Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě

Jahodové plody putující k nám z celého světa se musí kvůli exportu sklízet předčasně a jejich chuť a vůně není nikdy taková jako u jahod tuzemských. Není tedy divu, že opravdově a nejlépe voní a chutnají ty z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není problém.

Není nad vlastní voňavé jahody... | foto: Profimedia.cz

Jahodník lze pěstovat skoro na každé zahradě, protože pro každou se najde ideální odrůda. Najdete totiž mezi nimi i ty, které snesou drsnější klima. Překážkou není ani nadmořská výška kolem 800 metrů. Jsou odrůdy, které s menšími ztrátami přežijí i přízemní mrazík.

Základem bohaté úrody je dobrá půda

Aby jahodníky bohatě plodily, potřebují středně těžkou, strukturní půdu, ideálně lehce kyselou, s pH kolem 5,5. Nejlepší je sázet jahodníky na místo, kde předtím byla plodina hnojená chlévským hnojem, jako je zelenina či brambory.

Při přípravě nového "jahodiště" nejprve půdu odplevelte, zryjte do hloubky kolem 20 centimetrů a poté do ní zapravte dostatečné množství vyzrálého kompostu, nebo speciálního substrátu pro jahody. S výsadbou jahod ovšem začněte až dva tři týdny poté. Při jarní výsadbě se musíte smířit s tím, že úroda bude první rok malá, vhodnější je výsadba v září.

Stanoviště by mělo být ideálně plně osluněné, aby jahody dobře dozrávaly a také aby po ranní rose rychle osychaly a díky tomu neplesnivěly. Trvale zamokřené pozemky se pro jahody nehodí. Stejně jako staré jahodiště, tam by totiž nahromaděné mikroorganismy vadily novým jahodám v růstu.

Jak vybírat odrůdu podle úmyslů s budoucí úrodou

Pěstitelský tip:

Chcete-li sklízet jahody co nejdéle, tedy po celou sezonu trvající zhruba od konce května do půlky července, namíchejte si odrůdy s různým obdobím sklizně (každá plodí zhruba v průběhu dvou týdnů). Přihodit můžete i některou se stáleplodících odrůd, které plodí po dobu několika měsíců.

Pokud plánujete vlastní úrodu jahod zpracovat do džemů a dření, sáhněte po odrůdách s měkkými plody, které se dají snadno rozmačkat. Patří mezi ně například Kama, Karmen, Dukát, Red Gauntlet či Queen.

Do kompotů jsou zase vhodné plody tmavší barvy, bez vnitřní dužiny, které drží barvu i po sterilaci. Jsou to například Senga Sengana, Frikonsa, Bounty, Rosie, Korona nebo odrůda Civmad.

Do mrazáku a na knedlíky zase oceníte menší kulaté plody s malou dutinou, například Polka, Rumba, Elkat, Korona, Dita, Sonáta, Pandora a mnoho dalších.

Vyzkoušejte pěstování na balkoně

Když na to přijde, dají se vlastní jahody vypěstovat i na balkoně či okenním parapetu.

Vlastních jahod se nemusíte vzdávat ani v případě, že nemáte zahradu. Pěstování na balkoně (více informací o tzv. jedlých balkonech najdete zde) je ovšem poměrně náročné, protože jahodníky mohou trpět nedostatkem prostoru. Nejsnazší a nejjistější je tak v tomto případě pěstování jahod měsíčních. 

Chybu neuděláte pěstováním v samozavlažovacích truhlících (například cenné rady k pěstování zeleniny v těchto truhlících najdete zde), či závěsných koších. Ani v tom případě však nesmíte zapomínat na pravidelnou zálivku a přihnojování, ideálně biohnojivy.

A když už si budete pěstovat pár vlastních kousků, pečlivě si vyberte odrůdu. Chuť většiny z nich se sice příliš neliší, ale některé starší mají charakteristické aroma a hodí se hlavně pro přímou spotřebu, například Prima, Korona, Zefýr, Elsanta, Rosie či Bounty. Po lesních jahodách chutnají české odrůdy Karmen a Dita, chuťově výrazné jsou také Darselekt, Frikonsa, Sonáta a Pandora.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají. Pruďas Kašpárek už jich vyhodil šest

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  2.10 22:05

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

2. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Podzimní dělení. Způsob, jak trvalky udržet v kondici a získat sazenice

Většina nadšených zahrádkářů s nedočkavostí vyhlíží ještě aspoň pár teplejších slunečných dnů, aby mohli zabořit ruce do hlíny. Zvlášť když potřebují usměrnit trvalkové záhony. A zároveň se těší, jak...

9. října 2024

Další „ochutnávka“ z modelářské výstavy E-day, tentokrát i stroje a tanky

E-day je prestižní výstava, kde se scházejí špičkoví modeláři, aby předvedli své umění. Úspěšně reprezentují na mezinárodním fóru.

9. října 2024

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

8. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Chcete mít zářivý úsměv? Vyhrajte profesionální bělení zubů doma
Chcete mít zářivý úsměv? Vyhrajte profesionální bělení zubů doma

Toužíte po zářivém úsměvu, který dodá vašemu vzhledu sebevědomí? Nyní máte šanci si splnit sen o bílých zubech z pohodlí domova! Zapojte se do naší...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

GLOSA: Dvacet cen. Ale po Tháliích se propírala jen Helena Vondráčková

Premium Jeden by čekal, že uhlazeně veřejnoprávní ceremoniál divadelních cen Thálie ponechá národ chladným, zvláště když si na...