Na vosy perfektně funguje odpuzovač s aromaticky ostrým kořením

aktualizováno 
Hodinový manžel Jirka Houf vám ukáže, jak snadno vyrobit lapač nebo odpuzovač hmyzu. Kdo dává přednost lapači, bude pracovat se sladkou vodou, kdo odpuzovači, bude muset trochu experimentovat a vyzkoušet, na co „jeho“ hmyz reaguje.

Klasický typ lapače z rozříznuté nápojové lahve | foto: Playtvak.cz

Jirka Houf rád pracuje se starými plastovými nápojovými lahvemi. Na lapač ji rozřízne zhruba ve třech čtvrtinách. Princip je zřejmý: jde o to lahev naplnit obsahem, na který by se protivné vosy nalákaly a nejlépe aby se v ní utopily.

Fotogalerie

Do lahve můžete dát zahnívající ovoce a zalít vodou nebo limonádou, ale stejně tak dobře poslouží i cukrová voda. Když odříznutou část s uzávěrem otočíte a vložíte do válcové části lahve, zajistíte, že vosy se dostanou neopatrně dovnitř, ale ven už v drtivé většině cestu nenajdou a nakonec se utopí.

Někdo správně namítne, že když už lákám vosy, tak mě budou také obtěžovat. Houf proto vyzkoušel odpuzovací metodu. Zásadou je vyrobit ostrou a aromatickou směs. Kajenský pepř smíchal s vodou a vyrobil jakousi emulzi. Tou můžete natřít kousek prkénka a zavěsit ho v místech, kde byste byli neradi obtěžováni. Třeba na terase při jídle nebo pod pergolou. Anebo mističku přímo zavěsit tam, kam potřebujete.

Při testování hodinový manžel zjistil, že “jeho“ vosy reagovaly různě na různé látky. Jemu osobně se nejvíc osvědčilo vzít kusy smirkového papíru a rozetřít na nich česnek. A ty kousky pak rozvěsit na kritických místech.

Další rady najdete na Playtvak.cz v rubrice Hodinový manžel.

Jaké máte metody pro odhánění vos? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Drobné stavby si rozvrhněte už při zakládání zahrady, radí architekt

Na terase budete trávit hodně volného času, měl by na ni ovšem být i příjemný...

Kůlna, garáž, dřevník, ale také terasa, pergola či dětský hrad. Bez menších staveb, které mají plnit praktickou funkci,...

Víkend, kdy vás pustí do těch nejkrásnějších zahrad. Využijte toho

V pátek i o víkendu bude otevřena veřejnosti i nově certifikovaná ukázková...

Zahrady veřejné i rodinné, komunitní i zámecké parky, zahrady přírodní, smyslové i vodní. Místa, kde se můžete kochat,...

Přírodní zahrada na kraji Prahy, kde se nezalévá, a přesto je tu zeleno

Břehy jezírka jsou porostlé řadou bylin. Je tu levandule, máta, meduňka, v...

Od sídliště v pražských Petrovicích plného lidí tu jste na dohled, přesto jako byste byli na konci světa. Což přírodní...

Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie
Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o tom, že stravování ve školách je zastaralé a skladba jídelníčku neodpovídá současnému způsobu života. Ze studií vyplývá, že ve školních jídelnách děti nedostávají stravu, která by odpovídala doporučení výživových hodnot a liší se i gramáž porcí. Proč tomu tak je?

Najdete na iDNES.cz