Mrkev je velmi oblíbená kořenová zelenina. Její původ prý sahá až do dob dinosaurů. Během tisíců let se mrkev změnila z tvrdého a hořkého kořene na sladkou zeleninu.
Lahodný kořen poprvé zdomácněl v Afghánistánu a Íránu. Do Evropy se mrkvička zřejmě dostala po Hedvábné stezce přes španělskou Andalusii. Tou dobou však ještě zdaleka nemívala svou jasně oranžovou barvu. Kořen býval fialový a tenký.
Během svého dlouhého putování časem i kontinenty postupně doplňoval a měnil své vzezření jako chameleon zbarvení. Býval žlutý, černý i slonovinově bílý. Říká se, že jasnou oranžovou barvu mu do DNA vtiskli až nizozemští botanikové. Národní barva Nizozemska je totiž oranžová.
Ministerstvo pro výživu v její propagaci zašlo tak daleko, že začalo naznačovat, že výjimečné úspěchy letců RAF při nočních letech jsou důsledkem nadměrné dávky karotenu, na který je mrkev obzvláště bohatá.