Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

  6:00
Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Rozkvetlá švestka u svatyně Kitano Tenmangu na japonském Kjótu (10. března 2025) | foto: ČTK

Mnozí zahrádkáři se mylně domnívají, že ideální dobou pro řez švestek je předjaří nebo období po sklizni. Pro většinu odrůd švestek ale předčasný řez představuje riziko napadení houbovými chorobami. Peckoviny totiž bývají náchylné na nemoci, kterým se daří ve vlhkém prostředí. Zimní řez je možný jen u některých odrůd, jako je švestka pravá nebo Durancie.

Švestka a jarní řez

Nejvhodnější dobou, kdy provádět řez švestek, je doba těsně před rozkvětem a rašením listových pupenů, nebo když už švestka kvete. Tedy v březnu a dubnu. Strom tak má možnost rány lépe zahojit.

Radikální řez: slouží k omlazení starých stromů a odstranění poškozených větví.

Výchovný řez: zaměřuje se na tvarování mladých stromků a zajištění budoucího zdravého růstu.

Na přelomu června a července nastává čas pro letní řez. Zahrádkáři se věnují odstranění nemocných větví, krácení letorostů rostoucích ze starého dřeva na 10 cm a stříhání nových letorostů o třetinu, nebo až na polovinu.

Podzimní řez je věnován odstraňování větví poškozených úrodou nebo sklizní, nemocných větví a výmladků kolem kmene. Všechny rány je nutné ošetřit štěpařským balzámem.

Jak správně stříhat švestku

Švestky by se měly stříhat ideálně dvakrát ročně a pravidelně tak zkracovat dlouhé letorosty, odstraňovat suché, zlomené a nemocné větve, ale i větve rostoucí dovnitř koruny. Odrůdy náchylnější na zlomení potřebují zkrátit plodné větve přibližně o třetinu, aby nedošlo k jejich zlomení pod tíhou ovoce nebo vlivem silného větru. Prosvětlování koruny je také důležité pro prevenci houbových chorob.

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Jak stříhat mladou švestku? „Mladá švestka žene za sluncem a my jí musíme větve sklánět dolů, aby se k ovoci a k pupenům dostalo světlo. Pak ovšem přijde v životě švestky zlom a pod vahou ovoce se větve začnou ohýbat a sklánět dolů. Neposlouchejte rady, které vám říkají, že máte na švestce odstranit vše, co roste přímo vzhůru. Právě těmito větvičkami si švestka sama omlazuje staré větve,“ radí Karel Maroušek, trenér řezu ovocných stromů, a dodává: „A vy toho můžete také využít a švestku zmladit. Staré a málo plodné skloněné větve odstranit a novou korunu založit právě na těch mladých, kolmých.“

„Pozor, švestka má velmi křehké dřevo, a tak pracujte vždy raději ze štaflí než z větví. A když už musíte do stromu, stůjte jen na silných větvích a přímo u kmenu. Takových už bylo, co si mysleli, že je to unese, a teď litují,“ varuje Karel Maroušek.

Tipy pro jarní péči o švestku

1. Hnojení

Hnojením kolem kmene stromu švestka získá potřebné živiny pro růst a plodnost. K tomu jsou určená speciální hnojiva pro ovocné stromy s vyváženým poměrem dusíku, fosforu a draslíku.

2. Ochrana proti chorobám a škůdcům

Švestky jsou náchylné na různé choroby, jako je monilióza. Na tu pomůže fungicidní postřik. Pokud se ovšem na stromě vyskytne šarka švestek, je nutné ho celý při objevení prvních příznaků nemoci zlikvidovat, aby nedošlo k šíření nemoci.

Švestku trápí také škůdci, zejména mšice nebo housenky. S těmi zatočí insekticidní postřik. Důležité je provádět postřiky v období před květem a po odkvětu.

3. Ochrana proti mrazíkům

Květy švestek jsou citlivé na jarní mrazíky, které mohou zničit celou úrodu. Proto pečliví zahrádkáři zakrývají strom netkanou textilií nebo používají speciální postřik proti mrazu.

4. Pravidelná zálivka

V období sucha a po odkvětu je třeba švestku důkladně zalévat přímo ke kořenům, zejména mladé stromky.

5. Kontrola stromu

Švestky ocení pravidelné kypření půdy kolem stromu, aby se provzdušnily kořeny. Při té příležitosti je vhodné také odstranit kolem kmene plevel a zkontrolovat, zda se na švestce nevyskytují příznaky chorob nebo škůdců.

Za správnou péči se švestka odmění bohatou úrodou.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025