Pátek 13. prosince 2019, svátek má Lucie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 13. prosince 2019 Lucie

Úrodu ovoce nechte vykvasit, vypálit a na zimu máte domácí slivovici

  13:23aktualizováno  13:23
Cesta k domácí slivovici od založení kvasu po vypálení v pálenici není složitá. Zvláště pokud se stromy na vaší zahradě prohýbají úrodou, povidel máte navařeno do zásoby na řadu let a kompoty nenávidíte.

Vykvasit a vypálit můžete jakékoliv ovoce, musí být ale zralé a čisté. | foto: Profimedia.cz

V podstatě stačí splnit následující desatero a máte o vlastní cenný destilát na zimní měsíce postaráno.

1. Ovoce k výrobě pálenky musí být zralé, ale nikoliv nahnilé nebo plesnivé.

2. Zbavte plody všech nečistot, tedy trávy, hlíny, listí a podobně. To platí i tehdy, když ho povezete v čerstvém stavu do pálenice, kde založí kvas místo vás.

3. Švestky, slívy i jiné ovoce odstopkujte a ovoce, které jde od pecky, ideálně i vypeckujte. Odpeckování zvýrazní chuť dužniny a celkově změkčí výsledný destilát.

4. Ke kvašení použijte libovolnou plastovou či dřevěnou nádobu. Musí být čistá a musíte ji mít čím přiklopit, kvůli ochraně před hmyzem a jinými nečistotami.

5. Aby mohl vznikající oxid uhličitý unikat, musí být víko jen volně přiklopené. Speciální sudy určené ke kvašení jsou rovnou vybaveny tzv. kvasnou zátkou.

6. Ideální teplota pro kvašení je kolem 15 °C. Při vyšší teplotě se může ztrácet aroma, při nižších se kvasící proces zastaví.

7. Vhodný čas k vypálení nastane, když se na povrchu kvasu vytvoří tzv. koláč, který se začne potápět. V případě švestek to bývá asi za 4 až 6 týdnů od založení kvasu.

8. Hotový kvas odvezte do nejbližší pálenice. Při procesu pálení zůstaňte, ať máte přehled o tom, jak vaše lahůdka vzniká až do samého konce.

9. Seznam pálenic se satelitní mapou najdete například na www.palenice.net.

10. Výtěžnost je závislá na obsahu cukru v ovoci. V případě švestek získáte litr destilátu zhruba z 13 kg ovoce.

Další cenné rady najdete v předchozím článku zde.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

První mráz je tu, tak naplňte krmítka. A pozorujte opeřené návštěvníky

Teploty klesají k bodu mrazu a ptáci čím dál častěji hledají potravu u lidských sídel. Česká společnost ornitologická...

Venkovskou zahradu proměnili na ráj odpočinku. Jen té vody mohlo být víc

Stavět dům či renovovat starší stavení, a ještě kolem zakládat zahradu přináší nekonečné počítání. Řeč je hlavně o...

Lesy ČR pokřtily unikátní kalendář. S kusem dřeva se fotili Samková i Čech

Kalendář státního podniku Lesy ČR na rok 2020 uměleckou formou upozorňuje na důležitost lesů ve světovém klimatu....

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Najdete na iDNES.cz