Nesprávné trhání může způsobit zbytečné poškození větví, které strom oslabuje a otevírá cestu pro choroby a škůdce. Na internetu se objevují různé návody, jak si vyrobit takzvané česátko z PET lahve, dokonce se také prodávají alternativy v levných asijských internetových obchodech. S takovým udělátkem ale můžete poškodit plodonosné větvičky a v následujících letech tak přijít o úrodu.
Na třešně se musí jemně a přesně
Žádná složitá technika ani speciální nástroje nejsou potřeba. Klíčem k šetrné sklizni třešní je jemnost a přesnost. Zapomeňte na trhavé pohyby a tahání, které mohou ulomit větvičky.
Vyberte si zralou třešeň, která je sytě vybarvená a na dotek mírně měkká. Jemně uchopte mezi palec a ukazováček její stopku a mírným krouživým pohybem nebo lehkým ohnutím stopky třešeň oddělte od větvičky. Měli byste cítit, jak se stopka přirozeně uvolňuje.
Pokud sklízíte větší množství třešní z tenkých větví, opatrně je podepřete druhou rukou, abyste zabránili jejich zlomení. Pro vyšší větve použijte stabilní schůdky nebo žebřík. Nikdy se nepokoušejte dosáhnout na vzdálené ovoce skákáním nebo natahováním, mohli byste spadnout jako zralá třešeň.
Kdy sklízet třešně?
Vždy byste měli sklízet třešně za pěkného počasí. Mokré ovoce je totiž náchylnější k poškození a hnilobě. Třešně ukládejte do mělkých a prodyšných nádob, abyste zabránili jejich pomačkání.
Šetrná sklizeň třešní je nejlepší investicí do zdraví stromu. Příští rok se vám tak zase odmění bohatou úrodou.