Pěstovat plodiny pro biopaliva na orné půdě je špatně, řekl expert v Rozstřelu

  17:00aktualizováno  11. dubna 12:31
Pesticidy v pitné vodě či v potravinách se bohužel staly součástí našich životů. Jak stav krajiny ohrožuje všudypřítomná chemie a lze se bez ní v zemědělství obejít? Na tyto otázky odpověděl v Rozstřelu profesor Jakub Hruška, který se věnuje problematice ochrany přírody a ekologii zemědělské krajiny.

„Tak jak dnes žijeme, bychom bez chemie asi už žít neuměli,“ konstatoval na úvod Rozstřelu. „Přitom jsme se nechali ukolébat, že chemikálie neškodí, že se rychle rozkládají,“ uvedl s tím, že tomu tak úplně není. Stačí vzít na přetřes kohoutkovou vodu. „Kvalitní je, ovšem obsahuje rezidua hormonální antikoncepce z moči žen. Následkem je feminizace například u ryb,“ konstatuje Jakub Hruška.

„Problémem našeho zemědělství je, že je orientováno jen na výkon,“ konstatuje Hruška. Spolu s tím, že zemědělci často hospodaří na cizím, tedy na pronajatých polích, která jim nepatří. Je jim tedy jedno, co s touto půdou do budoucna bude. Proto je podle něj vrcholně nespravedlivé rozdělovat dotace čistě podle velikosti obhospodařované plochy.

„A používají glyfosáty jako běžnou součást pěstebních postupů, paradoxně dokonce víc než je tomu v USA. Místo toho, aby se třeba strniště zaoralo a půda obohatila, jako se to dělalo dříve, použije se glyfosát na desikaci,“ uvedl Hruška. Přitom půdě chybí organická hmota. Proto neudrží vodu.

„Nejenže jsem přesvědčen, že příjem zemědělských dotací by měl být vázán na určitý způsob hospodaření s půdou a chování ke krajině. Dokonce si myslím, že by to měl stát přikázat,“ tvrdí zkušený přírodovědec. Podle něj je to jediná cesta, jak naši krajinu zachránit.

Vždyť nejen loňské suché a horké léto nám názorně předvedlo, nakolik jsme na přírodě závislí. Přesto tak málo respektujeme potřeby krajiny. A aktuální průběh jara? Opět je nadprůměrně teplo, sucho pokračuje. Pokud něco ve svém přístupu k půdě a ke krajině nezměníme, nemůže to podle odborníka skončit dobře.

Prof. RNDr. Jakub Hruška, CSc., (*1964)

Věnuje se problematice ochrany přírody a krajiny, ekologii zemědělské krajiny, změně klimatu a vlivu pesticidů či kyselého deště na vodu, půdu i naše lesy. Je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze, pracuje pro Českou geologickou službu a Ústav výzkumu globální změny AV ČR.

Profesor Hruška nabídl další paradoxní příklad: „Praha má dvě kompostárny a přitom má problém udat kvalitní kompost zemědělcům. Nabízí ho zadarmo a zemědělci ho odmítají, protože by na jeho zapracování do půdy museli použít techniku.“ Takto to opravdový zemědělec nikdy vidět nemůže, musí myslet do budoucna, aby půda uživila i další generace.

Pěstování plodin pro biopaliva by mělo co nejdříve skončit

„Lakmusovým papírkem toho, jak s danou půdou a krajinou hospodaříme v posledních dekádách, je ubývající množství hmyzu, motýlů, žížal, polního ptactva,“ konstatuje Hruška. „Proto také Česká společnost ornitologická přišla formou petice s výzvou Vraťme život do krajiny.“

A otázka biopaliv? Pěstovat na orné půdě plodiny pro biopaliva místo potravin je jednoznačně špatně. „V tomto směru je však nejprve nutné změnit evropské směrnice, pak lze teprve zjednat nápravu,“ konstatuje. A právě Češi by se o to podle něj měli v Bruselu zasadit. „Mistři světa v pěstování řepky jsme totiž my, ne Rakousko,“ uzavřel téma profesor Jakub Hruška.

Vstoupit do diskuse (62 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

vydáno 10. listopadu 2025

Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem

Soutěž
První úlovek a hned 70cm kapr

Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....

9. listopadu 2025

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

8. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.