Kdoule - netradiční ovoce na zahradu i do kuchyně

  1:00aktualizováno  1:00
Kdoule se výborně hodí k výrobě marmelád nebo kompotů. Za syrova ale chutnají trpce a mohou způsobit i žaludeční potíže, proto je raději konzumujte po tepelné úpravě.

I malá kdouloň zplodí velké plody | foto: shutterstock.com

Kdouloň (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom, který dorůstá výšky až 3 nebo 6 metrů. Poznáte ho podle nepravidelné kulovité koruny s tmavě zelenými listy. Vykvétá o trochu později než ostatní ovocné stromy, protože pochází z teplých oblastí Střední Asie, kde je zvyklá na vyšší teploty. Proto většinou jeho velké bílé nebo růžové kvítky nezmrznou.

Z kdouloní se sklízejí žluté plody podobné jablkům nebo hruškám. A právě z kdoulí se dělají vynikající zavařeniny. Syrové chutnají trpce a nedoporučuje se je jíst. Mohly by podráždit žaludek.

Kdoulovec není kdouloň

Kdoulovec (Chaenameles) je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady. Na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdoulím. Plody kdoulovce se ale nekonzumují.

V České republice se kouloně pěstují v teplých oblastech tzn. na jižní Moravě nebo ve středních Čechách. Dá se tedy pěstovat společně s meruňkou, broskvoní a s ostatními stromy vyžadujícími teplo.

Kdouloně potřebují k pěstování spíše kyselejší půdu, příliš vápenatou nesnesou. Vysadit je lze na podzim nebo na jaře stejným způsobem jako ostatní ovocné stromy. Nemá sklony k chorobám, lze ji proto bezproblémově pěstovat až 25 let.

Pozor na slupku

Kdoule připomínají plody hrušněPodoba plodů záleží na konkrétní formě kdouloně. Pod názvem maliformis se skrývá kdouloň s plody podobné jablkům. Mají kulatější tvar a tužší aromatickou dužinu. Z kdouloně pyriformis sklidíte kdoule připomínající tvarem hrušku.Plod bude mít měkčí dužinu.

Kdoule obsahuje spoustu vitamínů (především vitamín C a skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu.

Kdoule zvelebí vaši zahradu, ale kromě svého okrasného vzhledu plodí své chutné plody. Ty se sklízí v září a říjnu, když se zbarví do sytě žluté barvy. Úrodu pak jednoduše proměňte v zavařeninu. Většinou je lze zpracovat stejně jako hrušky nebo jablka např. usušit jako křížaly. Pozor ale na tuhou, těžko stravitelnou slupku. Tu raději předem vždy oloupejte.

Stejně jako tyto druhy ovoce i kdoule po rozkrojení hnědne. Tomu zabráníte namočením nakrájených kdoulí do vody s trochou citronové šťávy nebo octa. Před zpracováním ovoce vodu vylijte a kdoule pořádně propláchněte čistou vodou.

Kdoulový džem

Potřebujete
1 kg kdoulí, 0,5 kg cukru, 1 citrón, voda

Kdoule oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kostky. Povařte cukr asi v 300 ml vody, zvlášť povařte kdoule s vymačkaným citrónem. Poté vyjměte kdoule a přidejte je společně s nastrouhanou kůrou citronu k vodě s cukrem. Hotovou směs můžete ještě rozmixovat, aby byla jemnější.
Naplňte sklenice džemem a pevně je uzavřete.

Nejen k jídlu

Kdoule se používají i v kosmetice. Výrobci ji přidávají do krémů, kdoulový výtažek podle nich obsahuje látky, které přirozeně stahují (např. třísloviny, tanin), což přirozenou cestou snižuje ztráty vody pokožkou. Pleť je pak svěží a zpevněná. Kdoulový vosk zase vytváří na pokožce jemný ochranný film, který umožňuje přirozené dýchání pokožky.

Naše babičky kdoule přidávaly do prádla. Kdoule se krásně rozvoní a osvěží vzduch. Místo použití klasických chemických osvěžovačů zkuste naaranžovat několik kdoulí v bytě.

Kdoulový kompot

1 kg kdoulí, 2,5 l vody, 1 kg cukru, citron, kůra skořice, hřebíček

Cukr povařte ve vodě. Oloupané kdoule nakrájejte na kostičky. Vložte je do sklenice na kompoty a přidejte hřebíček, kousek skořice a plátek citronu. Zalijte vodou s cukrem tak, aby byly všechny kousky kdoule pod vodou. Sklenice vařte asi asi 20 minut při mírnějším plameni.


Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Teď sázejte a na jaře vám zahrada může rozkvést do uklidňující bílé

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka...

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka nejde jen o sněženky či bledule. Z...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Najdete na iDNES.cz