Ve starověku už lidé znali i další jeho zdravotní účinky a ve středověku se tato bylina rozšířila po celé Evropě. Kopr má totiž mimo jiné i tu výhodu, že se snadno pěstuje.
Chcete-li ho mít na zahradě nebo v truhlíku na balkoně, pořád je čas vysít semínka, a to klidně i do květináče za oknem, pokud nemáte záhon na zahradě nebo dokonce skleník.
Máte rádi kopr? Otestujte se, co o něm opravdu víte |
Využívá se jak čerstvá nať a kvetoucí okolíky v kuchyni, ať už do omáček, polévek, salátů, nálevu k nakládání okurek či hub a podobně, tak i zralá i nezralá semena k přípravě léčivých čajů.
Kopr se dokonce hodí i pro malé děti, těhotné a kojící ženy, seniory, chronicky nemocné a rekonvalescenty. Ani předávkování nehrozí.
Sezona nakládaček: připravíte si kvašáky nebo budete sterilovat? |
Kopr pomáhá nejen na trávení
Kopr opravdu má především výraznou schopnost zlepšovat trávení, a to všestranně. Působí proti plynatosti, bolestem žaludku, mikrobiálním zánětům ve střevech, průjmu i zácpě, stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, zlepšuje peristaltiku a průchodnost střev, pomáhá dokonce i při škytavce.
Kromě toho ovšem přispívá také ke snížení tlaku a správné činnosti srdce a cév, doporučuje se proti infekcím v močových cestách, upravuje menstruační cyklus, zmírňuje potíže při revmatických chorobách, zlepšuje stav kostí, má protizánětlivé účinky, urychluje hojení.
Kromě toho je i účinným přírodním sedativem – silice kopru zklidňují, zlepšují spánek, prospívají při bolesti hlavy, pomáhají při nervových poruchách, alergiích, nervozitě, stresu a dokonce také při dětské hyperaktivitě.