V Olomouci vykvetl jeden z největších leknínů světa. Na jednu noc

  9:45aktualizováno  9:45
Jeden z největších leknínů světa vykvetl v noci ze neděle na pondělí ve Sbírkových sklenících olomouckého Výstaviště Flora. Jeho zvláštností je to, že rozkvétá po západu slunce, kvete přes noc a s rozedněním zase odkvétá.

Ve Sbírkových sklenících olomouckého Výstaviště Flora vykvetl jeden z největších leknínů světa. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Victoria cruziana, jak se latinsky exotická rostlina nazývá, je jednou z největších leknínovitých rostlin světa.

"Pochází z povodí řeky Amazonky z Jižní Ameriky," řekl vedoucí oddělení sbírkových skleníků Výstaviště Flora Olomouc Zdeněk Šup.

Fotogalerie

Zvláštností tohoto leknínu s bílými květy a výraznou vůní je doba, kdy kvete.

"Kvete přes noc a s rozedněním se květy opět zavírají. Mohou se otevřít ještě jednou další noc, ale to změní barvu z bílé na tmavorůžovou a pak odkvetou definitivně," vysvětlil Šup.

Podle něj proto zaměstnanci skleníků každý květ ještě v noci přikryjí, aby vydržel déle a měli možnost si jej prohlédnout i návštěvníci, kteří do skleníků ráno zavítají.

Kdo nestihl podívanou v pondělí, může si počkat na další.

"Tato rostlina má ještě další dvě poupata a pak tu máme ještě jednu, až do konce srpna květy budou," dodal Šup s tím, že ačkoliv jde o vytrvalou rostlinu, musí ji každý rok ve skleníku množit ze semen.

"Je to proto, že tu máme málo tepla. Přes zimu leknín nevydrží, museli bychom přitápět a to by bylo neekonomické." Letos podle něj navíc leknín kvůli chladnému jaru vykvetl později, než je obvyklé.


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Teď sázejte a na jaře vám zahrada může rozkvést do uklidňující bílé

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka...

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka nejde jen o sněženky či bledule. Z...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Najdete na iDNES.cz