Humus, spižírna živin, která udělá z každé zahrady úrodnou

Bývá synonymem pro něco nevábného či dokonce odporného. Ovšem pro naši zahradu je humus nenahraditelným zdrojem živin. Zároveň udržuje strukturu půdy a zadržuje v ní vláhu, upozorňuje týdeník 5plus2.
Kompostování zahradního i kuchyňského odpadu má řadu výhod: šetří místo v...

Kompostování zahradního i kuchyňského odpadu má řadu výhod: šetří místo v popelnici, nezatěžuje životní prostředí a zároveň vytváří vynikající a výživný substrát pro pěstování rostlin. | foto: Depositphotos

Získat jej můžete různými způsoby. V zahrádce může být zdrojem humusu nejen kompost, ale také zelené hnojení, sklizňové zbytky a samozřejmě chlévský hnůj. Postupným rozkladem organických látek se do půdy uvolňují živiny nutné pro růst rostlin. Jaké jsou výhody či naopak nástrahy jednotlivých druhů humusu?

Kompost jako základ

Lze jej připravit v každé zahrádce z posekané trávy, listí, sklizňových zbytků a kuchyňských odpadů, případně drnů, kůry, hnoje a podobně. Komposty můžeme zakládat najednou, což je výhoda, protože obsah zraje v celém objemu, zahřívá se a tím se čistí od semen plevelů, třeba i vajíček slimáků a případných choroboplodných zárodků. 

Většina kompostů na zahrádkách se však tvoří postupně, podle toho, co se v zahradě zkompostovat dá. Díky malému objemu postupně dodávané hmoty se nezahřeje, a tak se ztrácí schopnost likvidovat choroboplodné zárodky a plevele. 

Větší množství materiálu máme obyčejně ve chvíli, kdy se donutíme zahradu vyplít či posekat, rozdrtit větve z prořezávky a tak dále. Je dobré tyto činnosti dělat v určité návaznosti, aby na kompost přišly tyto hmoty ve stejnou dobu a ve vrstvách se střídaly. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Vyšší vrstva posekané trávy se sice zahřeje „vlastním teplem“, ale spíše hnije a plesniví, než by se z ní tvořil humus. V takové vrstvě totiž chybí vzduch, respektive kyslík pro ty správné, aerobní bakterie. Lepší je proto trávu na kompost míchat zavadlou. 

Při všech výhodách kompostu zjišťujeme, že samotným kompostem nelze vždy naplnit potřebu živin pro náročné druhy zeleniny. Použijeme-li střední dávku kompostu ve výši 2,5 kg/m², pak je za 3 až 4 měsíce k dispozici asi 2,5 až 5 g dusíku přijatelného pro rostliny na 1 m². 

Neobsahuje-li půda větší množství dusičnanů, pak bychom měli k dosažení vyššího výnosu dodat ještě dusík ve formě dusíkatých hnojiv. Kromě dusíku dodáme tímto množstvím kompostu ještě 2,5 g fosforu (P205), 7,5 g draslíku (K2O) a 1,5 g hořčíku (MgO) na 1 m². 

Zelené hnojení

Jde o pěstování rostlin, které později zapravíme do půdy. Pokud není na záhonu právě zelenina, měli bychom zasít rostliny vhodné k zelenému hnojení.

Průvodce kompostováním

Právě na podzim si člověk nejvíc uvědomí, kolik odpadu vzniká při údržbě zahrady. Byla by škoda ho vyhodit, raději ho zkompostujte

Ty chrání povrch půdy před zamokřením a vytvořením škraloupu a jsou po zapravení cenným zdrojem výživy pro organismy v půdě. Aby si zelené hnojení uchovalo tento efekt ochrany životního prostředí, nezapravuje se již na podzim, nýbrž teprve na konci zimy. 

Je třeba zdůraznit, že rostliny na zelené hnojení (kromě leguminóz, kam patří například vojtěška, vikev a jetel) nedodávají do půdy další živiny. V zelinářských zahrádkách, kde často zařazujeme košťáloviny, bychom neměli pěstovat jejich blízké příbuzné, třeba řepku a hořčici, vhodná je však svazenka. 

„Bobovité“ rostliny

Rostlinami z čeledi bobovitých jsou například vikev, jetel, vojtěška, hrách či fazole. Do půdy dodávají dusík, který poutají ze vzduchu. Po zapravení do půdy a jejich rozkladu může tento dusík využít následná plodina. 

I když množství přijatelného dusíku jsou velmi rozdílná, lze vycházet z toho, že zásoba dusíku po pěstování těchto rostlin je tak vysoká, že dodatečné hnojení dusíkatými hnojivy není už potřebné. 

Nejcennější je hnůj

Pokud můžeme získat hnůj, dopřejeme své zahrádce velmi vydatný zdroj živin. Jejich přísun je asi dvojnásobný ve srovnání s kompostem. 

Prasátkům podestýlal vrstvou z plev, které do sebe dobře nasají močůvku, a...

Výhoda vyzrálého hnoje oproti minerálním hnojivům je v tom, že dusík je v pomalu působící formě jako u kompostu. To platí i pro některá organická obchodní hnojiva, jako je například rohová moučka. 

Další výhodou hnoje je, že obsahuje kromě všech základních živin také stopové prvky. V zahrádkách, kde se pravidelně hnojí hnojem, je proto riziko nedostatku stopových prvků velmi malé. 

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Zahrádkář.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...