Čtvrtek 9. dubna 2020, svátek má Dušan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. dubna 2020 Dušan

Slunečnice topinambur je hodně zdravá zelenina, kterou sklízíte i v zimě

  0:02aktualizováno  0:02
Topinambury chrání před cukrovkou a depresemi, příznivých účinků na zdraví však mají víc. A také dobře chutnají. Hlízy této slunečnice využívali odedávna jihoameričtí indiáni, od nich je v 16. století získali francouzští námořníci a přivezli je do Evropy.

Topinambury lze sklízet i v zimě. Hlízy těchto slunečnic totiž nenamrzají. | foto: Getty Images

Topinambury se dlouho považovaly za „pouhé“ jídlo, které ovšem brzy téměř vytlačily brambory. Až v poměrně nedávné době vědci zjistili, že topinambury obsahují unikátní bioaktivní látky, díky nimž se tato „znovuobjevená“ plodina stala hitem a je nazývána superpotravinou 21. století.

Seznamte se s topinambury

Škrob jako zásobní látku (která je typická například pro brambory) v topinamburech nahrazuje především polysacharid inulin, který sice chutná sladce, ale neštěpí se, takže ho náš organismus neumí využít. Což je pro nás výhodné: inulin má téměř nulovou energetickou hodnotu a harmonizuje hladinu krevního cukru.

Díky tomu jsou topinambury vhodné i pro diabetiky a pacienty s onemocněním slinivky, stejně jako součást prevence cukrovky. Nevyužitý inulin se navíc ve střevech chová jako vláknina a působí jako probiotikum, tedy vlastně jakási potrava pro probiotické bakterie. Tím výrazně zlepšuje trávení a zároveň posiluje střevní imunitu, která hraje podstatnou roli v celkové obranyschopnosti organismu. A to je velký bonus.

Kromě toho topinambury také přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, svědčí kardiovaskulárnímu systému, pomáhají rozpouštět žlučové kameny a doporučují se i na astma, při revmatických onemocněních a na otoky. Díky obsahu vápníku a fosforu prospívají také kostem.

KVÍZ: Ověřte si zde, co všechno víte o topinamburech

Současně mají tyto nenápadné hlízy pozitivní vliv na psychický stav konzumenta, jsou totiž bohatým zdrojem vitaminů skupiny B a hořčíku. Tedy látek, které zklidňují nervy, zmírňují stres a zlepšují náladu, zejména v kombinaci s výše zmíněnou úpravou střevní mikroflóry. 

Hlízy topinamburů lze dokonce konzumovat syrové a nastrouhat či nakrájet je...
Topinambury může i uvařit v páře.

Hlízy slunečnice topinambur ve dvou lehce odlišných barevných variantách. Jejich zařazení do jídelníčku by každopádně mělo každému prospět, jíst se dají tepelně upravené i syrové.

A komu by i to bylo málo, topinambury obsahují i vitamin D, což je opravdu vzácnost. Kromě slunečního záření totiž máme jen málo příležitostí získat ho odjinud, a většina z nás tak trpí jeho nedostatkem. A zanedbatelný není v topinamburech ani vysoký obsah vitaminu C, což se obzvlášť v zimě hodí. 

Slunečnice topinambury jsou nejlepší z vlastní zahrádky

  • Topinambury sice můžete koupit v obchodě, ale nejlepší je vypěstovat si své vlastní. Navíc jde o půvabnou, byť poměrně hodně vysokou rostlinu s krásnými žlutými květy. Poslouží i jako živý plot nebo záhon, který odstíní zvědavé pohledy, v zimě pak jako zásobárna jedlých a zdravých hlíz.
  • Slunečnice topinambur je nenáročná, snáší sucho i mokro, mráz jí nevadí, vyroste i v horských oblastech. U nás často zplaňuje, což není moc vítáno (jde o tzv. invazivní druh), ale na vlastní zahrádce si ji můžete pěstovat po libosti.
  • Hlízy se sázejí buď na podzim, nebo na jaře, a to poměrně časně, což je možné díky tomu, že nezmrznou. Sklízet podzemní úrodu pak lze od konce léta, během podzimu a dokonce i v zimě, pokud nejsou nějaké extrémní mrazy a půda není zmrzlá.
Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Růst salátu a další zeleniny urychlíte v pařeništi. Výroba je snadná

Pokud si vyrobíte pařeniště, klidně ze starých prken a materiálu, co dům dal, můžete za pár týdnů sklízet vlastní salát...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mazanec, beránek a jidáše. Ukažte, co jste upekli na Velikonoce

Velikonoce jsou typické několika tradičními pokrmy, jako jsou mazanec, beránek, pletýnky, ale i aspiky a tlačenky....

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky
Premium

Bylinky v zajetí kuchyně či terasy, to je vaše radost na talíři

Každá správná kuchařka sáhne při vaření po čerstvých bylinkách, které dají pokrmu nezaměnitelnou chuť i vůni a barevně...

Premium

S vertikutací a hnojením nespěchejte, nejprve změřte teplotu půdy

Prodloužený víkend, vysoké teploty a současně otevřená zahradnictví vyženou většinu lidí na zahradu. Jak dokázat s...

Těžké začátky „branibor“ v Čechách. Zpočátku je dávali jenom prasatům

V krizi umí nasytit davy. Chutnaly už Inkům před osmi tisíci lety. Bramborami, dříve nazývanými „branibory“, ale Češi...

Šafrán v Lačnově vykvetl dřív, na louku se kvůli koronaviru nesmí chodit

Na loukách a v zahradách v Lačnově na Vsetínsku rozkvetl vzácný šafrán bělokvětý. Obec však do atraktivní lokality...

Najdete na iDNES.cz