Pátek 10. dubna 2020, svátek má Darja
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 10. dubna 2020 Darja

Speciální tomograf odhalí nemocný strom. Nejtěžší je vyhodnotit výsledky

aktualizováno 
Stromový tomograf se rychle rozšiřuje do inventáře správců městské zeleně. Kdo s ním pracuje, musí být zároveň arborista, aby dokázal správně vyhodnotit, co mu přístroj ukazuje.

Měří se hlavně staré stromy, u nichž není jisté, zda jsou zdravé. | foto: Ján Kokavec

Účelem tomografu je odhalit zdraví kmene stromu. Jde o to, aby se dopředu poznalo, že se kmen může při zvýšené intenzitě větru zlomit. Přístroj si pořizují hlavně města a jejich správci městské zeleně, kteří mají zodpovědnost za bezpečnost obyvatel.

Fotogalerie

Tím však není řečeno, že by si službu prozkoumání zdraví stromu nemohl objednat i soukromý majitel. Mnozí lidé mají starý strom hned vedle chalupy nebo garáže a bojí se, že by jim mohl spadnout na stavení. 

Rozhodně je levnější zaplatit čtyři nebo pět tisíc korun za měření a vyhodnocení stavu stromu než za generální opravu střechy. Ne všichni majitelé jsou ochotni tomograf pronajmout – to se týká hlavně případů, kdy jej vlastní přímo město, ale mají ho i mnohé soukromé sadařské firmy, jelikož jeho cena v posledních letech klesla.

Jak to funguje?

Stromový tomograf funguje na principu přenosu zvuku. Do stromu se po obvodu natlučou asi do centimetrové hloubky čidla propojená s počítačem. Vždy se umisťují do aktivního rostlinného pletiva, protože to se nepovažuje za poškození, strom tam dokáže velmi rychle regenerovat.

Arborista pak postupně klepe kladívkem na jednotlivá čidla. Tím, že jejich součástí jsou i senzory snímající zvuk, přenášejí dobu odezvy do programu. Zvuk se šíří jinak ve zdravém dřevě a pomaleji ve dřevě postiženém hnilobou. Když se proměří celý obvod, vznikne obrázek průřezu kmene.

Jak si akustickým tomografem pomáhají v Ústí?:

„Nestačí samozřejmě proměřit jen jediný průřez. Zaměřujeme se na místa, která jsou evidentně na kmeni poškozená a z těchto průřezů si pak dáme dohromady obrázek o celkovém zdraví stromu. Je to i o zkušenosti, podobně, jako když lékař koukne na pacienta a už ví, zda je zdravý, nebo nemocný,“ vysvětluje arborista Ján Kokavec z Lesů hl. m. Prahy. Zkoumání by se nemělo provádět v době, kdy panují mrazy, protože zmrzlou mízou se šíří zvuk jinak a měření by mohlo být zkreslené.

„To, že zjistíme nějakou hnilobu nebo dutinu, nemusí být ještě problém. Podstatné je, aby byl vnější obvod kmene zdravý. Nelze přesně říci, kolik centimetrů to musí být, záleží na druhu dřeva, stáří stromu a jeho průměru. Ale srovnejte si to třeba s ocelovou trubkou. Ta je taky pevná, i když materiál samotný je jen po obvodu,“ přirovnává.

Existuje několik pravidel. Jedno z nich říká, že když je třetina průřezu stromu zdravá, je to v pořádku. Jiné pravidlo tvrdí, že u velmi starých stromů postačí, když je po obvodu jen třícentimetrová vrstva zdravého dřeva.

„Jde o to, že v každém případě se musí postupovat individuálně. Podíváte se na něj a vidíte, zda prosperuje, nebo začíná schnout, zda naleznete po obvodu nějaké dřevokazné houby. Pak můžete navrhnout třeba prořezání tak, aby se zmenšila jeho koruna, aby v případě velkého větru tolik nezatěžovala kmen,“ říká arborista.

„Touto metodou nemůžeme přesně změřit stav kořenového systému. Můžeme to však odhadnout podle toho, když kmen změříme úplně u země a pak v několika dalších výškách a vidíme, jak se hniloba šíří odspoda nahoru kmenem. Pak je pravděpodobné, že kořeny také nebudou v pořádku,“ popisuje.

Jde to i jinak

Existuje i jiná metoda, jak zjistit zdraví stromu, takzvané tahové zkoušky. Do určité výšky kmene se zavěsí lano a tahá se za něj. K patě kmene se umístí čidla, která měří průhyb a deformaci.

Existují tisíce vzorů, jak se která dřevina má chovat a podle výsledků se vždy poměřuje konkrétní případ se vzorem. Výsledkem se zjistí, jaký je kořenový systém stromu a to, zda se může zlomit v kmeni.

„Tuto metodu u nás používají jen asi tři firmy a je fakt, že je asi tak dvakrát až třikrát dražší než tomograf. Jde o o to, že celá procedura trvá mnohem déle. Zatímco my dokážeme zvládnout s tomografem jeden strom tak za čtyřicet minut, tady musíte navíc objednat technika, který vyleze na strom, umístí tam lano a pak ho musí i sundat. To vše to prodlužuje a tím i prodražuje,“ popisuje Kokavec.

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Premium

S vertikutací a hnojením nespěchejte, nejprve změřte teplotu půdy

Prodloužený víkend, vysoké teploty a současně otevřená zahradnictví vyženou většinu lidí na zahradu. Jak dokázat s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve...

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky
Premium

Bylinky v zajetí kuchyně či terasy, to je vaše radost na talíři

Každá správná kuchařka sáhne při vaření po čerstvých bylinkách, které dají pokrmu nezaměnitelnou chuť i vůni a barevně...

Šafrán v Lačnově vykvetl dřív, na louku se kvůli koronaviru nesmí chodit

Na loukách a v zahradách v Lačnově na Vsetínsku rozkvetl vzácný šafrán bělokvětý. Obec však do atraktivní lokality...

Lilek jako jídlo i lék, který vypěstujete i u nás. Jen potřebuje teplo

Nezáleží na tom, jestli lilek vejcoplodý neboli baklažán považujete za zeleninu, nebo ovoce. Můžete si vybrat, žádné ...

Premium

Je čas na vertikutaci. Těšte se na hebký trávník, až budete běhat bosky

Zahrada po zimě očekává péči. Patří k ní například i vertikutace trávníku. Dostane ho do kondice a to oceníte, až...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz