být ve srovnání s lávovými kameny rychlejší a spotřebuje se na ohřev zhruba polovina plynu," potvrzuje Zuzana Zelenková ze společnosti Campangaz. Prodávají například modely El Prado, Adelaide, chlubí se i technologií RBS, kde se o přísun tepla starají dva keramické hořáky umístěné na stěnách nádoby, které by měly zajišťovat rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Humus, spižírna živin, která udělá z každé zahrady úrodnou

Bývá synonymem pro něco nevábného či dokonce odporného. Ovšem pro naši zahradu je humus nenahraditelným zdrojem živin....

Zahradní domek slouží jako venkovní laboratoř pro malé přírodozpytce

Zahradní domky mohou mít různá poslání. Někdo v nich suší prádlo, jiný bylinky, skladuje se tu nářadí či technika, dá...

První mráz je tu, tak naplňte krmítka. A pozorujte opeřené návštěvníky

Teploty klesají k bodu mrazu a ptáci čím dál častěji hledají potravu u lidských sídel. Česká společnost ornitologická...

Země je především planetou stromů, pod povrchem mají vlastní vesmír

Že je Země obydlená lidmi? Ve skutečnosti je to hlavně domov mlčenlivých organismů, jimž říkáme stromy. Zaregistrovali...

OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť
OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť

Zimní počasí naši pleť neúměrně zatěžuje. Chlad a vítr ji poškozují a vysušují. Ztrácí tak důležité živiny, které je třeba doplňovat. Jak udržet pokožku zdravou a krásnou i v tomto nevlídném počasí? Své tipy prozradila Miss Face Czech Republic Nikola Uhlířová.

Najdete na iDNES.cz