Lilky bývají tmavofialové, ale existují i jinak zbarvené odrůdy, dokonce pruhované. Důležité je jenom to, aby šlo o lilek vejcoplodý. Řada jiných druhů lilků je jedovatá a některé rostou i v Česku. Například lilek potměchuť.
Z lilku nejčastěji připravujeme jídlo, receptů na chutné pokrmy z něj je spousta. Ovšem pro léčebné účely se využívají i rozmixované syrové plody nebo čerstvá šťáva, zejména k detoxikaci či snížení hladiny cholesterolu. V tom případě se musí popíjet pravidelně.
Lilek jako zdravá a dostupná zelenina |
Při respirační infekci se doporučuje přírodně antibiotický čaj: kousky čerstvého lilku bez slupky se skořicí, hřebíčkem a badyánem se zalijí vroucí vodou, nechají odstát, scedí a pijí se třikrát denně zhruba týden.
Plody lilku obsahují vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, mangan, vitaminy, zejména ty ze skupiny B, karoten, rozpustnou vlákninu - pektin, antokyany a další bioaktivní látky. Jsou i zdrojem hodnotných bílkovin.
Kromě antibiotických, anticholesterolových a detoxikačních účinků posiluje lilek imunitní systém, činnost jater, žlučníku i slinivky, pomáhá zlepšovat stav při revmatoidních potížích a podporuje trávení a zdraví střevní mikroflóry. Prospívá i cévním stěnám a doporučuje se jako prevence žilních onemocnění.
Ve formě obkladu se doporučuje na kožní problémy, například při lupénce, ekzémech, špatně se hojících zraněních i popáleninách. Zmírňuje totiž svědění, regeneruje pokožku a urychluje hojení.
A jak lilek pěstovat?
Lilek vejcoplodý pochází z východní Indie, odkud se dostal v 15. století do Evropy. Původně byl ovšem pěstován pro okrasu, má totiž půvabné květy. Daří se mu v oblastech, kde je hodně teplo. U nás ho lze pěstovat buď ve skleníku, nebo za příznivých podmínek i na zahradě, vysadit se ale musí až po „zmrzlých mužích“. Pokud mu dáte, co potřebuje, odmění se skvělou úrodou.
KVÍZ: Otestujte se, co o lilku vejcoplodém víte |
Recept na italské závitky se sýrem
Potřebujete: 2 středně velké lilky, 200 g sýra Provolone dolce, cherry rajčátka, bazalku, extra panenský olivový olej, pepř a sůl.
Lilky nakrájejte na podélné plátky a ogrilujte. Rozložte je na prkénko a dávejte na ně tenké plátky sýru a rajčátka nakrájená na čtvrtiny. Přidejte sůl, pepř a sekanou bazalku a pokapejte olivovým olejem.
Stočte do závitků, upevněte párátkem, vložte do pekáče lehce vymazaného olejem a asi 5 minut, dokud se sýr nerozpustí, zapékejte v troubě při 180 °C. A můžete hned podávat.
A ještě jeden italský recept si určitě vyzkoušejte - lilek zapečený s mozzarelou:
23. května 2010 |