Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

aktualizováno 
České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá léta umožní podle nich farmářům také v našich podmínkách pěstovat například čirok nebo quinou, píše týdeník 5plus2.

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku. | foto: Profimedia.cz

Pozvolné zvyšování teploty ve střední Evropě ovlivní kromě horských oblastí i zemědělce v nížinách. Ti během příštích desetiletí pravděpodobně budou muset alespoň zčásti přejít na pěstování jiných plodin, než jsou v současnosti zvyklí. 

„Pokládám téměř za jisté, že se postupně objeví například čirok, proso či quinoa čili merlík,“ vyjmenovává kulturní ekolog Ivan Rynda. Právě merlík, kterému se přezdívá „poklad Inků“ a jenž pochází z Jižní Ameriky, je dnes modernímu světu velmi blízko pro svou chuť i nutriční vlastnosti. 

„Je pravděpodobné, že si tyto pro česká pole netypické plodiny cestu na trh do několika let najdou. Změnu nevylučuji ani v ovocnářství, nedivil bych se fíkům někde na jižní Moravě,“ dodává Ivan Rynda. 

Existenci fenoménu globálního oteplování, které má tyto změny klimatu na svědomí, dnes potvrzuje většina světových vědců. Včetně Ivana Ryndy, který tento jev přisuzuje působení člověka, nikoliv cyklickým změnám planety.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Hlavním argumentem, že je globální oteplování způsobeno člověkem, stojí na tvrzení, že ‚poruchy‘ počasí jsou oproti minulým historickým obdobím velmi rychlé. Příkladem je posledních asi dvacet let. Za tu dobu jsme zažili sedm ‚pětisetletých‘ a ‚tisíciletých‘ povodní. Nebo bylo snad patnáct či osmnáct nejteplejších let za poslední dvě století. To už není náhoda,“ vysvětluje.

Klimatické změny je možné zdokumentovat také množstvím skleníkových plynů v ovzduší, jejichž koncentrace je dnes oproti začátku průmyslové epochy o víc než třetinu vyšší. Za to může nejen samotný počet na Zemi žijících lidí, kteří vydechují oxid uhličitý, ale také chov dobytka či pěstování rýže, protože to vše produkuje metan. 

Za hlavní zdroj skleníkových plynů ale Ivan Rynda vidí zásadní zvyšování energetické spotřeby lidstva. „Lidstvo objevilo zásoby ‚podzemního lesa‘, tedy zemní plyn, ropu a tak dále, což je vlastně akumulovaný uhlík, který má původ ve slunečním záření. Toto sluneční záření umožnilo během milionů let růst rostlin na zemi, které se pak přeměnily v podzemí ve fosilní paliva. My teď ten uhlík, který se stovky milionů let ukládal, uvolňujeme do ovzduší během několika desetiletí,“ popisuje.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Najdete na iDNES.cz