Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou nebo lopatkou. Je prostá semínek jednoletých plevelů, což je velká výhoda, a obsahuje i písek, takže je nejen do směsi pro muškáty úplně ideální.

Zahradník Roman Kváč ze zámku Kačina v pořadu, který na televizi Nova provází diváky pořadem Vaše kouzelná zahrada, krtčí hromádky rozhodně vítá. Obejde kus louky s lopatou a má plné kolečko zeminy plné minerálů, jak říká.

Pak jednoduše promíchá zeminu z krtičin se zakoupeným substrátem na pelargonie, který ještě odlehčí přidáním kousků pemzy. Muškáty totiž zrovna nemilují přemokřenou zeminu, to raději porostou v písku. A jako hnojivo přidá granulované slepičince, které podpoří násadu květů, což je u muškátů neboli pelargonií hodně žádoucí. Pokud máte slepice, můžete přidat vlastní vyzrálý slepičí hnůj. A můžete se vrhnout na přesazování přezimovaných květin.

Jak na jaře oživit přezimované muškáty

Muškáty je možné nechat přezimovat dvojím způsobem. Buď jste rostliny v květináčích na podzim jen přenesli někam do chladné suché místnosti. A nebo jste je z obalů vyjmuli a samotné rostliny poskládali do suché bedýnky. Dužnaté stonky mají samy o sobě dostatek tekutin, aby do jara vydržely. Teď je čas se jim opět chvíli věnovat a připravit je na novou sezonu. I když s největší pravděpodobností půjdou ven až někdy v půlce května, „po zmrzlých“.

Krtky loví holýma rukama, jako to dělal jeho otec. Sousedé ho milují

„Nové“ muškáty vypěstujete snadno

Vhodný obal, výše uvedený namíchaný substrát a loňské rostlinky muškátů, nic jiného na jejich restart nepotřebujete. Pokud jste je nechali v obalech, předem je zalijte, pak je teprve z květináče vyjměte a kořeny opatrně zbavte starého substrátu. Pak z rostlin oberte všechny suché, zetlelé či poškozené části, což se týká listů i kořenů.

Muškátová móda nabízí spoustu tipů, jak oživit klasiku našich babiček

Vzrostlejší rostliny zkraťte, totéž udělejte s jejich kořeny. Zdravé odstřižené části větviček můžete využít jako řízky – poměrně snadno zakoření, obrazí a máte nové rostliny. Ty původní každopádně zasaďte do substrátu hlouběji, ať mají možnost pustit kořínky na větší ploše.

No a pak už je jen umístěte pěkně na světlo, zalévejte, při pěkném počasí je pomalu můžete začít otužovat a občas je dát na chvíli ven nebo je vyšoupnout na okno. Ten správný čas, kdy je dát na letošní sezonu ven, si ovšem vychytejte až podle počasí, dřív než v květnu to rozhodně nedělejte.

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Záchranář / Záchranářka pro VZ Tachov

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Plzeňský kraj

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025