Zahradník Roman Kváč z kačinského zámku předvedl záhony hrášku a čočky v pravidelném nedělním pořadu Vaše kouzelná zahrada na Nově. A pokud ještě nemáte vyseto, určitě se do toho pusťte. Nejde jen o hrachové lusky plné sladkých kuliček, luštěniny toho umějí víc.
Naši předkové dobře věděli, že jako zdroj bílkovin jsou velmi cenné, tělu dodají také vápník a fosfor, navíc se jejich usušená jedlá semena dají dobře skladovat. Pěstovali a konzumovali je tedy mnohem častěji. Už máte vyseto?
VIDEO: S hráškem si pospěšte, za včasný výsev vás odmění plnými lusky![]() |
Na výsev hrášku nebo čočky je nejvyšší čas, Roman Tkáč navíc radí rozvrhnout si výsev do několika týdnů – pokud vyséváte jednu oblíbenou odrůdu. Prodloužíte si tak sezonu, kdy lusky budete sklízet. A nebo si vyberte víc odrůd, každá vyroste a dá plody v trochu jiný čas.
A nebojte se hrášek do řádků vysévat hustěji. Jednak se může stát, že ne každý vzejde. A pokud ano, výhonky protrháte a využijete je na přímý konzum – jsou křehké, sladké a nadupané vitaminy a minerály. Třeba do salátů.
Stále není pozdě začít s pěstováním zeleniny. Farmáři radí, co stojí za to![]() |
Totéž můžete udělat i s čočkou, kterou na záhon klidně rozházejte plošně. Výhonky si pak můžete do salátů či masových směsí stříhat. Případně lze vysetou čočku využít jako živý mulč pomáhající dusit plevel a bránit vysychání půdy třeba na záhonku s kukuřicí. Semínka lze sklízet podobně jako u hrášku, v lusku je jich ovšem mnohem méně, tak jedno až tři.
TIP: Luštěniny obohatí půdu dusíkem
Luštěniny umějí do půdy stáhnout vzdušný dusík, tolik potřebný pro růst rostlin, kultivují tedy půdu pro další plodiny, na dusík náročné. A navíc jsou luštěniny vynikající předplodinou třeba pro kořenovou zeleninu.
Hrášek i čočka pro semena i do salátů |
Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada![]() |
Nikdo nepřipraví půdu pro nový záhon lépe než slepice. Manuál je prostý![]() |