Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeleninu před mrazíky ochráníte, ovoce stěží. Nezbývá než se modlit

Většinou se s vysazením rajčat, paprik nebo okurek do záhonů čeká "až po zmrzlých". Pokud jste ale díky letnímu počasí nevydrželi čekat, nevěšte hlavu. Leccos se dá zachránit, i když na nedělní a pondělní ráno meteorologové předpovídají mrazíky. Pro pěstitele ovoce to naštěstí aktuálně nevypadá, že by hrozil tak ničivý mráz jako loni.

Rajčata jsou na mráz citlivá, proto se vysazují až po zmrzlých. Nebo je po výsadbě musíte přikrýt netkanou textilií. | foto: Profimedia.cz

Nezbývá než doufat, že si naši ovocnáři smolný rok  vybrali loni, kdy během 4. až 6. května pomrzly květy jabloní, vinná réva i ořechy. Škody pěstitelů šly do stovek milionů, pomrzlo 37 procent ploch všech plodných sadů v Česku. "Za čtyřicet let své praxe v ovocnářství takovou hrůzu nepamatuji. Ořechy byly doslova spálené," konstatoval pro iDNES.cz Miroslav Lánský, tajemník Ovocnářské unie ČR.

Podle Petra Dvořáka, mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu, se ale nejnovější předpovědi naštěstí umírňují. "Nedělní a pondělní ranní teploty by se měly ve dvou metrech nad zemí – tedy tam, kde se teplota měří – pohybovat kolem nuly. Jen místy hrozí až několikastupňové mrazy, zejména v horských údolích, například v Krkonoších nebo na Šumavě. Obecně tam, kde ještě místy leží sníh, který vzduch ochlazuje. Avizovaných minus 7 °C by ale i tam mohlo být jen při zemi. V nížinách pak teploty pod bod mrazu pravděpodobně nespadnou." (Více zde.)

Pěstitelé zeleniny mohou být celkem v klidu

Mnozí drobní pěstitelé furiantsky hlásají, že se "zmrzlých" nebojí a rajčata papriky už mají vysazené venku. "Teploty kolem nuly skutečně tato zelenina může přežít i na záhonu, chce to ale přikrýt ji netkanou textilií," poradili na dotaz Hobby.cz v mělnickém Zahradnictví Fous, kde mají širokou nabídku zeleninové sadby od dubna až do června. 

Už i jednostupňový mrazík dokáže spálit konkrétně rajčata, papriky, okurky i celer. U zelí, kedluben, brokolice či květáku můžete zůstat v klidu. "Hlásí-li tedy teploty kolem nuly, vyplatí se už vysazená rajčata a ostatní uvedené citlivější druhy zeleniny přikrýt světlou netkanou textilií. Je prodyšná a můžete ji tedy na záhonu nechat i několik dní, dokud nebezpečí mrazíků neodezní," radí mělničtí.   

"Pokud předpovídají teploty nižší než minus dva stupně, jednoduše přikryjte záhon dvojitou vrstvou textilie a zelenina by měla mrazíky přečkat," dodala zahradnice.   

Ovocnáři věří přírodě, drobní pěstitelé mohou být aktivnější

Květy ovocných stromů jsou na nízké teploty obecně velmi citlivé. Například u většiny odrůd jabloní zmrznou květy už při teplotě minus 2 °C.

"Ochrana kvetoucích ovocných stromů proti mrazíkům je v podstatě nemožná. Jednak bývají výsledky těchto snah – jako je zakuřování nebo vytápění sadů – velmi diskutabilní, jednak je jakýkoliv způsob ochrany velmi nákladný a může dostat ovocnáře finančně do minusu," vysvětluje Miroslav Lánský.

"Možnosti tu jsou. V chemii moc nevěřím, ale dobré výsledky přináší postřik nakvetlých korun během mrazíků vodou. Jenže to je možné jen tam, kde jsou vedené závlahy vrchem. A u nás mají ovocnáři většinou kapkovou závlahu, u té to nejde," uvedl zástupce ovocnářské unie.

Ovocnáři v Tuchorazi před čtyřmi lety použili v boji proti ranním mrazíkům vrtulníky. Bylo to nákladné, ale přišlo je to levněji než pojištění (více zde).

Podle Lánského také hodně záleží, jak dlouho mrazíky trvají. Pokud jde o dvě až tři hodinky před svítáním, mnohé stromy to alespoň částečně zvládnou. "Horší to bylo právě vloni, kdy více než třístupňový mráz začal v 11 hodin večer a skončil v  sedm ráno. A další noc se to opakovalo. Proto neměly ovocné květy šanci a škody byly tak obrovské," vysvětlil Lánský. Ovocnáři věří, že stejná situace letos nenastane.

Drobní pěstitelé se ale většinou o nějakou aktivní ochranu přece jen snaží, nechtějí osud úrody nechávat jen na přírodě, s čím si ovocné stromy ještě poradí samy. Vědí, že pokles teploty na 0°C a pod 0°C nastává obvykle právě dvě až tři hodiny před východem slunce a teplotu si hlídají.

Někdo se snaží zabránit zmrznutí květů takzvaným zakuřováním, kdy se pod kvetoucími stromy vybudují hromady rostlinného materiálu, který při spalování vytváří kouř: použije se plevel, vlhká sláma, listí, nejrůznější rostlinný odpad. Dospod se dá suchý, dobře hořící materiál (například hoblovačky, suché seno či sláma) a navrch se hromada lehce posype zeminou. Hromady při zakuřování nesmí hořet a kouř musí vytvořit souvislou clonu, aby zabránil vyzařování tepla z půdy.

Méně obvyklé je u nás zahřívání sadů železnými (například naftovými) ohřívadly, kdy se pěstitelé snaží s jejich pomocí ohřát teplotu nad zemí o dva až tři stupně. Je to drahé, proto to můžete vidět spíše na jihu Evropy v citrusových sadech. 

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...