Brusinky můžete pěstovat i v květináči. Pozor, ať je nepřelijete

aktualizováno 
Pěstování několika keříčků brusinek vám nedá téměř žádnou práci a můžete je nechat růst na záhonech i v květináčích. Nejen že skvěle chutnají, ale jsou i zdravé. Pomáhají například při zánětech močových cest a obsahují mnoho antioxidantů.

Brusinky pomáhají například při zánětech močových cest a obsahují mnoho antioxidantů. | foto: Profimedia.cz

Při výběru brusinek v zahradnictví můžete sáhnout po několika druzích a odrůdách. Mnoho zahrádkářů pěstuje brusinku pravou, brusinku velkoplodou či kanadské brusinky, které mají obzvlášť velké plody, ale trochu jinou chuť než brusinky, které natrháte v lese.

V zahradnictvích koupíte brusinku vysazenou v kontejnerech, brzy na jaře a na podzim dokonce s plody. Ceny se pohybují podle velikosti a odrůdy brusinky mezi 50–90 korun za keříček.

Brusinkám se daří nejlépe v nížinách

Brusinky můžete vysazovat po celý rok, ideální je jarní či podzimní období. Dobře se jim daří od nížin až po nadmořskou výšku okolo 1 000 metrů.

Půda by měla být nezaplevelená a kyselá. Na zahradě je lze pěstovat na záhonech nebo mohou být součástí vřesoviště či jako podrost pod rododendrony v okrasných výsadbách.

Prověřené odrůdy

Koralle: středně raná odrůda, rodí dvakrát ročně

Runo Bielawskie: pozdní odrůda s tmavými plody, vhodná na zpracování do marmelád

Red Pearl: plodí méně, ale má vynikající chuť, kvete dvakrát ročně

Pro vysazení zvolte místa v polostínu. Nesnášejí sluneční úpal a sucho. Lze je vysadit i na mírně slunečná místa, ale je třeba hlídat, aby měly dostatečně vlhkou půdu.

Pro každou sazeničku připravte jamku asi 30 x 30 x 30 centimetrů a vystelte rašelinou. Pokud chcete brusinky pěstovat na zahradě se zásaditou půdou, je třeba vyhloubit jámu, oddělit ji geotextilií nebo perforovanou fólií a vyplnit vhodným, kyselým substrátem. Ideální substrát připravíte promísením vřesovištní rašeliny, kompostu, perlitu, pilin, říčního písku a listí. Obohatit ho lze i lesní hrabankou.

V květináči si hlídejte vlhkost

Pěstovat brusinky lze dobře i v květináčích a různých nádobách. Hlídejte si vlhkost půdy. Na přelití totiž brusinky reagují odumíráním nových výhonků i celých rostlin. Při pěstování v nádobách nebo v jámách vystlaných textilií proto pečlivě zajistěte odvod vody drenáží. Zalévejte je pouze při větším suchu dešťovou vodou, tvrdá voda obsahuje vápník a ten nesnášejí.

Brusinka pravá (vaccinium vitis)

Brusinka pravá (vaccinium vitis)

"Brusinky můžeme hnojit hnojivy pro rododendrony nebo azalky," radí Pavel Beran ze subtropického zahradnictví Kruh, "neobsahují totiž vápenatou složku."

Při vysazení již kvetoucích brusinek se můžete dočkat od července první úrody. Pokud vysadíte nyní pouze výhonky, čekají vás první plody za 1–2 roky.

Brusinky dozrávají ve dvou etapách. Poprvé v květnu až červnu. Mezi červencem a srpnem přichází hlavní období květu. Přináší chutnější plody, které se sklízejí od září do října.

Z brusinek můžete vyrobit omáčku, marmeládu, šťávu či víno. Po prvním mrazu jsou jejich plody ještě sladší. Ze sušených listů je možné uvařit čaj, který se pije vlažný.

Jak se o ně postarat na zimu

Brusinky jsou mrazuvzdorné, proto se o ně nemusíte přes zimu nijak zvlášť starat. Aby nevymrzly a nevyschly jim kořeny, je dobré chránit je chvojím nebo obalit listím.

Může se stát, že se větvičky mrazem, větrem či sněhem olámou. "Zachráníte je řízkováním. Rostlinky obrazí samy, ale nesmí být zaschlé. Ořízněte spodek větvičky, měla by zůstat alespoň pět centimetrů dlouhá, očistěte a zapíchněte do rašeliny. Vhodné je použít přitom gelový stimulátor na dřevnaté rostliny," radí Pavel Beran.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Začalo klání o Evropský strom roku. České barvy hájí stoletá lípa z Moravy

Zádvorská lepa - Lípa svobody, Velké Opatovice, Česká republika

Lípa svobody z Velkých Opatovic na Blanensku, loňský vítěz populární národní ankety Strom roku, bojuje v silné...

Mandloň z Maďarska má titul Evropský strom roku. Zádvorská lepa je pátá

Mandloň na Sněžném vrchu v Pécsi na jihu Maďarska.

Lípa svobody z Velkých Opatovic, tzv. Zádvorská lepa, už sto let připomíná vznik samostatného státu a ukončení první...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Najdete na iDNES.cz