Začíná nový ročník Miss kompost. Chce podpořit komunitní kompostování

aktualizováno 
Ekodomov vyhlásil už 13. ročník soutěže o nejlepší kompost. Soutěžit mohou nejen zahrádkáři, ale i majitelé vermikompostérů nebo lidé, kteří se účastní komunitního kompostování. Tentokrát se bude hlasovat i na sociálních sítích.

„Letos se v naší soutěži už nebudeme tolik soustřeďovat na základní informace, proč vůbec kompostovat. Chtěli bychom dát větší důraz na to, že kompostovat mohou i lidé z města, nejen klasičtí zahrádkáři,“ říká Hana Doležalová ze společnosti Ekodomov, která soutěž vyhlašuje.

Fotogalerie

Souvisí to s tím, že se objevuje stále více hnědých kontejnerů i ve městech, kam lze ukládat biologický odpad v domácnostech. „Tento odpad se pak odváží do kompostáren, kde se zpracuje. Navíc se tím uleví i kontejnerům na směsný odpad,“ popisuje. Podle ní by bylo ideální, kdyby se vyskytovaly stejně přirozeně, jako jsme zvyklí na kontejnery na papír nebo plasty.

Ekodomov podporuje i komunitní kompostování. Jde o to, že se dají dohromady lidé, kteří společně kompostují své biologické odpady a vzniklý kompost pak využijí pro záhonky klidně i u paneláku nebo při zvelebení vnitrobloku domu.

„Takové komunitní kompostování přeje sousedským vztahům. Lidé se sejdou a vidí, že z výsledků svého společného úsilí mají zároveň i vlastní prospěch. Teď naposled jsme vymysleli společný projekt komunitního kompostování s Prahou 8 nazvaný Spolu8bio, v jehož rámci bylo během jara na Praze 8 instalováno pět komunitních kompostérů,“ popisuje Doležalová.

Soutěž Miss kompost 2018 trvá až do konce října. Účastníci soutěže mohou posílat na stránku Kompostuj fotografie a příběh, jak a proč ho stavěli. Stačí jen vyplnit jednoduchý formulář. Mohou soutěžit v obecné kategorii, ale i v kategorii pro školní kompostování, soutěžit se bude i v kategorii Miss kompost Facebook.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Italští vinaři si pod sebou řežou větev. Ničí půdu výrobou prosecca

Prosecco je v současné době jedním z nejoblíbenějších nápojů.

Někde erozi půdy způsobuje řepka nebo kukuřice, v Itálii vinice. Je to důsledek průmyslové nadprodukce, jejíž výsledkem...

Alkylátový benzin znamená jistotu pro domácí sekačky, křovinořezy i pily

Sekačka G 48 TK Comfort A

Je to alternativní řešení k automobilovému benzinu, jaký si běžně kupujete u pumpy. Na rozdíl od toho „běžného“ vám...

Atlas bylin: Pomozte trávení, ať nemáte trápení

Rozrazil lékařský

Potíže s trávením jsou nejčastěji důsledkem stresu, nezdravého jídelníčku a špatných stravovacích návyků. Často jíme...

Najdete na iDNES.cz