Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě

aktualizováno 
Jahodové plody putující k nám z celého světa se musí kvůli exportu sklízet předčasně a jejich chuť a vůně není nikdy taková jako u jahod tuzemských. Není tedy divu, že opravdově a nejlépe voní a chutnají ty z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není problém.

Není nad vlastní voňavé jahody... | foto: Profimedia.cz

Jahodník lze pěstovat skoro na každé zahradě, protože pro každou se najde ideální odrůda. Najdete totiž mezi nimi i ty, které snesou drsnější klima. Překážkou není ani nadmořská výška kolem 800 metrů. Jsou odrůdy, které s menšími ztrátami přežijí i přízemní mrazík.

Základem bohaté úrody je dobrá půda

Aby jahodníky bohatě plodily, potřebují středně těžkou, strukturní půdu, ideálně lehce kyselou, s pH kolem 5,5. Nejlepší je sázet jahodníky na místo, kde předtím byla plodina hnojená chlévským hnojem, jako je zelenina či brambory.

Při přípravě nového "jahodiště" nejprve půdu odplevelte, zryjte do hloubky kolem 20 centimetrů a poté do ní zapravte dostatečné množství vyzrálého kompostu, nebo speciálního substrátu pro jahody. S výsadbou jahod ovšem začněte až dva tři týdny poté. Při jarní výsadbě se musíte smířit s tím, že úroda bude první rok malá, vhodnější je výsadba v září.

Stanoviště by mělo být ideálně plně osluněné, aby jahody dobře dozrávaly a také aby po ranní rose rychle osychaly a díky tomu neplesnivěly. Trvale zamokřené pozemky se pro jahody nehodí. Stejně jako staré jahodiště, tam by totiž nahromaděné mikroorganismy vadily novým jahodám v růstu.

Jak vybírat odrůdu podle úmyslů s budoucí úrodou

Pěstitelský tip:

Chcete-li sklízet jahody co nejdéle, tedy po celou sezonu trvající zhruba od konce května do půlky července, namíchejte si odrůdy s různým obdobím sklizně (každá plodí zhruba v průběhu dvou týdnů). Přihodit můžete i některou se stáleplodících odrůd, které plodí po dobu několika měsíců.

Pokud plánujete vlastní úrodu jahod zpracovat do džemů a dření, sáhněte po odrůdách s měkkými plody, které se dají snadno rozmačkat. Patří mezi ně například Kama, Karmen, Dukát, Red Gauntlet či Queen.

Do kompotů jsou zase vhodné plody tmavší barvy, bez vnitřní dužiny, které drží barvu i po sterilaci. Jsou to například Senga Sengana, Frikonsa, Bounty, Rosie, Korona nebo odrůda Civmad.

Do mrazáku a na knedlíky zase oceníte menší kulaté plody s malou dutinou, například Polka, Rumba, Elkat, Korona, Dita, Sonáta, Pandora a mnoho dalších.

Vyzkoušejte pěstování na balkoně

Když na to přijde, dají se vlastní jahody vypěstovat i na okenním parapetu.

Když na to přijde, dají se vlastní jahody vypěstovat i na balkoně či okenním parapetu.

Vlastních jahod se nemusíte vzdávat ani v případě, že nemáte zahradu. Pěstování na balkoně (více informací o tzv. jedlých balkonech najdete zde) je ovšem poměrně náročné, protože jahodníky mohou trpět nedostatkem prostoru. Nejsnazší a nejjistější je tak v tomto případě pěstování jahod měsíčních. 

Chybu neuděláte pěstováním v samozavlažovacích truhlících (například cenné rady k pěstování zeleniny v těchto truhlících najdete zde), či závěsných koších. Ani v tom případě však nesmíte zapomínat na pravidelnou zálivku a přihnojování, ideálně biohnojivy.

A když už si budete pěstovat pár vlastních kousků, pečlivě si vyberte odrůdu. Chuť většiny z nich se sice příliš neliší, ale některé starší mají charakteristické aroma a hodí se hlavně pro přímou spotřebu, například Prima, Korona, Zefýr, Elsanta, Rosie či Bounty. Po lesních jahodách chutnají české odrůdy Karmen a Dita, chuťově výrazné jsou také Darselekt, Frikonsa, Sonáta a Pandora.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Přírodní zahrada na kraji Prahy, kde se nezalévá, a přesto je tu zeleno

Břehy jezírka jsou porostlé řadou bylin. Je tu levandule, máta, meduňka, v...

Od sídliště v pražských Petrovicích plného lidí tu jste na dohled, přesto jako byste byli na konci světa. Což přírodní...

Zahrada s obřím jezírkem a automatickou závlahou, manželčin splněný sen

Pohled na celé jezírko, jehož rozloha je opravdu úctyhodná. Neztratilo by se...

Zahrada, kde si musíte připadat jako na dovolené. Vzrostlé stromy poskytují dostatečné soukromí i stín, jezírko s...

Studenti se zhlédli ve městském sázení, oslovilo je hnutí Street Gardening

Studenti Gymnázia Jaroslava Seiferta osázeli plácek před vchodem do školy.

Mnozí drželi rýč v ruce prvně v životě, ale nechali se strhnout nadšením vedoucí studentské rady a rozhodli se zkrášlit...

Najdete na iDNES.cz