náhledy
Sklizeň jahod je letos opožděná kvůli počasí o dva až tři týdny. Minulý týden se začalo sklízet ze skleníku, během tohoto se sklizeň konečně přesunula i na pole. Zajeli jsme se podívat, jak to funguje v proslulé jahodárně v pražských Kunraticích. Michal Jakoubek, majitel jahodárny hospodaří s rodinou na polích již od roku 1959. V té době byly jahodárny sice součástí družstva, ale otec, František Jakoubek podíly při transformaci na fyzické osoby odkoupil.
Autor: Anna Grosmanová
Jahody jdou z pole rovnou na dodávku a na stánek, který Jakoubkovi v Kunraticích vlastní. Jejich jahody také putují do velkoobchodů, jako je například Svět bedýnek a jiné.
Autor: Anna Grosmanová
Tyto jahody nejsou ze skleníku, ale klasicky pěstované na poli.
Autor: Anna Grosmanová
Loni touto dobou jsme už jeli na plné obrátky. říkají pěstitelé jahod napříč republikou. Ti, kteří mají na polích jahody ve fóliovnících, začali se sklizní už minulý týden. Zbytek si ještě musel počkat. A tento týden přišla řada už i na rané odrůdy právě pod širým nebem.
Autor: Anna Grosmanová
Než se začne sklízet, je třeba dobře prohlédnout, zda je na keříkách dostatek jahod, aby se vůbec vyplatilo sklizeň zahájit. Michal Jakoubek má ale v pěstování jahod dlouholetou zkušenost.
Autor: Anna Grosmanová
Na poli je v počátku sezony kolem desítky pracovníků. Většinou jsou z Ukrajiny, ale k panu Jakoubkovi jezdí již pravidelně přes desítku let. Během sezony je jich až třicet a s majitelem mají velmi vřelý vztah.
Autor: Anna Grosmanová
Jahody se sbírají rovnou do lískových košíků. Je zde snaha zamezit zbytečnému přendávání jahod znovu a znovu do jiné nádoby. Tak se zachová čerstvost a jahody se neotlačí.
Autor: Anna Grosmanová
Celkem se v Kunraticích u pana Jakoubka jahody pěstují na 10 hektarech. Místo černých fólií se zde jako podklad používá sláma. Ta zamezuje styku jahody se zemí, a tak neplesniví a lépe zraje.
Autor: Anna Grosmanová
Jahody pěstované na slámě mají také výhodu v tom, že jejich sběr je o mnoho pohodlnější než na odkrytém terénu. Netlačí tolik kolena a na rozdíl od fólie, nevzniká takové vedro.
Autor: Anna Grosmanová
Na poli je opravdové parno. Pokud se chystáte na samosběr (ten většinou začíná tak čtrnáct dní po zahájení sběru), určitě nezapomeňte pokrývku hlavy, dostatek tekutin a určitě nevyjíždějte na pravé poledne. Nejlépe je přijet hned ráno na otevření. Nejenže si ušetříte úpal, ale také přijdete k nejlepšímu úlovku.
Autor: Anna Grosmanová
Toto pole bylo vysázeno v loňském srpnu a letos již bohatě plodí. V tomto případě se jedná o odrůdu Rumba, která se vyznačuje dobrým výnosem a chutí. Zároveň netrpí na plísně a choroby, což je pro pěstitele velká výhoda.
Autor: Anna Grosmanová