1. Jarní řez rybízu
Kdy stříhat rybíz? Brzy na jaře, ještě před samotným rašením pupenů. Tato doba nastává obvykle v březnu nebo dubnu, takže právě teď.
Řezem se odstraňují staré, poškozené a nemocné větve, prosvětluje se keř a podporuje tvorba nových plodonosných výhonů. Je také zapotřebí zkrátit dlouhé výhony, aby se keř rozvětvoval a lépe plodil.
Jak stříhat stromkový rybíz? U něj se zkracují jednoleté výhony na dva až tři pupeny, aby se podpořilo větvení. Prosvětluje se také koruna, aby se zajistil dostatek světla a vzdušnosti pro dozrávající plody.
Na rybíz se vrhněte s nůžkami i pilkou. Zmladíte ho a podpoříte úrodu![]() |
Jak prořezat starý rybíz? U starých keřů se provádí radikální řez, při kterém se odstraňují, až u země, všechny staré větve, nechává se pouze osm až deset silných a zdravých větví. Omladit starý rybíz můžete také udržovacím řezem, během kterého se v postupně v průběhu dvou až tří let odstraňují staré větve, každý rok třetina z nich. Červený rybíz potřebuje odstranit tři až čtyři roky staré větve, které už tolik neplodí. Červený a bílý rybíz vyžaduje odstranit starší větve, které se dožily už pěti nebo šesti let. Podpoříte tím růst nových výhonů.
„Na rybízu poznáte nejstarší výhony podle toho, že jsou nejtmavší. Často mají i popraskanou kůru a bývá na nich lišejník,“ radí zkušený zahradník Tomáš Trejbal.
2. Správné hnojení
Po jarním řezu, kdy se keř probouzí k novému růstu, nastává pravá chvíle na hnojení. Rybíz ocení přísun živin, které mu pomohou vytvořit silné výhony a bohatou úrodu. Nejlepší je použít organická hnojiva, jako je kompost, vyzrálý hnůj, nebo speciální hnojivo pro drobné ovoce, které obsahuje vyvážený poměr živin.
Jak na to? Hnojivo se rovnoměrně rozhodí kolem keře a lehce zapraví do půdy.
3. Mulčování
Mulčování pomůže udržet v půdě vlhkost, potlačuje růst nežádoucího plevele a pomáhá udržovat stabilní teplotu půdy, což je důležité pro zdravý růst kořenů. Jako mulčovací materiál dobře poslouží sláma, kůra, kompost, ale i posekaná tráva. Mulč se rovnoměrně nanáší po hnojení kolem keře ve vrstvě silné asi pět až deset centimetrů.
4. Ochrana proti chorobám a škůdcům
Rybíz je odolný keř, ale i on je vystaven různým nebezpečím. Nejčastěji ho napadají mšice, které sají šťávu z listů, a houbové choroby, které způsobují skvrny na listech a plodech. Keř je třeba pravidelně kontrolovat a v případě výskytu škůdců zasáhnout účinnými přípravky. Se mšicemi zatočí insekticidy nebo přírodní postřiky z kopřiv nebo česneku, na houbové choroby platí fungicidy.
5. Zalévání podle potřeby
Rybíz samozřejmě potřebuje dostatek vláhy, především v období sucha, květu a tvorby plodů. Pravidelná zálivka je pro bohatou úrodu a zdravý růst keře důležitá. Zalévat je zapotřebí vydatně, ale ne příliš často, aby nedošlo k přemokření keře. A to přímo ke kořenům, nikdy ne na listy, aby se předešlo šíření houbových chorob.
Za trochu péče se vám červený, černý i bílý rybíz určitě odmění bohatou úrodou. Můžete se těšit třeba na rybízový koláč nebo výtečnou marmeládu.