Podzimní péče o trávník - provzdušněte ho a hnojte

  11:00
Věnujte v těchto dnech svému trávníku dostatečnou péči, aby přečkal nadcházející zimu. Teď na podzim potřebuje provzdušnit vertikutátorem a ošetřit speciálním hnojivem s vysokým podílem draslíku.
Trávník potřebuje péči i na podzim.

Trávník potřebuje péči i na podzim. | foto: Zahrada Brno

. pryč s plevelem

V září nastal ideální čas pro likvidaci plevele. Ošetřete zaplevelený trávník chemickými přípravky, které běžně seženete v obchodech se zahradnickými potřebami.

Péče o trávník nekončí prvními chladnými dny. Samozřejmostí je pravidelné sekání trávy, odstraňování spadaného listí a dalších organických zbytků. Naposledy v roce vás tato práce čeká v listopadu (v závislosti na počasí), znova ale začne v březnu.

Vertikutace

K dosažení krásného trávníku ho nestačí jen sekat a hnojit. Potřebuje především dýchat, což mu umožní právě vertikutace. Podstatou tohoto procesu je provzdušnění travního drnu a odstranění travní plsti.  Ta se tvoří se v každém trávníku a potlačuje jeho správný růst. Vzniká z odumřelých rostlin, plevele, mechu a zbytků posečené trávy.

. před vertikutací

Než začnete vertikutovat, posekejte trávník na 3 až 4 cm. Pak ho přístroj dobře zvertikutuje.

Vytvořená nepropustná vrstva zamezuje trávníku dýchat, vyměňovat plyny a pohlcovat vodu a živiny. Tráva nezakoření do hloubky a řídne. Rozrůstá se pak mezi ní plevel a mech, navíc má sklon ke schnutí. Proto vertikutujte trávník dvakrát ročně – poprvé na přelomu března a dubna a podruhé v září.

Na malé plochy trávníku vám postačí vertikutační hrábě, na větší vertikutátor na elektrický pohon. Pro velké rozměry zahrad se hodí přístroj poháněný benzinovým motorem. Ty ale využijí spíše profesionálové, pořizovací cena se pohybuje od 8 do 60 tisíc korun. Hrábě pořídíte od 600 do 1 400 Kč, elektrický vertikutátor od 1 800 do 10 000 Kč.

Nože vertikutátoru se zařezávají jen do hloubky několika milimetrů, přesto vypadá trávník po zásahu nevzhledně. Nebojte se, brzy se opět vzpamatuje a získá pěkný plný vzhled.

Nezapomeňte na hnojení

Po provzdušnění je potřeba trávník dostatečně vyživovat, tedy přidat vhodné hnojivo. Bez něj by se trávník špatně zacelil. Na jaře se používá dlouhodobě působící hnojivo (s vyváženým obsahem dusíku, hořčíku, draslíku a fosforu) a na něj lehký posyp křemičitým pískem. Po podzimním provzdušnění připravte trávník na chladnější dny speciálním hnojivem.

Klasická hnojiva obsahují velké množství dusíku. Ten podporuje růst a dodává trávníku tu správnou barvu. Nepřipraví ho ale na zimu, tráva by vymrzala a snadno podléhala chorobám. Proto existuje speciální podzimní hnojivo, který obsahuje velké množství draslíku. Tráva se díky němu zocelí, pletiva vyzrají a trávník tak přečká zimu bez úhony. Na jaře se pak brzy obnoví.

Podzimní hnojivo aplikujte od září do října, ať jste půdu provzdušnili, či nikoliv. Dávkujte přibližně 20 gramů na jeden čtvereční metr. Použitím rozmetače rovnoměrně rozmístíte hnojivo po celé ploše trávníku.

Další metody provzdušnění trávníku

. využijte zbytky po provzdušnění

Zbytky vzniklé vertikutací shrabejte a použijte k tvorbě kompostu. Vzniklý kompost opět využijete ve prospěch trávníku. Stačí na něj před zimou rozprostřít tenkou vrstvičku rozloženého organického materiálu.

Jestliže se vám vertikutace zdá k vašemu trávníku příliš surová, řešením je elektrický provzdušňovač. Jeho zásah je k trávníku šetrnější, můžete ho tedy použít i víckrát za rok. Hodí se i pro plochy, kde roste mladý trávník a ještě nestačil zplstnatět. Tento přístroj seženete od 1 700 Kč.

Naopak "drastičtější" metodou je takzvaná aerifikace. Jedná se o provzdušnění půdy speciálními vidlemi nebo pojízdným válcem. Tyto nástroje proniknou do větší hloubky než při vertikutaci. Vzniknou tak otvory, které zasypte křemičitým pískem. Tento postup se provádí u silného travního drnu a při nadměrném používání trávníku. Aerifikujte také na jaře a na podzim.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025