Středa 22. března 2023, svátek má Leona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. března 2023 Leona

Na horách si budují soukromý zeleninový ráj, kde lze sklízet téměř celý rok

  17:04
Zatímco většina zahrádkářů zatím jen nedočkavě opečovává sazeničky rajčat za oknem a pouští se do prvních výsevů, ona si jen tak odbíhala pro zeleninu na zahradu pod sněhem i v průběhu zimy. A má co sklízet i teď na počátku jara, ačkoliv v Orlických horách je podnebí poměrně drsné.

Ačkoliv Kateřina Špačková vystudovala uměleckou školu, naučili se při dvou malých dětech s partnerem během pár let hospodařit na zahradě tak, že mají doma čerstvou zeleninu v podstatě celý rok. 

Zdaleka přitom nejde jen o zeleninu. A přestože zahradu na videu a na snímcích začali budovat až v roce 2015, regenerační permakulturní principy si Katka nastudovává už zhruba jedenáct let. Právě tehdy totiž objevila permakulturu jako způsob hospodaření, který ji opravdu oslovil. 

„Studovala jsem uměleckou fakultu. Moc mě to bavilo, ale přestalo mi to dávat nějaký hlubší smysl. A protože jsme chtěli s partnerem žít normální život v souladu s přírodou, bez hypotéky a zároveň moderně, tak jsme si našli svoji cestu,“ říká spokojeně s nakažlivým úsměvem.

Kateřina se svým mužem Markem na nic netlačí. Zahradu budují postupně podle předem pečlivě vytvořeného konceptu a designu, nepotřebují mít všechno najednou. Navíc ji během roku stále pozorují, aby jasně věděli, co pro ni - a tedy i pro ně - bude jako další krok to nejlepší.

Rajské království. S takovými těmi voňavými rajčaty s opravdovou chutí.
Zima ve skleníku v horách. Třeba kadeřávku (vpravo vzadu) mráz nevadí a bylo by...
Letní úroda v plném proudu

„Děláme to, co je potřeba, když je na to správný čas,“ řekla by vám úplně prostě a jednoduše Kateřina. Jenže nenechte se mýlit: jejich zahrada sice vypadá tak přirozeně, jako by se v ní všechno dělo samo od sebe, ale ve skutečnosti má Kateřina nastudovanou snad veškerou literaturu o permakultuře, co vyšla. Tedy především tu zahraniční, protože před více jak deseti lety toho u nás v češtině ještě moc k dispozici nebylo. 

Co znamená permakulturní přístup?

Permakultura (z angl. permaculture) je podle definice Wikipedie celostní koncepce přístupu k zemědělství, přírodě a životnímu prostředí obecně usilující o trvalou udržitelnost nebo ještě lépe o regeneraci přírodních zdrojů. Do povědomí vešla publikací knihy Permaculture autorů Billa Mollisona a Davida Holmgrena v Austrálii v roce 1978. Je pro ni typické, že vychází nejen z pozorování přírodních systémů a moudrosti tradičního zemědělství, ale staví rovněž na moderním vědeckém a technickém poznání.

Prošla si i praktickými kurzy a snad na všechno má odpověď. S přehledem vám vysvětlí, jak na tu kterou záležitost na zahradě nahlíží Geoff Lawton či Sepp Holzer. A možnost začít s permakulturním způsobem pěstování kdykoliv a kdekoliv stále vnímá jako fascinující výzvu. „Jo, uznávám, že to pro nás bylo snazší, protože můj muž pochází z hospodářství a práce na zahradě a kolem hospodářských zvířat mu není cizí. Ale sama jsem vůbec žádné zkušenosti s pěstováním zpočátku neměla. A dá se to zvládnout.“

Mladá rodina hospodaří na necelých dvou tisících čtverečních metrech (pohled z dronu).

Zahrada s výhledy na kopce Orlických hor. Bonus navíc za drsné podmínky.

Vysvětluje, že zpočátku bojovali s nedůvěrou, ale i nepochopením okolí, ale nenechali se s partnerem zviklat. Prostě se drželi své vize a každý den dělali drobné změny: založili první záhony, postavili skleník, kurník, pořídili si včely. A začali sklízet úrodu ze záhonů i ze sadu. „Dnes na necelých dvou tisících metrech čtverečních pěstujeme všechno možné i nemožné, a přestože máme zahradu v horách, vlastní zeleninu pěstovanou úplně bez chemie máme minimálně od června do února,“ popisuje mladá žena.

Kateřina své rodině peče domácí kváskový chleba. Kdo si to někdy zkusil, ví, o čem je řeč. „Opravdu se povede až tak ten padesátý, pak už je to pohoda,“ usmívá se akční máma od dvou dětí.

Navíc si podle jejích vlastních slov na své zahradě jako rodina ověřili, že si lze pěstovat vlastní zdravé potraviny, být alespoň trochu soběstační a svým konáním krajině pomáhat, ne ji ničit. Využívají zdroje své zahrady, kompostují, mulčují. „Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži, že i zničenou půdu lze regenerativním zahradničením během několika málo let zase uzdravit. Pečujeme o ni bez rytí, zbytečného pletí a zalévání. Když berete ohledy na potřeby lidí i přírody, vyrostou dokonce i melouny na horách, “ dodává přesvědčivě. 

Zahrada je nakonec pro mladý pár jen začátek, i když ji naprosto vědomě budují jako ukázkový projekt pro další nadšené pěstitele. O cenné zkušenosti se dělí na facebookovém profilu Permakulturní oáza. A až přijde ten správný čas, pustí se do budování keramického atelieru, aby Kateřina nakrmila i svou uměleckou duši. Na nic nespěchají, zatím v klidu sbírají zkušenosti i informace. Jak babičky říkávaly: co se vleče, neuteče.

Autor:
  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

Sněžnice se v mžiku změní v lyže. Trnuli jsme, zda nápad zaujme, říká tvůrce

Premium Student architektury Vojta Veverka společně se svým bratrem Ondřejem jsou nadšenci pro zimní turistiku. Vždycky je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Mláďata klamou názvem. Víte kdo je kdo ve zvířecí říši?

Je jaro a fauna se pomalu probouzí k aktivitě, začínají námluvy napříč celou živočišnou říší. Jestli chcete...

Med do čaje? Raději do vychladlého, teplem ztrácí prospěšné enzymy, říká včelař

Premium Jeho krámek má rozmanitý sortiment. Med vonící po šternberských loukách či malinách, květový, kaštanový, smrkový,...

Chcete barevnou zahradu i v zimě? Vysaďte to, co kvete i za sněhu a mrazu

Když začne zima téměř připomínat jaro, vyrazí někdy sněženky už začátkem února. Po nich přijdou krokusy a lýkovec a už...

I robotická sekačka potřebuje jarní péči. Nezapomeňte vyměnit břity

Sekačky na trávu včetně těch robotických jsou dobrým nástrojem pro péči o zahradu. Před zahájením jarní sezony je však...

Zahrada je jako medvěd po zimním spánku. Už se začíná pozvolna probouzet

Po zimě je čas k pomalému nastartování zahrady. Péči si zaslouží trávník, stromy, keře, živé ploty, jezírka,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Herec Gene Hackman se po letech ukázal na veřejnosti

V důchodu je už skoro dvacet let. Svůj poslední film Starosti starosty natočil v roce 2004. Herec Gene Hackman (93) se...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...