Naučte se roubovat ovocné stromy: do rozštěpu, kopulací i za kůru

  0:03aktualizováno  16:16
Máte-li zahradu s ovocnými stromy, můžete si díky roubování rozmnožit nebo posílit konkrétní odrůdu ovoce bez toho, aniž byste museli sázet nový strom. Problém není ani naroubování více odrůd na jeden strom. Navíc zažijete výjimečný pocit stvořitele.

Zkušený zahradník a sadař František Polesný trpělivě učí autorku Denisu Bartošovou postupy roubování v praxi. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov

Zkuste si roubování na jaře klidně i na jedné jediné větvičce. Pokud se podaří, je velmi pravděpodobně, že vás to nakopne ke smělejším plánům.

Co se technik roubování týká, představujeme vám pěkně návodně krok za krokem tři možnosti od zkušeného mistra zahradníka Františka Polesného. Ten říká, že by si měl roubování zkusit každý, kdo má zahradu.

Roubování krok za krokem

Pro začátečníky je nejlepší tvárná jabloň, rouby by měly být silné asi jako tužka, hladké a rovné. Nemá jít o takzvané „vlky“, ale mladé dřevo plné síly, dlouhé asi 30 centimetrů.

A klidně si můžete zkusit naroubovat i dva druhy jablek na jeden strom. Pokud se vám hned první pokus vydaří, na úrodu se můžete těšit už třetí rok, protože vzrostlý strom už má kořenový systém dávno vytvořený.

Pokud si namlsáni úspěchem naplánujete velké roubování, chce to počítat s tím už na podzim a po opadu listí seříznout všechny větve stromům, které budete chtít další jaro naroubovat.

Jak roubovat, když je podnož stejně silná jako roub?

Pokud je podnož - tedy větvička, na kterou chcete vybranou odrůdu jabloně, hrušně, třešně apod. naroubovat - stejně silná jako vlastní roub, jde o techniku družení neboli kopulace.

Začnete tím, že konec roubu seříznete naplocho. Větvičku, na kterou chcete roub nasadit, také plošně seřízněte. Oba řezy veďte proti pupenu, tam má totiž strom nejvíc zásobních látek a roub se tu nejsnadněji přichytí.

Pak sdružené řezy pevně přitiskněte k sobě, tím je spojíte, ovažte je roubovací páskou a okraje roubu z obou stran pečlivě zatřete štěpařským voskem, aby do rány nemohla zatékat voda a roub měl šanci se ujmout.

Když je podnož silnější než roub, roubujte do rozštěpu

Větvičku připravenou k roubování zakraťte příčným řezem a větvičku, která poslouží jako podnož, prořízněte do hloubky asi 3 cm. Roub seříznutý po bocích šikmo do klínu pak do podnože zasuňte.

5/ ZAKRÁCENÍ Větvičku připravenou k roubování zakraťte příčným řezem.
7/ ROUB Roub seříznutý po bocích šikmo do klínu zasuňte do podnože.
8/ UPEVNĚNÍ Zasunutý roub pevně přitiskněte a omotejte roubovací páskou.
10/ ZATŘENÍ Řeznou ránu zatřete štěpařským voskem. František říká, že by si měl...

Zasunutý roub pevně přitiskněte, omotejte roubovací páskou a zastřihněte nad pupenem, aby nepotřeboval tolik síly k uchycení. Řeznou ránu pak zatřete štěpařským voskem.

U starého stromu roubujte za kůru, a až když je hodně mízy

Poslední způsob využijte při roubování starého stromu. Chce to ale počkat na období, kdy už je strom plný mízy.

Větev pak opět seřízněte ostrým nožem nebo pilkou a podle délky roubu vyměřte délku budoucího řezu na kůře. Podle toho ostrým nožem kůru rozřízněte a obě strany kůry mírně odchlípněte. Chcete-li být šetrnější, odchlípněte jen jednu polovinu a roub zasuňte řezem do neodchlípnuté části.

1/ SEŘÍZNUTÍ Větev seřízněte ostrým nožem nebo pilkou.
4/ ROZEVŘENÍ Obě strany kůry mírně odchlípněte. Chcete-li být šetrnější,...
6/ ZPEVNĚNÍ Roubovací páskou omotejte větvičku s roubem.
8/ ZATŘENÍ Štěpařským voskem zatřete všechna místa, jimiž by se k roubu mohla...

Plošně seříznutý roub vložte do zářezu pokud možno po celé délce řezné plochy, roubovací páskou pak větvičku s roubem po celé délce řezné rány pevně omotejte.

Nakonec štěpařským voskem zatřete všechna místa, jimiž by se k roubu mohla dostat voda, a ostrými zahradnickými nůžkami roub zakraťte, aby se zbytečně nevysiloval. A těšte se, jestli se uchytí a přinese za pár let úrodu.

Roubování se věnuje březnové číslo časopisu Krásný Venkov, další zahradní témata najdete v aktuálním dubnovém čísle.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Botanická zahrada Praha slaví padesátiny novou výstavbou za stovky milionů

Trojskou botanickou zahradu čeká v jubilejní padesáté sezoně maximální...

Trojskou botanickou zahradu čeká v jubilejní padesáté sezoně maximální nasazení. Nejenže pro návštěvníky opět připraví...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Speciální tomograf odhalí nemocný strom. Nejtěžší je vyhodnotit výsledky

Měří se hlavně staré stromy, u nichž není jisté, zda jsou zdravé.

Stromový tomograf se rychle rozšiřuje do inventáře správců městské zeleně. Kdo s ním pracuje, musí být zároveň...

Najdete na iDNES.cz