Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozor na prodej burčáku u silnice. Prodejci ho často pančují

  0:37
Začala sezona burčáku. Raději se vyhněte prodejcům podél silnic, jejich výrobky často nemají s burčákem nic společného a jsou pančované vodou nebo jablečným moštem.
V Pasohlávkách prodávají první letošní burčák

V Pasohlávkách prodávají první letošní burčák | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Existují dva typy burčáku: prvním je zakalený, teplý a bouřlivě kvasící nápoj světle krémové barvy, který si malí vinaři tradičně stáčejí jako meziprodukt při výrobě vína. Takový burčák ochutnáte jen přímo ve sklípku, lahodný zůstane jen pár hodin. Druhý typ, vyráběný už cíleně na prodej, koupíte ve vinotékách či ve stáncích. Ten vydrží o něco déle.

Jak dlouho burčák vydrží čerstvý?

První burčák v Brně z vinné odrůdy Irshay Oliver z vinné oblasti VrbiceBurčák, který běžně koupíte, má ideální chuť jeden nebo dva dny od stočení. Je to dáno tím, že se dnes při výrobě vína používá technologie řízeného kvašení: kvasící mošt se chladí, aby v něm zůstalo co nejvíce aromatických látek, a místo divokých kvasinek se používají čisté kultury – proto není proces kvašení tak bouřlivý a jeho vrchol nenastupuje tak rychle.

Burčák, který se dnes prodává, tedy pochází z odkaleného moštu. Do prodeje odchází jen čistý podíl, z něhož byly odstraněny všechny nečistoty. Je výrazně čirý, vzhledem spíše připomíná šťávu než bouřlivý kvasící nápoj.

Kdy je burčák nejlepší?

BurčákNejlahodnější je ve vrcholné fázi kvašení, těsně před zlomem chuti ze sladké na kyselou, kdy má ideální harmonický poměr cukrů, kyselin a alkoholu. Předtím je to jen rozkvašený sladký mošt, v němž cukr převažuje nad alkoholem; později zase řezavý nápoj, kdy alkohol převažuje nad sladkostí.

V té době je už cukr z větší části zpracovaný, kyseliny proto vystupují a tvoří výraznou, ostrou a nepříliš harmonickou chuť, kvasí pomaleji a mrtvé kvasinky klesají ke dnu, kde se usazují jako hnědý hustý kal. Burčák přestává "burčet", vinaři říkají, že se mění v řezák.

Kde dostanu kvalitní burčák?

Ten pravý jedině ve sklepě u vinaře. Pokud nejste ve vinařské oblasti a chcete si koupit burčák domů, je lepší dát přednost vinotékám před stánkovým prodejem. Majitel vinotéky si nedovolí prodávat špatný burčák, protože by přišel o zákazníky. Většinou má jednoho konkrétního dodavatele, od kterého přiváží několikrát týdně čerstvý burčák, a má lepší podmínky pro uchování v chladu a čistotě než stánkař na tržišti.

Jak poznám špatný burčák?

Příliš světlá barva prozradí, že ho prodejce zředil vodou. Zabarvení do hnědého odstínu může znamenat, že není z hroznů, ale z jablek, nebo že už je zoxidovaný. Kvalitní zdravý burčák má mít tmavší krémovou nebo světle žlutou barvu. Má být zakalený, ale bez mechanických nečistot a velkých shluků kvasinek. Příliš mnoho kalů v lahvi znamená, že jste dostali mrtvé kvasinky, které měly zůstat v transportní nádobě. Pokud je cítit zatuchlinou nebo plísní, raději sklenici odložte.

Burčák by měl mít čistou svěží vůni po hroznech, nevadí vůně po kvasnicích ani po jablkách – v moštu vzniká kyselina jablečná. A chutnat by měl lahodně, sladkokysele, jako čerstvý hroznový mošt, který lehce šimrá na jazyku (bublinky oxidu uhličitého jsou znakem kvašení), ale nepálí. Pokud v ústech cítíte sebemenší náznak něčeho nepříjemného nebo příliš alkoholu, je to špatně.

Jaké praktiky prodejci používají k pančování?

Někteří burčák nastavují jablečným moštem, jiní ho zase ředí vodou. Obojí jsou zakázané praktiky, za něž hrozí vysoké pokuty. Obchodníci ovšem mají v zásobě další fígle, které zakázané nejsou, nebo spíše se jimi zákon nezabývá – ten totiž jenom říká, že burčák musí být ve stadiu rozkvašení – ale už neříká v jakém. A proto se třeba míchá řezák ("umírající burčák" ) s nerozkvašeným moštem.

Falešný burčákKvašení se taky dá zpomalit podchlazením nebo úplně zastavit zamrazením. Pak se musí nastartovat znovu, aby nápoj "burčel" a byl teplý. Můžete si to zkusit sami. Dejte si do mrazáku PET lahev s burčákem, pak ji ohřejte v kbelíku s horkou vodou – kvasinky se dají znovu do práce. Pokud nepřežijí, je na trhu dost prostředků, jak je znovu oživit.

Podle vinařského zákona je za nekvalitu zodpovědný ten, kdo ho uvádí do oběhu, tedy prodávající. Jeho kontrolují potravinářští inspektoři. Je na něm, aby si zajistil kvalitní burčák od seriózního dodavatele.

Na co si mám dát při nákupu pozor?

Vyhněte se místům, kde visí jen cedule "burčák z Moravy". Na každém prodejním místě musí být uveden výrobce burčáku, tedy jméno a sídlo vinaře, který burčák dodal. Bez ohledu na to, jestli ho prodejce nabízí v restauraci, ve vinotéce či ve stánku na vinobraní nebo u silnice.

Dejte si pozor na hygienu. Burčák by se měl čepovat do čistých nepoužitých nádob. A uchovávat se musí v čistotě, je velmi choulostivý – znáte to, kolem kvasícího nápoje se okamžitě objevují mušky.

Jak převážet burčák v autě?

Je to velice riskantní záležitost. Kvasinky stále pracují a lahev může bouchnout. Nádobu s burčákem je proto dobré naplnit až po hrdlo, aby byl kvasný prostor co nejmenší. A uzavřít tak, aby uzávěr pokud možno propouštěl vzduch.

Pokud převážíte burčák ve větší nádobě, je dobré občas zastavit a "upustit vzduch", jinak se můžete dočkat nepříjemného překvapení v podobě výbuchu. Pachu z rozlitého burčáku se budete jen těžko zbavovat.

Je burčák skutečně tak zdravý, jak se říká?

BurčákBurčák si uchovává vitaminy i řadu stopových prvků z hroznů, díky kvasinkám má vysoký obsah vitaminů B. "Všechny pozitivní látky, které jsou ve víně, jsou i v rozkvašeném moštu," říká lékař a znalec vína Marin Křístek. "Resveratrolu, který prospívá srdci a cévám, je v burčáku dokonce víc než ve víně, více v červeném burčáku než v bílém." A relativně příznivé je i to, že burčák má méně alkoholu.

S každou sklenicí polykáme miliony živých kvasinek, které v těle dál pracují. Kdo to s burčákem přežene, může mít střevní potíže a průjem. "Vypít burčáku tolik, kolik vám koluje v žilách krve, to bych rozhodně nedoporučoval," říká Martin Křístek. "Jestliže u vína, které má alkoholu 10 až 12 procent, doporučujeme ženám denně vypít asi dvě až tři deci a mužům tři až čtyři, tak u burčáku, který má alkoholu o polovinu méně, to může být dvakrát tolik."

Co je burčák

* rozkvašený mošt z hroznů vinné révy
* původně to byl meziprodukt při výrobě vína, dnes se burčák připravuje přímo na prodej
* nesmí se vyrábět z jiného ovoce než z hroznů vinné révy
* nesmí se do něj přidávat voda
* může pocházet jen z hroznů sklizených v ČR
* pokud nápoj vznikl z hroznů dovezených ze zahraničí, nesmí být označen jako "burčák", ale jako "částečně zkvašený hroznový mošt"
* smí se prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Výsledky kontrol potravinářské inspekce potvrzují, že nepoctivých prodejců ubývá. Stále jich je ale ještě dost.

Povodně

Od čtvrtka do neděle platí výstraha na extrémní srážky. Na většině území ČR platí také povodňová pohotovost či povodňové ohrožení

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kokardy, nenáročné trvalky našich prababiček, které vděčně kvetou celé léto

Český název dostaly podle ozdob nosících se na klopách kabátů, protože připomínají rozety neboli kokardy. V trvalkových záhonech bohatě kvetou celé léto až do podzimu, obzvlášť pokud průběžně...

9. září 2024

Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu

Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.

12. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  11.9 22:01

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svět rekordů našich motýlů? Největší kopuluje až 16 hodin, vzápětí umírá

Patří mezi nejrozmanitější skupiny hmyzu. Po světě poletuje více než sto šedesát pět tisíc druhů motýlů. My se dnes vydáme za těmi, kteří zdobí naši krajinu a rozhodně stojí za pozornost. Znáte obra...

10. září 2024

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

Velrybí, kytarový, vousatý a skvrnitý. Žraloci, kterých se nemusíte bát

Když se řekne žralok, většině z nás se vybaví nemilosrdný predátor s řadami ostrých trojúhelníkovitých zubů s pilovitou hranou. Ale není žralok jako žralok.

14. září 2024

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Vytřídit, uklidit, zabezpečit. Jak chránit sklep před nezvanými návštěvami

Máte sklep? Je jedno, zda v něm skladujete kola, lyže, nářadí anebo jen věci, které jste nestihli odvézt na charitu – bez kvalitního zámku se neobejdete. Využijte posledních dnů léta ke kontrole...

13. září 2024

Vůně podzimu, vůně Jeřabiny: Vyhrajte kosmetický balíček od Manufaktury
Vůně podzimu, vůně Jeřabiny: Vyhrajte kosmetický balíček od Manufaktury

Manufaktura přináší podzimní limitovanou kolekci kosmetiky a doplňků Jeřabina, kterou si jistě zamilujete. Zapojte se do soutěže ještě dnes a jeden...

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Schwarzenegger se v Praze proháněl na kole. Vyfotil se také s „Klukem s kamením“

Legendární herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger (77) je v Praze. O víkendu si užíval kávu na...

Plivnout při orálním sexu na penis. Obscénnost jižanské slečně změnila život

To, co v anketě vypustila do světa, byla obscénnost. Nic elegantního. Naopak, největší sprosťárna. Jenže ji do kamery...

Půllitr už mnohde není standard. Hospodští kouzlí s mírami a štvou hosty

Pivní kultura je v Česku zakořeněná po staletí a její součástí je odjakživa čepování do půllitru nebo třetinky. V...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...