Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

aktualizováno 
S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Testování vína | foto: Profimedia.cz

Marchesi Antinori je starobylým šlechtickým rodem pocházejícím z Florencie, který se věnuje nepřetržitě výrobě a obchodu s vínem již po 26 generací, oficiálně od roku 1385, kdy byl zapsán do cechu vinařského.

Dnes patří k deseti nejstarším rodinným podnikům na světě vůbec (zdroj Wikipedie) a nejvýznamnějším výrobcům italského vína na mezinárodní úrovni. V České republice se s italskými víny Marchesi Antinori můžete setkat hlavně v obchodech Global Wines.

Ital zná ten ten zázrak, roste mu to samo

Terroir

Výslovnost: teroár, odvozeno z terre - země.

Jde o souhrnný vliv zejména přírodních podmínek konkrétního místa na zde pěstované rostliny. Jde svým způsobem o genius loci daného místa.

Původně francouzský termín terroir se používá především ve vinařství, kde se jím rozumí místní geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína.

Zdroj: Wikipedia

"Když jsem začala pracovat před deseti lety pro jedno vinařství v Chianti, překvapilo mě, jak dobrou kvalitu mají zdejší vína, i ta obyčejná typu ´vino della casa´, na rozdíl od našich moravských vín ve stejné cenové hladině. Svou zásluhu na tom má samozřejmě totálně odlišné klima a specifický terroir, který je spolu s odpovídající odrůdou hroznového vína odpovědný za proslulost určitých vinařských oblastí – a to všude na světě," vzpomíná Horáková.

V Itálii takových oblastí najdeme mnoho, díky mimořádným klimatickým podmínkám, které vinařům dovolí sklidit absolutně zralé plody, které jsou základem pro výrobu kvalitního vína. Průběh vegetační sezony, její délka a počet slunečných dnů, je jeden z nejdůležitějších faktorů.

"Čím je délka vegetační sezony kratší, tím menší šanci máte, že se podaří sklidit zralé hrozny – stupeň zralosti je přitom základem výroby kvalitního vína. Když nesklidíte ovoce se zralými tříslovinami, jen těžko se vám podaří ve sklepě tento handicap dohonit," vysvětluje Horáková.

Místní podmínky se mění, nesmí se ustrnout

Pro výrobu kvalitního vína je proto základem neustále sledovat a zkoumat meteorologické jevy, postupnou změnu klimatu a jeho vliv na průběh vegetativní sezony ve vinici. Marchesi Antinori při tom spolupracují s univerzitou v Bologni a výzkumnými ústavy a navzájem si předávají své zkušenosti.

"Tyhle průzkumy se musí provádět nepřetržitě. Klima se mění a tam, kde jste měl před dvaceti lety výborné podmínky pro vinici, se mohly díky globálnímu oteplování a jiným přírodním vlivům naprosto změnit. To je důvodem toho, proč je třeba kromě výroby investovat do výzkumu a určit odpovídající druh hroznů, který bude mít v dané oblasti vynikající výsledky. Každé vinařství, včetně našeho, má svého agronoma a enologa, kteří jsou zodpovědní za kvalitu ovoce, která se následně projeví kvalitou vína," popisuje Horáková. Péče se však vyplatí, protože se tím snižují následné náklady na pěstování, sklizeň a výrobu vína.

Kromě staletími osvědčených pěstitelských a výrobních podmínek jsou právě experimenty a pokusy s novými klony, odrůdami či oblastmi to, co jedno vinařství odlišuje od druhého. Pro Marchese Antinori byl takovým milníkem v 70. letech tehdy revoluční pokus pěstovat v oblasti Chianti odrůdu Cabernet Sauvignon pro vína Tignanello a Solaia, dnes mezinárodně ceněná vína se sběratelskou hodnotou.

Díky hledání nových terroirů vlastní vinařský rod například i středověkou tvrz s okolními pozemky, Castello della Sala v Umbrii, zakoupenou ve čtyřicátých letech minulého století otcem dnešního majitele vinařství. Tato lokalita na rozdíl od Toskánska, kde se daří převážně odrůdám červeného vína, patří k oblastem s odpovídajícími podmínkami pro pěstování a výrobu bílého vína, které tehdy Niccolo Antinori pro svou nabídku vín postrádal.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Hoří, má planeto. Kvůli požárům buduje Unie flotilu rychlého nasazení

Krocení lesních požárů vyžaduje nasazení velkého počtu hasičů.

Hoří pralesy Amazonie. Hoří lesy Sibiře. Hoří ostrovy Řecka. Čím dál častější budou přírodní požáry i u nás. Jak se na...

Tam kde lišky dávají dobrou noc, zahrada přerostla přes plot k silnici

Jezírko dodává zahradě energii vody a jako vodní zdroj přitahuje spoustu...

Místo, které nebylo lehké vytvořit a všechny to stálo opravdu velké úsilí. Pro rodinu paní Renaty jeden z důvodů, proč...

Písečná protěž neboli smil. Bylinka, která léčí játra, žlučník i ledviny

Smil písečný

Smilu – nenápadné, drobné, žlutě kvetoucí rostlince, která vám ozdobí zahradu, přinese další chuť do kuchyně, a dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz